İnternetin ve teknolojinin çok fazla geliştiği son yüzyılda ticaretten reklamcılığa her şey artık dijitalleşmeye başladı. Bu dijitalleşmeye ayak uydurmak isteyen büyük – küçük çoğu işletme de, dijital dünyanın bir yerinde kendilerine yer bulmak istiyor. Bunu sağlamak için ise teknolojiyi verimli bir şekilde kullanmaları gerekiyor. Bu yazımızda da lokasyon temelli bu teknolojilerden biri olan geofence kavramını sizlere açıklamaya çalışacağız.
Geofence Nedir?
Geofence kelime anlamı olarak, gerçek dünyanın sanaldaki çevre sınırı anlamına gelmektedir. Fencing, geofence veya geofencing ise bir cihazın (özellikle cep telefonları) önceden yetkili kişiler tarafından belirlenmiş bölge içerisine girdiği anda o cihaza reklam, indirim gibi uyarı göndermeye yarayan ve GPS, RFID, WİFİ teknolojilerini kullanan bir pazarlama teknolojisidir. İstanbul Anadolu yakası haritası, İstanbul Avrupa yakası haritası veya İstanbul mahalle haritası gibi haritaları sektöre göre hedef kitle nedir sorusuna cevap verdikten sonra belli alanlarının işaretlenip bir nevi dijital harita çıkarıp işaretlenen bölgeye göre teknolojiyi kullanarak kabaca lokasyona sms yönlendirme işlemi de denebilir.
İlginizi çekebilir; Lokasyon Teknolojileri, Lokasyon Bazlı Pazarlama ve Önemi
Geofence Nasıl Çalışır?
Bu lokasyon teknolojisinin çalışma prensibini madde madde açıklayacak olursak;
- Sektör belirlenir
- Belirlenen sektöre göre potansiyel müşteriler belirlenir
- Coğrafi sınır belirlenir ve lokasyon bazlı sms planı oluşturulur
- Telefon benzeri cihazlardan gelen GPS, konum paylaşma, RFID, WİFİ verilerine göre bir girdi sağlanır
- Gelen girdilere göre potansiyel müşterilere uyarı gönderilir.
- Müşterinin veya kampanyanın değişmesine göre güncel sms de gönderilebilir.
İlginizi çekebilir; Coğrafi Bilgi Sistemi Nedir ve Uygulama Alanları Nelerdir?
Geofence Kullanım alanları Nelerdir?
Konum tabanlı bu teknolojiler çoğu sektörde indirim kampanyalarını müşterilerine kolay ve tam zamanında iletmek için her geçen gün daha da kullanılmaya başlanmaktadır. Bu sektörler;
Alışveriş Merkezlerindeki Mağazalar; Alışveriş merkezine gittikten sonra geofence teknolojisini kullanan herhangi bir mağazadan örneğin “spor giyimde 1 alana 1 bedava” gibi mesajlar gelebilir. Hiç aklınızda spor giyim ürünleri yokken bile bu gelen sms sayesinde ürün alma dürtünüz ortaya çıkabilir.
Ardışık işler; Bir galeriye araba almaya gittiğinizde veya bir emlakçıya ev satın – kiralamak almak için gittiğinizde bankalardan “ev kredi faizleri %x ‘e düştü” veya “ev, araba sigortalarında indirim” gibi mesajlar alabilirsiniz. Böylece sadece ev kiralama fikri aklınızdayken veya düşük fiyatlı bir araba alacakken daha üst model bir araba ve uygun bir ev satın almayı tercih edebilirsiniz. Herhangi bir göz hastalıkları hastanesine gittiğiniz anda gözlük firmalarından kampanya mesajları almak ta farklı bir örnek olabilir.
Hayvan veya İnsan (evlat) Takibi; Hayvanınızın tasmasına taktığınız künye veya çocuğunuzun koluna taktığınız bileklik sayesinde hayvanınız veya çocuğunuzdan belirlediğiniz sınırdan ayrıldığı anda haberdar olabileceksiniz.
Nakliye – Kargo; Nakliye kamyonları, şirket depolarına yaklaştıklarında depodaki görevliler önceden bilgilenebilir veya kargo beklerken kargo aracının mahallenize giriş yaptığından haberdar olabilirsiniz.
Etkinlik Bilgilendirme; Spor müsabakaları, konserler, karnavallar, sinema gibi etkinliklere katılan insanlara etkinlikler hakkında bilgilendirme mesajı atılabilir.
Belediye Hizmetleri: İl ve ilçe belediyelerine ait alanların sınırlarının ayrılması ve yapılacak bilgilendirmelerin daha isabetli olması açısından yararlıdır. Bir ilçe belediyesinin hizmet sınırları dahilinde oluşturulacak olan geofence sayesinde, yalnızca o alan içerisinde kalan kişiler ile etkileşime geçilmesi olanaklı hale gelmektedir. Bu sayede belediye hizmetlerinden yararlanmak isteyen kişilere ulaşmak hem daha kolay hem de daha düşük maliyetli hale gelmektedir.
Bankacılık ve Sigortacılık: Günümüzde neredeyse tüm sektörlerde müşterilere kitlesel olarak mesaj atma durumu ortadan kalkmıştır. Bu durumun yarattığı yüksek maliyet, işletmelerin daha doğrusal iletişim yöntemlerini benimsemesine neden olmuştur. Bu doğrultuda geofence teknolojisinin yaygın olarak kullanıldığı bir diğer alan bankacılık ve sigortacılık alanıdır. Şube bazlı, şehir bazlı ya da bölge bazlı oluşturulan bu çitler, banka ürün ve hizmetlerini müşterilere daha doğru bir şekilde iletilmesini mümkün kılmaktadır. Belirlenen alana giren müşteriler, ilgi duydukları ürün ve hizmetler hakkında bilgilendirilerek şubeye yönlendirilmeye çalışılmaktadır.
Perakende Satış Hizmetleri: Perakende olarak ürün satışı yapan işletmeler de son zamanda sıklıkla geofence teknolojisine başvurmaya başlamıştır. Toplanan veriler neticesinde işletmenin sunmuş olduğu ürünlere ilgi duyan kişiler, oluşturulan çitin alanına girdikleri zaman bilgilendirme mesajları gönderilmektedir. Bu bilgilendirme mesajları sayesinde kişinin perakende satış yapan mağazaya yönelmesi ve tüketim davranışınca bulunması amaçlanmaktadır ve bu yöntem, perakende satış alanına büyük bir potansiyel sağlamaktadır. Bu yöntem yalnızca mağazalar için değil, çeşitli etkinliklerin düzenlendiği noktalarda bilet satışlarını artırabilmek için da başvurulan bir yöntemdir. Özellikle futbol maçlarında ya da önemli etkinliklerde bu yöntemin gücünden yararlanma sıklığı artmıştır.
Kamu, Belediye ve Askeri Kullanım
Askeri; İnsansız hava araçlarının belirli alanın dışına çıkmamasında veya çıktıklarında haberdar olunmasında, bazı silahların belli bölge dışında ateşlenmemesinde kullanılabilir.
Kamu ve Belediyeler; Belediyelerin sınırları içerisine girildiğinde hoş geldiniz mesajı atması veya özellikle bayramlarda trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bakanlıkların dikkatli olun mesajları atması veya kayak merkezi, mayınlı alan gibi yasaklı alanlara girenler olduğu anda haberdar olunup önlemler alınması örnek gösterilebilir.
Bu kullanım örneklerinden yola çıkarak anlaşılıyor ki; Geofence, çoğu sektördeki çoğu firmanın ayakta kalması için ve rakipleriyle rekabet edebilmesi için kaçınılmaz teknolojidir. Maptriks 2009 yılında kurulmuş, yerli ve milli teknolojisi ile çeşitli sektörlerde bu alanda hizmet vermektedir. Sizler de geofence teknolojisinde yaralanmak istiyorsanız iletişim sekmesinden ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir; Yapay Zeka ve Veri Analitiği Nedir? 4 Adımda Açıklıyoruz!