Bilgisayar ve internet teknolojilerinde takip edilmesi güç bir şekilde yaşanan gelişmeler, insan hayatının neredeyse bütün alanlarında köklü değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. Dünyanın büyük ölçüde dijitalleşmesi ve “ağ toplumu” olarak anılmasına neden olan ağlarla birbirine bağlanması neticesinde, bir zamanların en etkili yöntemleri bile “klasik” ya da “geleneksel” olarak anılmaya başlamıştır. Özellikle endüstrilerde ve ekonomik alanda, yapay zekâ çağı olarak adlandırılan son yıllarda insan-insan etkileşiminin yavaş yavaş ortadan kalktığı ve yerine insan-makine etkileşiminin almaya başladığı görülmektedir. Bu yeni durumun en çok etkilediği alanlardan biri de pazarlama alanıdır. Geleneksel pazarlama ya da daha yaygı adı ile kitle pazarlama, bilgi ve iletişim teknolojilerinin zirve yaptığı günümüz dünyasında yavaş yavaş etkisini kaybetmektedir. Yapay zekâ teknolojilerine dayalı lokasyon bazlı pazarlama, bu dönemde pazarlamanın şartlarını belirleyen en önemli etken haline gelmiştir. Bu iki pazarlama biçimi arasında gözle görülür derece bazı farklar bulunmaktadır.
Geleneksel Pazarlama Nedir? Nasıl Yapılır?
Geleneksel pazarlama, müşteri ihtiyaçlarını dijital teknolojilere başvurmadan tespit etmeye çalışan ve bu ihtiyaçlara yönelik üretim-satış stratejileri belirleyen bir bilim dalıdır. Geleneksel pazarlama, üretilen ürünlerin müşteriye ulaşımını sağlamak ve tanıtımını yapmak amacıyla geleneksel kitle iletişim araçlarına başvurur. Kitlesel pazarlama olarak da adlandırılan geleneksel pazarlamada, müşterilerin farklılıklara sahip olabileceği ya da farklı tercihlere sahip olabileceği göz önünde bulundurulmaksızın, herkes için aynı kampanya uygulanır. Örneğin, geleneksel pazarlama amacıyla kullanılan büyük şehir billboardları, o reklamı gören binlerce insana hitaben hazırlanmıştır. Oysa kampanyası yapılan ürün, gören herkesin ilgi alanında olmayabilir. Bu yönüyle de geleneksel pazarlama, özellikle de dijital pazarlama kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte dezavantajlı hale gelmiştir.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Önerilerle Büyük Veri ve Önemi
Lokasyon Nedir?
Lokasyon nedir sorusunun esasında klasik bir cevabı vardır: Normal olarak aklımız direk google haritalar uygulamasına gitse de, dijital pazarlama için en önemli unsurlardan biri olan lokasyon enlem ve boylam anlamında gerçekçi bir karşılığı olan fiziki konumları ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. İşletmelerin daha kurulma aşamasından önce hazırlanan fizibilite raporu için lokasyon vazgeçilmez bir unsurdur. Lokasyon kavramının sağlamış olduğu olanaklar, yapılacak olan yatırımın başarıya ulaşması açısından önemlidir. Lokasyon gücünün keşfedilmesi ile birlikte işletmelerde yapılan yatırımların zarara uğraması ya da şube kapatma gibi durumlar da sona ermektedir.
İlginizi çekebilir: Nesnelerin İnterneti – IoT ile İş Zekâsı Geliştirme
Lokasyon Analizi ve Lokasyon Teknolojileri
Lokasyon analizi işletmelere çok sayıda olanağı bir arada sunan bir yöntemdir. Lokasyon analizi mümkün kılan en önemli yöntemlerden biri coğrafi bilgi sistemleridir. Burada akıllara coğrafi bilgi sistemleri nedir gibisinden bir soru gelebilir. Coğrafi bilgi sistemleri, yeryüzü şekillerinin ve özelliklerinin endüstride, ekonomide, sosyal hayatta ve daha farklı konularda yaşanan sorunlara çözüm üretebilmesi için bilgisayar tabanlı olarak analiz edilmesidir. Lokasyon analizi yeni açılacak işletmelere rakiplerini analiz edebilme, doğru yer seçimi yapabilme, işletmenin açılmasının planlandığı bölgedeki potansiyel müşteri kitlesini ve ihtiyaçlarını tanıyabilme, yapılacak olan kampanyaların tam olarak hedefine ulaşabilmesi gibi önemli avantajlar sağlamaktadır. Ayrıca büyük bir alanda hizmet ve dağıtım ağına sahip olan işletmelerin rota optimizasyonu ya da rut optimizasyonu sorunsuz bir şekilde yapılabilmesi açısından da lokasyon analizi işlevsel bir yöntemdir.
İlginizi çekebilir: 3 Adımda Veri Analizi ile Rota Optimizasyonu
Lokasyon Bazlı Pazarlama ile Geleneksel Pazarlama Arasındaki 3 Fark
Lokasyon bazlı pazarlama, geleneksel pazarlamaya göre çok sayıda avantajı içerisinde barındıran bir durumdur. Bu avantajlardan 3 tanesini şu şekilde sıralamak mümkündür:
1- Lokasyon bazlı pazarlama ile Segmentasyon
Lokasyon bazlı pazarlamanın geleneksel pazarlamaya karşı sağladığı en önemli üstünlüklerden biri segmentasyon olanağı sağlamasıdır. Segmentasyon nedir bilmeyenler için ifade etmek gerekirse, müşterilerin ilgi alanları ya da tüketim alışkanlıklarına göre sınıflandırılmasıdır demek doğru olacaktır. Bu sayede pazarlama daha aktif bir şekilde yapılabilmektedir. Segmentasyon yapabilmek için de geofence, coğrafi bilgi sistemleri gibi lokasyon teknolojileri kullanılır ve lokasyon analizi sonucunda fizibilite raporuna göre sonuç ortaya konur. Örnek olarak belirtmek gerekirse, geleneksel pazarlamada 250.000 TL değerindeki bir aracı satmak için kitlesel tanıtım yöntemleri kullanılır. Segmentasyon yöntemini kullanan dijital pazarlamada ise tanıtım yalnızca o aracı alabilecek maddi yeterliliğe sahip olan kişilere yapılır. Bu sayede tanıtım için harcanan bütçe azalırken, verimlilik yükselmektedir.
2- Lokasyon Bazlı Pazarlama ile Verim
Lokasyon bazlı pazarlama kavramının sunmuş olduğu en önemli olanaklardan biri de, pazarlama için harcanan giderin verimli olarak geri dönmesi olasılığının artmasıdır. Geleneksel pazarlamada, tanıtımlar kitlesel olarak yapıldığından dolayı pazarlama maliyetleri yüksek, ancak buna rağmen müşteri geri dönüşleri düşüktür. Lokasyon bazlı pazarlama durumunda ise geofence yani coğrafi çit sistemi gibi sistemlerin kullanılmasından dolayı pazarlama için ayrılan bütçe daha küçük, buna karşın kâr cinsinden geri dönüşü daha yüksektir. Bu konuda doğru danışmanlık hizmetinin alınması, işletmeler açısından önemlidir.
3- Lokasyon Bazlı Pazarlama ile Tahminleme
Geleneksel pazarlama ile lokasyon bazlı pazarlama arasındaki üçüncü bir fark olarak da tahminleme yapma olanağının bulunmasını belirtmek mümkündür. Geleneksel pazarlamada müşterilerin gelecekteki davranışları pek de ölçülebilir değildir. Bu nedenle sürekli olarak müşteriyi yeniden tanımayı gerektiren ve her defasında da büyük masraflar yapılmasına yol açan yöntemler kullanılmaktadır. Lokasyon bazlı pazarlama durumunda ise müşterilerden dijital ortamda elde edilen veriler analiz edilerek, geleceğe yönelik de bilimsel tahminler yapılabilmektedir. Bu da işletmelere yalnız bugünü düşünerek değil, yarını da düşünerek faaliyet göstermeleri için imkân tanımaktadır. Kısacası işletmelere büyük sermaye kazandırmaktadır.
4- Daha Düşük Maliyet
Kitle pazarlama anlayışı, her zaman yüksek bütçeler gerektirmektedir. Büyük ölçüde radyo, televizyon ya da gazete gibi kitle iletişim araçlarından yararlanılarak yürütülen kitle pazarlama faaliyetleri, oldukça maliyetlidir. Buna karşın hedef kitlenin farklı özelliklere sahip olması nedeni ile harcanan bütçe ile orantılı bir geri dönüş alınamamaktadır. Lokasyon bazlı pazarlama ise hedef kitleyi birbirine benzeyen özelliklerine göre sınıflandırma kolaylığı sağlamaktadır. Bu sayede hem pazarlama faaliyetleri için harcanan bütçe düşmekte hem de herkese kendi özelliğine göre pazarlama yapıldığı için geri dönüş oranları artmaktadır.
5- Daha Etkili Pazarlama Stratejileri
Ekonomik faaliyetlerin büyük ölçüde küreselleşmenin etkisi altına girdiği bu çağda, işletmelerin başarısı ile hedef kitlenin yeteri kadar tanınması paralellik arz etmeye başlamıştır. Kullanıcı verileri, rekabette avantajlı konuma gelmek isteyen işletmelerin en etkili aracı olmuştur. Lokasyon bazlı pazarlama, belirli bir alan içerisinde yaşayan hedef kitlenin tam olarak tanınmasına imkân tanımaktadır. Bu da daha başarılı ve etkili pazarlama stratejilerinin geliştirilmesine olanak tanımaktadır. Geleneksel kitle pazarlama yönteminde ise bu potansiyelden bahsetmek mümkün değildir.
6- Değişen İhtiyaçları Takip Olanağı
Ekonomik alanda yaşanan küreselleşme furyası, ticari ürünlerin serbestçe dolaşımına yol açmıştır. Her gün daha fazla ürünle muhatap olmak zorunda kalan bireylerin tüketim davranışları da sürekli olarak değişikliğe uğramaktadır. İhtiyaçların sabit kalmayıp sürekli değişikliğe uğraması, pazarlama profesyonelleri açısından bir sorun olarak görülmektedir. Ancak nesnelerin interneti ile tüketicileri sürekli olarak gözetim altında tutmak ve davranışlarında meydana gelen değişimlerden anında haberdar olabilmek mümkündür. Bu da lokasyon bazlı pazarlamanın, geleneksel pazarlamaya karşı elde etmiş olduğu en büyük üstünlüklerden biridir. Geleneksel pazarlama ise durağan bir yapıya sahiptir.
Sizler de teknoloji dönemine geçmek istiyorsanız maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşıp, detaylı bilgi alabilirsiniz.