İşletmelerin her dönemde, büyük önem verdikleri kavramlardan biri olan lokasyon, çağın akıllı teknolojileri ile birleşerek sağladığı katkıları, daha etkili hale getirmiştir. Lokasyon ne demek? Sorusuna verilebilecek en kolay cevap, coğrafi olarak belirli bir konum olduğudur. Günümüzde lokasyonun sağladığı avantajlardan yararlanan sektörler arasında FMCG sektörü de önemli bir paya sahiptir. Hazır tüketim ürünleri olarak Türkçe’ye çevrilebilecek olan “Fast Moving Consumer Goods” kelimelerinin baş harflerinden oluşan FMCG, kısaca marketlerde yer alan hazır ürünlerin tamamına verilen isimdir. Peki, lokasyon nedir? Lokasyon teknolojileri nedir? Lokasyon nasıl kullanılır?
Lokasyon Nasıl Doğru Kullanılır?
Doğru kullanıldığı zaman lokasyonun işletmelere katkıları son derece fazladır. Lokasyon, işletmeler açısından işletmenin faaliyetlerinin farklı noktalarında kullanılabilir. İşletme ilk tesis edileceği zaman, hedef bölgede bulunan kitlenin analiz edilmesi ve firmanın ürünlerine olan talebin belirlenmesi açısından lokasyon analizi yöntemine başvurulmaktadır. Bunun dışında seçilen lokasyon, harita üzerinde, aynı konuda faaliyet gösteren rakiplerin ve stratejilerinin analiz edilmesi ve doğru yer seçimi açısından da bu yöntem, önem arz etmektedir. Var olan işletmeler açısından da lokasyon teknolojileri büyük öneme sahiptir. Üretimde, dağıtımda, pazarlamada ve daha farklı faaliyet aşamalarının her birinde lokasyonun gücünden yararlanmak mümkündür.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Lokasyon Teknolojileri ile Eğitim Sektörü
Lokasyon Teknolojileri Nedir ve Nasıl Uygulanır?
Lokasyon teknolojileri belirli akıllı sistemler ile entegre olarak çalışan teknolojilerdir. Lokasyondan yararlanılmasını mümkün kılan teknolojilerin başında GIS olarak da adlandırılan Coğrafi Bilgi Sistemleri gelmektedir. Fiziki olarak yeryüzünde bulunan bir lokasyonun özelliklerinin belirlenmesi, depolanması ve sonrasında da işletme çıkarları doğrultusunda işlenmesi, bu teknolojileri avantajlı kılmaktadır. Lokasyon teknolojilerine olanak sağlayan bir diğer durum da kişilerin dijital dünyada bıraktıkları ayak izleridir. Akıllı cihazlar, tabletler, bilgisayarlar gibi araçlarla gün boyunca internet ortamında bıraktığı izlerin toplanması ve analiz edilerek işletmenin amaçlarına göre değerlendirilmesi mümkündür. Bu konuda özellikle cihazlarda yer alan konum uygulamaları ve GPRS teknolojisine başvurulmaktadır. Kişinin hareket alanlarının belirlenmesi, genel hareket sınırlarının çizilmesi, tüketim alışkanlıklarının analiz edilmesi gibi durumlar bu sayede mümkün hale gelmektedir.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon ile Bankacılık & Finans Alanında Potansiyel Müşteri AnaliziUzmanından Lokasyon Teknolojileri ile Eğitim Sektörü
FMCG Sektörü Nedir ve Lokasyon Teknolojileri Bu Sektöre Ne Katar?
FMCG sektörü, genel olarak hazır tüketim ürünlerini ifade etmektedir. Seri üretim yöntemi ile üretilmiş ve mağazalarda satılmak üzere insanlara satılmış olan ürünler, hazır tüketim ürünleri olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde marketlerde satılan tüm ürünleri bu kapsamda ele almak mümkündür. Hazır tüketim ürünlerinin kullanım alanları oldukça yaygındır ve fiyatları da son derece makul seviyelerdedir. Bu yüzden de sektöre olan ilgi her geçen gün artarak büyümektedir. Lokasyon teknolojileri bu sektör için büyük katkılar sağlamaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Segmentasyon
Ürünlerin pazarlanması açısından segmentasyon işleminin yapılması, satış ve pazarlama konusundaki başarının artmasına yardımcı olan bir durumdur. Pazarda var olan hedef kitlenin farklı özellikleri göz önüne alınarak daha küçük gruplar haline getirilmeleri ve daha özelleştirilmiş ürünler sunulması, FMCG sektöründe satışların yükselmesini sağlama potansiyeli olan bir durumdur.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? Medya Sektörüne Ne Katar?
Saha Operasyonları Yönetimi
FMCG sektöründe faaliyet gösteren işletmeler açısından faaliyetlerin ölçümlenmesi ve düzenli olarak satışların değerlendirilmesi gereklilik arz eden bir durumdur. Lokasyon teknolojileri sayesinde farklı bölgelerde yer alan mağazaların tamamından anlık olarak veri toplamak ve bunları analiz etmek mümkündür. Ayrıca mağaza içerisinde biten ya da eksilen ürünlerin stok takibinin yapılması ve eksilen ürünlerin merkeze bildirilerek temininin sağlanmasında da lokasyon teknolojilerine başvurulmaktadır.
Rota Planlama
Tek bir merkezden ya da belirli merkezlerden şubelere dağıtım yapan işletmelerde önemli hususlardan biri de rota planlama işleminin yapılmasıdır. İşletme bünyesinde var olan araçların hangi ürünlerle ve hangi rotaları kullanarak hareket edeceğinin belirlenmesi, nakliyat maliyetlerinin düşürülmesinde temel belirleyicilerden biridir. Lokasyon teknolojilerinden yararlanılarak yapılacak olan rota planlaması, bu işin en verimli şekilde yapılabilmesini temin etmektedir. Bu durum yalnızca maddi olarak taşıma maliyetlerinin azalmasını değil, aynı zamanda ürünlerin teslimat sürelerinin kısalmasını ve böylece de zamandan tasarruf edilmesini sağlamaktadır.
Satış Bölge Optimizasyonu
İşletmenin sahip olduğu satış noktalarını tek bir ekran üzerinden görüntüleyebilmesi ve bu noktalarda değişik yönlerden analiz yapabilmesi de lokasyon teknolojilerinin sunduğu olanaklardandır. Satış tahminlerinin oluşturulması ve bu tahminleme sonuçlarına ulaşabilmek için izlenmesi gereken yolların neler olduğunun belirlenmesinde lokasyon kavramının önemi oldukça büyüktür.
FMCG sektöründeyseniz ve getirilerinizi arttırıp, maliyetlerinizi düşürmek istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.