İşletmeler açısından genişlemek ve yeni pazarlara girmek her zaman temel hedeflerden biridir. Ancak bu genişlemeyi doğru bir biçimde yapabilmek, işletmenin zarara uğramaması adına önem arz etmektedir. Girilmek istenilen yeni pazarın ve içerisinde bulunan hedef kitlenin yapısını iyi bir şekilde analiz edebilmek için günümüzde çok farklı yöntemlerden yararlanılmaktadır. Lokasyon analizi olarak adlandırılan ve temelde yapay zekâ teknolojilerinden beslenen analiz yöntemi de son dönemlerde sıklıkla başvurulan bir yöntemler arasında yer almaktadır. Yeni bir pazara girerken dikkat edilmesi gereken hususları 6 başlık altında ele almak mümkündür.
1-Pazar Fiyatlandırması
Girilecek olan yeni pazarda başarılı olmak ve devamlılığı sağlamak için dikkat edilmesi gereken hususlardan biri, doğru fiyatlandırma yapmaktır. İşletmenin etki alanı içerisinde bulunan ve aynı faaliyetleri yürüten diğer işletmelerden fiyat konusunda ayrılmak, işletmenin tutunmasındaki önemli etkenlerden biridir. Bunu yapabilmek için de rakiplerin iyi bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Lokasyon teknolojileri sayesinde, belirlenen alan içerisinde bulunan rakiplerin satış stratejilerini ve fiyatlandırmalarını incelemek, bunlara karşı strateji geliştirmek olanaklıdır.
İlginizi çekebilir: Nerede Büyümelisiniz? Sağlık Sektöründe Avantajlar
2-Ürün Lansmanları
Belirli bir ürünün tanıtımının yapıldığı ürün lansmanları da yeni girilen pazarlarda dikkate alınması gereken etkinlikler arasındadır. Lansmanlar her ne kadar ürün bazlı olarak yapılan etkinlikler olsa da, esasında marka bilinirliğinin artması ve işletmenin bir bütün olarak algılanması açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Başarılı bir lansman düzenleyebilmek için son derece iyi planlama yapmak gereklidir. Hedef kitle ile doğrudan iletişim kurma olanağı tanıyan lansmanlar, fiziki etkinlik şeklinde düzenlenebildiği gibi günümüzde dijital etkinlik olarak da düzenlenebilmektedir.
İlginizi çekebilir: Telekomünikasyon Sektöründe Lokasyon Ne Demek – Uzmanından Açıklamalar
3-Yeni Hedef Kitlesi Belirleyin
Yeni hedef pazarlara girmek, işletmeler açısından aynı zamanda yeni bir hedef kitle ile karşı karşıya gelme anlamını da taşımaktadır. Yeni pazarda bulunan hedef kitlenin iyi tanınması ve analiz edilmesi, firmanın bu pazardaki varlığını sürdürebilmesi adına elzemdir. Bunun için segmentasyon yönteminden yararlanmak olanaklıdır. Burada bilmeyenlerin aklına “segmentasyon ne demek” gibi bir sorunun gelmesi mümkündür. Pazarda bulunan hedef kitlenin ya da müşteri kitlesinin benzer özellikleri doğrultusunda küçük gruplara ayrılması ve her küçük gruba, kendi özelliklerine uygun ürün pazarlamasının yapılması segmentasyon olarak tanımlanmaktadır. Yapılan gruplar ne kadar küçük hale getirilebilirse, pazarlamanın başarısı da aynı oranda artış gösterme potansiyeline sahiptir.
İlginizi çekebilir: GIS Nedir? Turizmde Lokasyon Ne Demek? Uzmanından Öneriler
4-Farklı Bölgelere Uzayın
Şube açma kararı veren işletmeler, zaman zaman kendi konfor alanları dışına çıkmayı yani genişlemeyi de göze almalıdır. Hep aynı bölgenin farklı lokasyonları üzerinde işletme açmak, bir zaman sonra işletmenin kendi kendisi ile rekabet etmesine neden olabilmektedir. Bu yüzden de firmanın ürün ve hizmetlerine yönelen talebin yüksek olduğu yeni bölgelere de açılmak gereklidir. Hangi bölgede en yüksek potansiyelin bulunduğunu kavramak açısından da lokasyon teknolojileri oldukça yararlı araçlar sunmaktadır.
5-Franchise Sektörüne Adım Atın
Günümüz dünyasında etkisini en ağır şekilde hissettiren küreselleşme, piyasada daha önce duyulmamış ve yeteri kadar yer edinememiş olan yeni işletmeler açısından oldukça zorlayıcı rekabet koşulları yaratmaktadır. Bu durum, yapılacak yatırımın başarısızlıkla sonuçlanması gibi istenmeyen bir duruma gebedir. Hiç bilinmeyen bir pazara, bilinmeyen bir marka ile girmek yerine franchise yöntemine başvurmak, daha olumlu sonuçlar elde etmek adına elzemdir. Bölgesel ya da küresel çapta bilinirliği olan bir markanın adı ile iş yapmak, her zaman 1-0 önde başlama olanağı tanımaktadır.
6-Stratejik İttifaklar Belirleyin
Her ne kadar rekabet, iş dünyasının belirleyici dinamiklerinden biri olsa da güçlü ticari ilişkiler kurmak da ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Yeni girilecek olan pazarda bulunan tedarikçiler, banka ve finans kuruluşları, iş birliği yapmaya açık olan diğer rakipler ile güçlü ittifaklar oluşturulması, işletmenin yeni pazardaki varlığını tescilleyebilmesi adına önemlidir. Yeni bölgede stratejik olarak kimlerle ittifak yapılabileceğine dair verilere de lokasyon bazlı teknolojiler kullanılarak hazırlanan raporlardan ulaşmak mümkündür.
Lokasyon Teknolojileri ile Daha Kolay
Sayılan maddelerde belirtilen hususların yanı sıra lokasyon teknolojilerinin daha farklı pek çok işlevi bulunmaktadır. Yenilikçi olması ve isabet oranı yüksek tahminleme yapabilmesi nedeni ile günümüzde çok sayıda işletme, lokasyonun yarattığı olanaklardan faydalanmaktadır. Hem işletmenin ilk kuruluş aşamasında hem de kuruluştan sonraki süreçte yapay zeka bazlı lokasyon teknolojilerinden yararlanmak, yeni pazarlara girişte işletmelere büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Yine pazarlara emin adımlarla girmek için Maptriks firmasına iletişim sekmesinden ulaşabilirsiniz.