Akıllı teknolojilerde yaşanan gelişmeler, bu teknolojilerin her geçen gün daha fazla alana entegre edilmesine neden olmaktadır. Teknoloji alanının öncü firmalarından olan Google da bu doğrultuda pazara sürekli olarak yeni ürünler sunmaktadır. Harita kavramına farklı bir bakış açısı getiren Google Maps güncellenebilir, etkileşimli ve birden fazla amaç için kullanılabilen dijital harita uygulamasıdır. Bu uygulama ile birlikte Google tarafından sunulan çok sayıda API de mevcuttur. API’ler, uygulama geliştiricilerin kullanabilmeleri ve haritalara ait özellikleri kendi uygulamalarına entegre edebilmeleri için sağlanan ara yüzlerdir. Oldukça çeşitli olan bu ara yüzlerin her biri farklı bir işlevi yerine getirmektedir. Bu ara yüzlerden biri olan Google Maps Distance Matrix API farklı sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Google Maps Nedir?
Haritalar genellikle yön bulma amacıyla çok eski tarihlerden itibaren insanlar tarafından kullanılmaktaydı. Zaman içerisinde teknik anlamda yaşanan gelişmeler, haritaların hem biçim hem de işlev olarak değişikliğe uğramasına neden olmuştur. Google Maps teknoloji ve haritaların birleşiminin en modern biçimidir. Coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılarak Google tarafından geliştirilen Haritalar platformu oldukça zengin bir kullanım yelpazesine sahiptir.
İlginizi çekebilir: Google Maps Platform Nedir ve Ne İçin Kullanılır? Maptriks Farkı ile Öğrenin!
Distance Matrix API Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Google Maps Distance Matrix API Google tarafından Haritalar platformu bünyesinde sunulan bir uygulama ara yüzüdür. Yani Google Map API dir. Bu ara yüz harita üzerinde belirlenen iki nokta arasındaki mesafenin zamanla birlikte ölçülmesini sağlamaktadır. Optimizasyon gerektiren durumlar karşısında bu ara yüzden yararlanılmaktadır. Ara yüzler sayesinde uygulama geliştiriciler, kendi uygulamaları ile Google Maps hizmetlerini entegre hale getirebilmekte ve bu sayede büyük avantajlar elde edebilmektedirler. Bu ara yüzün sahip olduğu özelliklerden bazılarını şu şekilde sıralayabilmek mümkündür:
- Çoklu Nokta: Google Maps API olan Distance Matrix API tarafından sunulan mesafe hesaplama olanağı, yalnızca iki nokta ile sınırlı değildir. Bir noktadan 25’e yakın noktayı tek seferde mesafe matrisi olarak hesaplayabilme olanağı bulunmaktadır.
- Rota Optimizasyonu: Rota kullanımının bir zorunluluk olduğu sektörlerde bu ara yüz yüksek verimli rota optimizasyonu sağlamaktadır. Hedefe en kısa yoldan ulaşmayı sağlayacak rotaları bu ara yüz ile geliştirilen uygulamalar belirleyebilmektedir.
- Tahmine Dayalı Trafik: Bir başka Google Maps API, Distance Matrix API aynı zamanda anlık trafik yoğunluğunun tahmin edilebilmesine de olanak tanımaktadır. Bu sayede trafiğin yoğun olduğu yerler yerine, daha sakin rotalara yönelerek zaman kazanabilme avantajı mevcuttur.
- Özelleştirilebilir Parametreler: Distance Matrix API rota oluştururken parametrelerin özelleştirilmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede feribot ya da daha farklı araçları da rotaya dahil ederek hızlı şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca istenmeyen şeylerin de haritadan engellenebilmesi mümkündür.
İlginizi çekebilir: Google Maps API Ürünlerini 5 Madde ile Anlatıyoruz!
Distance Matrix API Hangi Sektörlerde Kullanılır?
Google Maps Distance Matrix API işi rota optimizasyonu ile alakalı olan her sektörde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Seyahat acenteleri, kargo firmaları ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalar bu açısından bu ara yüz büyük potansiyeller sunmaktadır. Varılmak istenilen hedef için hangi rotanın kullanılacağının belirlenmesi ve rotada yer alan olumsuzlukların anlık olarak tespit edilerek rotanın güncellenmesi amacıyla Distance API’den yararlanmak mümkündür. Bununla birlikte evden eve teslimat ve taşımacılık yapan firmalar da gönül rahatlığı ile bu uygulama ara yüzünü kendi uygulamalarına entegre edebilmektedir.
Distance Matrix API ve Maptriks
Google tarafından sunulan bu avantajlı ara yüzü kullanabilmek ve Google Haritalar platformunun sağladığı olanaklardan da istifade edebilmek açısından Google Partner olan firmalardan destek almak gereklidir. 2009 yılından beri lokasyon zekâsı ile desteklenen ayrıcalıklı hizmetleri müşterileri ile buluşturan Maptriks, bu doğrultuda en seçkin firmalardan biridir. Google’ın iş ortaklarından olan Maptriks, müşterilerinin Google hizmetlerinden daha etkin yararlanabilmeleri adına yaşanan gelişmeleri sürekli olarak takip etmekte ve Google ile müşterilerinin iletişimini sağlamaktadır. Bununla birlikte Maptriks, Distance Matrix API ve diğer Google Haritalar uygulamaları için kendisini tercih eden müşterilerine kendi teknik altyapısından da yararlanma olanağı sunmaktadır. Müşteri memnuniyetini hedef alan hizmet anlayışıyla her geçen müşterilerinin sayısını arttırmayı başaran Maptriks, lokasyona dair her konuda müşterilerine teknik ve teorik destek vermektedir. İletişim için tıklayabilirsiniz.