Teknoloji dünyasının devlerinden biri olan Google, kullanıcılarına daha iyi ve gelişmiş hizmetler sunabilmek için sürekli olarak kendisini güncellemekte ve bu doğrultuda yeni platformlar geliştirmektedir. Dünyanın en gelişmiş veri tabanlarından birine sahip olan Google, bu verilerden işlevselliği yüksek platformlar yaratmaktadır. Bu platformlardan biri olan Google Maps Platform da Google’ın en gelişmiş ve kullanışlı platformlarından biridir.
Google Maps Platformu Nedir ve Ne İşe Yarar?
Google Haritalar Platformu ya da İngilizce adıyla Google Maps, Google tarafından 2005 yılında hayata geçirilen ve sürekli güncellemeler ile daima daha işlevsel hale getirilen bir dijital harita platformudur. Bu platform ile birlikte, insanların eski çağlardan beri yalnızca yön bulmak için kullandıkları haritalar, farklı pek çok işleve kavuşmuştur. Coğrafi bilgi sistemlerinden beslenen ve dünyanın neredeyse bütününü kaplayan bu platformun kullanım olanaklarından bazıları şunlardır:
- Navigasyon: Google Maps platformunun en bilinen özelliği, haritaların klasik amacıyla uygun olacak biçimde yön bulmaya yaramasıdır. Ancak bu platformda yer alan haritalar, klasik haritalardan farklı olarak etkileşimlidir.
- Üç Boyutlu Tur: Google Haritalar platformu ile istenilen bir bölgede üç boyutlu gezinti yapabilmek mümkündür.
- Konum Paylaşma: Bilinmeyen bir yerde olunduğunda kolay bir şekilde adres paylaşabilmek de Google Haritalar sayesinde olanaklıdır.
- Rota Belirleme: Bir noktadan bir başka noktaya gitmek için en uygun rotanın belirlenmesinde de Google Haritalar oldukça avantajlıdır. Ayrıca bu özellik taşımacılık ve kurye hizmetleri sunan firmalar tarafından da tercih edilmektedir.
- Mesafe Hesaplama: Google Maps sayesinde, harita üzerinde bulunan iki nokta arasındaki mesafeyi de kolaylıkla ölçebilme imkânı bulunmaktadır.
Google Maps Platformu ve Gelişim Süreci
Google Maps Platform ile diğer Google hizmetlerinin gelişimini olanaklı kılan temel şey veridir. Mobil cihazların kullanımının daha yaygın hale gelmesi, gündelik yaşamda sensorların ve kameraların daha fazla kullanılması gibi nedenlerden dolayı büyük verinin giderek daha büyük bir hal alması, bu platformların gelişimini sağlamaktadır. Ayrıca teknolojinin kendi yapısında meydana gelen gelişmeler de bu platformların daha profesyonel hale gelmesini sağlamaktadır.
İlginizi çekebilir: Google Maps Javascript API Nedir? Places Autocomplete API Kullanım Senaryoları ve Örnekleri
Google Maps Platformunun Getirdiği Yenilikler
Google Maps Platform tanıtıldığı 2005 yılından itibaren sürekli olarak güncellenmiş ve daha işlevsel yenilikler ile daha yüksek kullanıcı sayısına ulaşmıştır. Google Haritalar platformunda gerçekleşen güncellemeler, duyurular aracılığı ile kullanıcılara duyurulmaktadır. Özellikle Twitter başta olmak üzere sosyal medya platformları, bu yeniliklerin tanıtılmasına büyük katkı sağlamaktadır.
İlginizi çekebilir: Google Maps Places API Nedir ve Nasıl Kullanılır? Hangi Sektörler Kullanabilir?
Google Maps Platformunun Geleceği
Google Maps ileri düzeyde gelişmiş ve gelişimini sürdüren bir platformdur. Şimdilik deneme aşamasında olan ve yakın bir gelecekte insanların hayatında yaygın olarak kullanılma ihtimali yüksek olan pek çok uygulama mevcuttur. Bireylerin kameralarını açtıkları andan itibaren konumlarını tespit eden ve onlara gitmek istedikleri yere yönlendiren konum tabanlı navigasyon uygulamaları, yakın zamanda karşılaşılacak yenilikler arasında öne çıkmaktadır. Ayrıca Google Maps artık oyunlar için de gerçek mekanlar sunmaktadır. Oyun geliştiricilerin, oyunlara entegre etmesi için geliştirilen uygulama ara yüzleri ile gerçek konumların ve mekanların, oyunlarda birebir kullanılması olanaklı hale gelecektir. Bu olanak, oyunlarda gerçeklik hissinin artmasına ve bireylerin kurgusal mekanlar yerine, aşina oldukları ortamlarda oyunlarını oynamalarını sağlayacaktır. Bunun dışında da Google Maps farklı alanlarda kullanmak üzere sanal gerçeklik teknolojisine başvurmaktadır. Son olarak da Covid-19 salgını ile birlikte değişen alışveriş alışkanlıklarını desteklemek, harita üzerinden sipariş verebilmek, ödeme destek yöntemleri sunmak ve sipariş durumunu kontrol edebilmek amacıyla geliştirilen ara yüzler de söz konusudur.
Daha fazlası için Maptriks ile iletişim halinde olabilir, Google Maps Platform ve Google Maps API ile ilgili diğer yazımızı da inceleyebilirsiniz.