İş dünyasında şirketlerin durumuna göre yapılan işlerde farklı iş modelleri geliştirilmiştir. Bu sayede daha kapsamlı bir şekilde ele alınabilen iş modellerinde teknikler, analizler ve sektörel olarak farklı çözümler sunulabilmektedir. Türkiye’de dünya ile paralel olarak farklı ve önde gelen iş modelleri için farklı şirketler tarafından uygun bir şekilde hizmet verilebilmektedir.
Mal ve hizmet sunumunda tüketiciler ürünün ulaştırılmasındaki hedef kitledir. Tüketiciye ürün ve hizmet satışı yapmak adına ise işletmeler zaman zaman kendi içerisinde de özel iş modelleri geliştirerek sektörel olarak güçlenmeyi, daha ekonomik bir şekilde üretim ve operasyonlarını sürdürmeyi hedeflemektedir.
Yaygın Olarak Kullanılan İş Modelleri Nelerdir?
İş modelleri arasında 3 farklı model vardır. B2B, B2C ve C2C olarak adlandırılan mevcut iş modelleri, hizmeti sunan ve hizmet alan kurumların durumlarına göre farklı şekilde adlandırılabilmektedir. Üstelik sadece kurumlar arasında değil, işletmelerden tüketiciye yönelik de yine ticari ilişkiler kurulabilmektedir.
B2B İş Modeli Nedir?
Business to Business olarak adlandırılan mevcut iş modelinde şirketler arasında pazarlama ve satış gerçekleşmektedir. B2B iş modelinde herhangi bir tüketici bulunmaz ve doğrudan işletmeler kendi aralarında yaptıkları çalışmalar ile birlikte birbirlerini desteklemeyi amaçlamaktadır. B2B iş modeli kapsamında ham madde ticareti, toptancı perakendeci ticareti ve operasyonel sebepler ile şirketlerin birbirini desteklemek adına kurduğu ortaklıklar ön plandadır.
İşletmelerin büyük bir bölümü, B2B iş modelini çoğu zaman zorunluluk olarak kullanmak durumundadır. Alanında ürün ve hizmet sunan işletmelerin ihtiyaç duyduğu altyapılar, hammaddeler farklı şirketlerden desteklenmektedir. Bu durum, B2B iş modellerinin zorunlu olarak gelişmesini ve şirketler arasında belirli çerçeveler dahilinde anlaşmaların yapılmasını zorunlu kılmaktadır.
B2C İş Modeli Nedir?
Business to Consumer olarak adlandırılan B2C iş modeli, firmalardan tüketicilere sunulan hizmetleri ve ticari ilişkileri tanımlamaktadır. Kişilerin bireysel olarak yaptığı tüm alışverişler ve işlemlerde firmalardan tüketiciye yönelik bir hizmet sunulduğundan dolayı, B2C iş modeli en yaygın ve en çok kişinin katılım sağladığı iş modellerinden birisi olarak dikkat çekmektedir.
Türkiye genelinde düşünüldüğünde özellikle sanal pazar yerleri, B2C iş modelinin uygulandığı yerler arasındadır. Mevcut iş modelinin en yaygın bir şekilde kullanıldığı sektör, e-ticaret olmaktadır. Gerek sanal pazar yerleri, gerekse de işletmelerin kendi internet siteleri üzerinden sunduğu hizmetler sayesinde doğrudan firmalar ile tüketiciler arasında bir bağ oluşturulmakta ve ticari olarak çalışmalar gerçekleştirilmektedir.
C2C İş Modeli Nedir?
Consumer to Consumer olarak adlandırılan C2C iş modelinde ise bu sefer işletmeler kapsam dışında olmaktadır. Tüketiciden tüketiciye bir ticari ilişkiyi ifade eden C2C iş modeli, tüketiciler kendi ürünlerini ve hizmetlerini farklı pazar alanları aracılığıyla birbirine sunmaktadır. C2C iş modeli özellikle belirli pazar yerlerinde ve uygulamalar aracılığı ile yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. İkinci el ürün alım ve satımında tercih edilebilen C2C iş modeli, herhangi bir kriterin, fatura ibrazının zorunlu olmaması, farklı fiyatlandırmaların ve sektör dinamiklerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
B2B’nin B2C ve C2C’den Farkları Neler?
B2B iş modelinde belirtildiği üzere mevcut iş akışında herhangi bir şekilde tüketici yer almamaktadır. Sadece işletmeler arasında kurulan iş ortaklıkları ve ticari işlemleri kapsayan B2B, bu özelliği ile diğer iki iş modelinden ayrılmaktadır. Diğer iki iş modelinde de tüketiciler bir şekilde anlaşma dahilinde yer almaktadır. Tüketici, alıcı ya da satıcı olarak her zaman B2C ve C2C iş modellerinde etkin bir şekilde yer almaktadır. Ancak profesyonel dünyada çoğu zaman B2B önemsenmekte ve tercih edilmektedir.
B2B İş modelinde aynı zamanda hedef kitlenin ve tüketici analizinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. İşletmelerin diğer işletmelere yapacağı satışlar ile birlikte pazarda hakimiyetini arttırabilmesi adına tıpkı tüketicilere yönelik yapılacak pazarlama çalışmaları ve kurumlara yönelik özel analizler yapılmalıdır. Hedef kitle olarak tanımlanabilecek firmaların tespit edilmesi, firmaların kullandığı sosyal ağlardan dijital yayınlara kadar kapsamlı bir şekilde takip edilebilmesi adına farklı işletmelerden destek alınması gerekebilmektedir. Segmentasyon ve hedef kitle analizleri gibi farklı çalışmalar ile yapılacak sektör değerlendirmesi sonrasında, işletmenin daha başarılı iş modelleri oluşturması sağlanmaktadır.
Maptriks İle B2B ve B2C İş Modellerinde Özel Çözümler
2009 yılında faaliyetlerine başlayan Maptriks, günümüze kadarki süreç içerisinde on beşden fazla sektörde, yüzlerce marka ile özel işbirliği yaparak farklı iş modelleri geliştirmiş ve deneyime ulaşmıştır. Türkiye’de B2B ve B2C iş modellerinde gerekli desteği uzman personelleri aracılığı ile sunan Maptriks ile sizler de ortak bir çalışma yapabilir ve ihtiyaç duyduğunuz tüm verilere ve profesyonel desteğe ulaşabilirsiniz.
Yazılım, danışmanlık ve veri konusunda kapsamlı iş çözümleri ile işletmelerin çok yönlü gelişimini ve operasyonel olarak büyümelerini destekleyen Maptriks, farklı iş modellerinde sunduğu özel çözümleri sayesinde ekonomik olarak daha karlı bir dönemin başlamasına, hedef kitleye ulaşılmasına ve şirketlerin eksik yönlerinin geliştirilerek pazara daha fazla hakim olmasına katkı sağlamaktadır. Veriden yola çıkarak şirketlerin pazara tam anlamıyla hakim olmasını sağlayan Maptriks, böylece kısa süre içerisinde fark yaratılarak pazarda ön plana çıkmayı kolay hale getirmektedir.