Coğrafi bilgi sistemleri kavramının kısaltılmış hali olan CBS, son dönem akıllı teknoloji ürünlerinden biridir. Coğrafi bilgi sistemi nedir vene işe yarar diye merak edenler için söylemek gerekirse, bu sistemler coğrafi verilerin toplanmasını ve farklı amaçlarla işlenmesini sağlamaktadır. Yeryüzünde bulunan yer şekillerinin, bölgelerin, şehirlerin ve daha farklı coğrafi unsurların çeşitli yönlerden toplanarak genellikle işletmelerin amaçları doğrultusunda kullanılabilecek şekilde işlenmesine olanak tanıyan bu sistemler, yapay zekâ teknolojilerinin getirmiş olduğu olanaklarla birlikte daha yaygın ve daha işlevsel bir hal almıştır. Sigortacılık sektörü de bu teknolojilerin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan biridir. Meydana gelmesi muhtemel çeşitli felaketlerin doğuracağı zararların, etkilerinin ortadan kaldırılması ve kişilerin korunması amacı ile hizmet veren sigortacılık sektöründe coğrafi bilgi sistemlerinin rolü büyüktür.
Coğrafi Bilgi Sistemleri Nedir?
Coğrafi bilgi sistemleri kavramının yerine GIS kısaltması da kullanılabilmektedir. GIS nedir sorusuna verilebilecek en basit yanıt, bu kavramın İngilizce Geographic Information Systems (GIS) kelimelerinin baş harflerinden meydana geldiği ve Türkçe olarak coğrafi bilgi sistemlerine denk geldiğidir. Coğrafi bilgi sistemi nedir ya da GIS nedir? GIS; haritacılık, coğrafya ve bilgisayar bilimlerinin bir araya gelmesi ile ortaya çıkmış olan bir teknolojidir. Bilgisayar teknolojilerinin zirvesi olarak kabul edilen yapay zekâ uygulamalarının da bu alanda görülmeye başlaması ile birlikte bu sistemlere olan ilgi, büyük ölçüde artmıştır.
İlginizi çekebilir: Perakende Sektöründe Segmentasyon – Uzmanından Örnekler
Coğrafi Bilgi Sistemleri Ne İşe Yarar?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün de kullandığı coğrafi bilgi sistemi nedir? Sorusuna yanıt verdikten sonra, bu sistemlerin ne işe yaradığı konusuna da değinmek gereklidir. Coğrafi bilgi sistemleri (CBS / GIS) kullanım alanı olarak son derece yaygındır. Madencilikten eğitime, çevre ve şehir planlamalarından karayolu taşımacılığı sektörüne varıncaya kadar pek çok sektör, coğrafi bilgi sistemlerinin sunmuş olduğu avantajlardan yararlanmaktadır. Coğrafi bilgi sistemlerinin her sektöre katkısı farklıdır. Örneğin karayolu üzerinde eşya ve insan taşımacılığı yapan firmalar açısından coğrafi bilgi sistemleri, rota optimizasyonu yapılabilmesini olanaklı kılmaktadır. Belediyeler ve farklı kamu kuruluşları tarafından da coğrafi bilgi sistemleri yoğun olarak kullanılmaktadır. Şehir planlamasının etkili bir şekilde yapılabilmesi ve şehrin mevcut planı üzerinde çalışılabilmesi amacı ile coğrafi bilgi sistemlerine başvurulmaktadır.
İlginizi çekebilir: Gayrimenkul Sektörü ve Lokasyon Teknolojileri
Sigortacılık Nedir? Sigorta Sektöründe Coğrafi Bilgi Sistemleri
CBS nedir nerelerde kullanılır sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında sigorta sektörü de geniş bir yer kaplamaktadır. Coğrafi bilgi sistemlerinin (CBS) bu sektöre sağladığı olanaklardan bazıları şunlardır:
Bölgesel Hayat Sigortası Potansiyelinin Belirlenmesi
Sigorta firmalarının potansiyel müşterilerine ulaşabilmesi açısından coğrafi bilgi sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Potansiyel müşterilerin hangi bölgelerde yaşadığının belirlenmesi, yaşadığı bölgenin özelliklerine uygun sigorta paketlerinin sunulmasını sağlamaktadır. Örneğin tüm yıl boyunca yüksek miktarda yağış alan ve sel riski bulunan bölgelerde sele karşı sigorta paketi sunmak, pazarlamanın amacına ulaşması açısından önem taşımaktadır.
Yer Seçimi
Tüm sektörlerde olduğu gibi sigorta firmalarında da yer seçimi önem arz etmektedir. Sigorta acentelerinin nerelerde kurulması gerektiği, yani lokasyon konusunda karar vermek için coğrafi bilgi sistemlerinin sağladığı verilerden yararlanılması yaygın olan bir durumdur. Bu sayede yeni bir acenteye ihtiyaç duyulan bölgelerin daha iyi tespit edilmesi sağlanmaktadır.
Geocoding Veri Entegrasyonu
Müşteri adreslerinin koordinatlar şeklinde ifade edilmesi, müşteri verilerinin yönetilebilmesi ve entegre edilmesi konusunda da coğrafi bilgi sistemlerinin katkısı büyüktür. Entegre edilebilir ve yönetilebilir verilere sahip olmak, gelecekte yapılacak olan pazarlama işlemleri için de kolaylık sağlamaktadır.
İlginizi çekebilir: Uzmanından FMCG Sektöründe Rota Optimizasyonu
Dinamik Pazar Trend Analizi
Rekabetin ölçülmesi ve rekabet analizinin iyi bir şekilde yapılması da işletmelerin ihtiyaç duydukları bir konudur. Sigorta şirketleri açısından hem hedef pazarda bulunan diğer sigorta acentelerinin stratejilerinin analiz edilmesi, hem de farklı ticari alanlarda faaliyet gösteren firmaların potansiyellerini ölçümleyerek pazarın hacmine ulaşabilmek için de coğrafi bilgi sistemlerine (CBS) başvurulmaktadır. Hedef pazarın ve bu pazardaki trendlerin iyi bir şekilde belirlenmesi, bu pazarın yatırım yapmaya değer bir pazar olup olmadığı kararının verilmesinde kolaylık sağlamaktadır. Özellikle rekabetin daha kızgın bir hale geldiği günümüz iş dünyasında bu durum sigorta şirketleri açısından katma değeri yüksek olan bir hizmettir. Zengin veri tabanlarından elde edilecek bu bilgiler sayesinde uzun vadeli tahminleme yapabilme olanağı da doğmaktadır.
Siz de Coğrafi bilgi sistemleri hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.