Hem işletmeler açısından hem de kamu faaliyetleri açısından coğrafi bilgilerden yararlanmak büyük avantajlar sağlamaktadır. Son yıllarda gittikçe daha yaygın hale gelen bilgi ve yapay zekâ teknolojileri sayesinde coğrafi bilgilerden yararlanma olanağı büyük ölçüde artmıştır. Coğrafi bilgi sistemleri adı ile kavramsallaştırılan teknolojiler sayesinde coğrafi bilgilerden azami ölçüde yararlanma olanağı elde edilmiştir. Kamu hizmetleri arasındaki en önemli konuma sahip olan sağlık sektörü ile coğrafi bilgilerin eş güdümlü hale getirilmesi, sağlanacak hizmetlerin verimliliğinin artırılması açısından büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Kamu hastanelerinin yanı sıra, özel sektörde yer alan sağlık kuruluşlarının da coğrafi bilgilerin getireceği olanaklar sayesinde kendilerini daha ileriye taşımaları mümkündür.
Coğrafi Bilgi Sistemi Nedir?
Coğrafi bilgi sistemlerinin öneminin tam olarak kavranabilmesi açısından coğrafi bilgi sistemleri nedir ve ne işe yarar sorusunun cevaplanması gereklidir. En temel tanımı ile coğrafi bilgi sistemleri; hacimli coğrafi verilerin toplanması ve derlenmesi, daha sonrasında ise ihtiyaç duyulan alanlarda kullanıma sunulmasıdır. CBS, hem işletmeler tarafından hem de kamu tarafından yeni yapılacak olan yatırımların fizibilite raporu içeriğinde yer edinen bir unsurdur. Burada CBS nedir şeklinde bir sorunun akıllara gelmesi de mümkündür. CBS, Coğrafi bilgi sistemleri kavramının baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Coğrafi bilgi sistemi nedir sorusuna verilen cevap, bu teknolojinin de denli önemli olduğunu da ortaya çıkarmaktadır. Coğrafi bilgi sistemlerinin kullanım alanlarına şu örnekleri vermek mümkündür.
İlginizi çekebilir: Lokasyon Teknolojisi Nedir? Kobiler Lokasyon Teknolojilerinden Nasıl Faydalanabilir?
1-Kamuda Coğrafi Bilgi Sistemleri
Coğrafi bilgi sistemlerine kamuda en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri Sağlık Bakanlığı’dır. Bakanlık için ayrılan bütçenin en verimli şekilde kullanılabilmesi ve en iyi seviyede sağlık hizmetlerinin sağlanabilmesi için coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanmak elzemdir. Yeni kurulacak olan hastane ve halk sağlığı merkezleri için yer seçim kararının verilmesinde, coğrafi bilgilerden yararlanmak ve coğrafi olarak ihtiyaçların tespitini yapmak gereklidir. Ayrıca ambulansların konuşlandırılacağı noktaların belirlenmesi açısından da yine bu sistemlere başvurulması önemlidir. Sağlık hizmetlerinin verileceği lokasyon konusunda doğru seçim yapılması, gereksiz masrafların önüne geçilmesi ve hizmet kalitesinin arttırılması açısından değerlidir. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda kullanılabilmektedir.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? Müşteri Segmentasyonu ile Restoranlarınızın Kârını Katlayın
2-Belediyelerde Coğrafi Bilgi Sistemleri
Coğrafi bilgi sistemlerinin en yoğun olarak kullanıldığı ve avantajlarından yararlanıldığı alanlardan biri de belediyelerdir. Belediyeler coğrafi bilgi sistemlerinden çok farklı amaçlar ile istifade etmektedir. Belediye hizmetlerinin hangi konumda, ne şekilde verileceğinin kararını vermek için bu sistemler yardımcıdır. Ayrıca belediye işletmelerinin nereye kurulacağının belirlenmesi, reklam panosu lokasyon optimizasyonu gibi durumlar için de coğrafi bilgi sistemlerinden faydalanılmaktadır. Bunların yanı sıra, banka atm lokasyon optimizasyonu da belediyelerin CBS’den yaralandıkları bir diğer husustur.
İlginizi çekebilir: Google Maps / Google Haritalar 15 Yaşında (Yenilendi)
Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Sağlık Sektöründe Önemi
Sağlık sektörü, yatırım maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu sektörler arasındadır. Bina yapım maliyetinin yanı sıra kullanılacak olan görüntüleme cihazları gibi teknik cihazlar, orta çaplı bir sağlık ocağının bile yüksek maliyetler getirmesine neden olmaktadır. Sağlık sektörü, hiç bitmeyecek bir sektöre de olduğu içi bu konu önemlidir. Bu nedenle de kaynakların idareli kullanılması, gerekli analizlerin iyi bir şekilde yapılması ve nokta atışı yatırım adımlarının atılması önemlidir. Coğrafi bilgi sistemleri, tüm bu gereksinimlerin verimli şekilde giderilebilmesini sağlamaktadır. Bir şehirde inşa edilecek hastane veya sağlık kuruluşunun hangi lokasyonda yer alması gerektiğinin belirlenmesi, inşa edilecek olan hastaneye en çok nerede ihtiyaç olduğunun tespit edilmesi için coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanmak büyük kolaylıklar sunmaktadır.
Bunların yanı sıra, lokasyon tahminleme yönteminden de yararlanılması mümkündür. Bu sayede hasta başvurularının en çok hangi lokasyonda olabileceğinin öngörülmesi ve buna göre yatırım kararının verilmesi mümkündür. Sağlık sektörü açısından önemli olan bir diğer husus ise ambulansların nereye konumlandırılacağıdır. Ambulans merkezinin inşa edileceği yerin iyi analiz edilmesi ve her yere ulaşım açısından kolay bir konumda olmasına dikkat edilmelidir. Saniyeler ile yarışarak hastaların hayatını kurtaran bu araçların yanlış bir alanda konumlandırılması, sağlık hizmetlerinde aksamaların yaşanmasına yol açabilir. Bu açından da yine başvurulabilecek en doğru kaynak, coğrafi bilgi sistemleridir.
Anlık Rotalama ile Acil Sağlık Hizmetleri
Konum analizi kullanılarak geliştirilmiş olan pek çok navigasyon uygulaması bulunmaktadır. Bu navigasyonlar ile ambulansların acil durum bölgelerine daha hızlı ulaşmalarını sağlama olanağı bulunmaktadır. Sürekli olarak güncellenen verilerden beslenen ve aynı zamanda trafik yoğunluğunu da kontrol eden bu teknolojiler, anlık olarak en uygun rotanın belirlenmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte olası sıkışıklık durumlarında alternatif rotaların belirlenmesi konusunda da etkilidir. Acil sağlık hizmetleri sunan sağlık kuruluşlarında bu uygulamaların yaygınlaşması, yakın gelecekte hastaların hastaneye kavuşturulamaması ya da olay yerine gecikilmesi gibi olumsuzlukların ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir.
Kriz Durumlarında Risk Grubu Segmentasyonu
Dünyanın hiç beklemediği bir anda ortaya çıkan Covid-19 salgını, risk gruplarının segmente edilmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Salgın hastalığa hazırlıksız yakalanmak, pek çok ülkenin sağlık sistemi üzerinde aşırı yüklenmeye yol açmış ve bazı ülkelerde sistem çökme noktasına gelmiştir. Bu bağlamda, lokasyon analitiği risk gruplarının segmente edilmesi amacıyla da kullanılabilmektedir. Daha çok ileri yaş grubunda yer alan bireyleri etkileyen bu hastalığa karşı, yaşlı nüfusun daha yüksek olduğu yerlerin belirlenerek tedbir alınabilmesi mümkündür. Ayrıca aşılama için de aynı yöntemi kullanmak mümkündür. Yüksek risk taşıyan ileri yaştaki bireylerin yoğun olduğu alanların tespit edilmesi ve başarılı aşılama stratejisinin geliştirilebilmesi için lokasyon teknolojileri büyük bir potansiyele sahiptir. Sağlık alanına lokasyon teknolojilerinin entegre edilmesi, gelecekte meydana gelmesi muhtemel krizler ve salgınlar karşısında da hazırlıklı olma anlamı taşımaktadır.
Sizler de coğrafi bilgi sistemleri olanaklarından yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.