Franchise yöntemi ile yeni bir alanda yatırım yapmak ya da var olan işletmeleri için ikinci bir şube açmak isteyen kişilerin doğru yatırım kararları verebilmek için birtakım analizlere ihtiyacı vardır. Coğrafi bilgi sistemi ya da sistemleri, bu konuda ortaya çıkan ihtiyacı karşılamak adına büyük olanaklar sağlamaktadır. Farklı haritalar, veri raporları ve veri tabanları sayesinde yatırımcıların isabetli karar verebilmeleri adına gerekli olan her türlü olanağı barındıran bu sistemler, doğru lokasyonda doğru adımın atılması adına gereklidir. Coğrafi bilgi sistemleri denildiği zaman esasında dar anlamlı bir kavram olarak anlaşılsa ve yalnızca yer seçimi konusunda bilgi verici olduğu düşünülse de; esasında ilgili coğrafi alan içerisinde yaşayan hedef kitlenin tanınması yönünden de bu sistemler birtakım olanaklar sunmaktadır.
Franchise Sektörü Nedir?
Günümüz dünyasında rekabetin giderek daha yayılmacı bir hal alması ve hemen her alanda ulusal ya da küresel çaplı şirketlerin köşe başlarını tutmuş olması nedeni ile yeni iş yeri açmak isteyenler için franchise denilen bir yöntem ortaya çıkmıştır. Franchise yönteminin temel mantığı yatırımcının sermayesi, marka şirketlerin ise isimleri üzerinden bir ortaklık yapılmasıdır. Bu sistemde, açılacak olan işletmenin yatırım maliyetleri ve gelirleri, yatırım yapan kişiye aittir. Ancak bu kişi marka şirketlerin isimlerini kullanabilmek adına birtakım ödemeler yapmak ya da belirli şartları yerine getirmekle yükümlüdür. Bu ortaklık sayesinde, yapılan yatırımların başarıya ulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Zira yeni bir marka oluşturmaya çalışmak ya da hedef kitle yaratmaya gayret etmek yerine, tüm bu aşamaları geçmiş ve halk katında bilinirliği yüksek olan bir firmanın adını kullanmak daha avantajlıdır. Franchise sektöründe doğru karar verebilmek ve nerede ne yapılacağı konusunda fikir sahibi olabilmek adına coğrafi bilgi sistemleri, büyük önem taşımaktadır.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Analizi ile Hasta Profili
CBS Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Coğrafi bilgi sistemlerinin avantajlarından ve sağlayacağı katkılardan önce coğrafi bilgi sistemleri nedir? Sorusuna odaklanmak daha doğru bir davranış olacaktır. Coğrafi bilgi sistemlerinin en kolay tanımı; yeryüzüne ait şekillerin ve bilgilerin toplanması, depolanması ve önceden belirlenmiş olan özel amaçlar doğrultusunda analiz edilerek kullanılmasıdır. Önceden belirlenmiş özel amaçlar, genellikle işletmelerin ticari amaçlarını kastetmek için kullanılmaktadır. Coğrafi bilgi sistemlerini günümüzde kullanılabilir ve verimli kılan şey, yapay zekâ ile bir araya gelmiş olmasıdır. Böylece coğrafi bilgi sistemleri klasik haritacılık anlayışından uzaklaşarak yeni bir form kazanmıştır. Bu sistemlerin olanaklı hale getirdiği lokasyon teknolojileri ve lokasyon analizi sayesinde, yalnızca bir coğrafi alanın fiziki özellikleri değil; o alan içerisinde yaşayan insanların çok farklı özelliklerinin de incelenmesi söz konusu haline gelmiştir. Bu analizlerin yapılabilmesi için büyük veri olarak adlandırılan ve genellikle bireylerin dijital dünyada gezerken bıraktıkları ayak izlerinden oluşan verilerden yararlanılmaktadır.
İlginizi çekebilir: Her Yeni Şube Açmada, Öncekine Göre Lokasyon Önemi Neden Artar?
Franchise Sektöründe Coğrafi Bilgi Sistemleri
Franchise sektöründe yeni bir yatırım yapmak ya da var olan yatırımını çeşitlendirmek isteyen kişiler için coğrafi bilgi sistemleri, kaçınılmaz bir başvuru kaynağıdır. CBS nedir? Sorusuna yanıt verdikten sonra, franchise sektörüne katacağı avantajları da şu şekilde sıralamak mümkündür:
Doğru Yer Seçimi
Coğrafi bilgi sistemlerinin, tüm sektörlerde olduğu gibi franchise sektöründe de en büyük katkısı yer seçimi konusunda doğru karar verilmesidir. Yer seçme işlemi, yeni kurulacak bir işletmenin alacağı kararlar içerisinde belki de en önemli olanıdır. Bu noktada yapılacak bir yanlış, yatırımın geri dönüş süresinin uzamasına ya da tamamen maddi kayba uğranmasına neden olabilmektedir.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? Telekomünikasyon Sektörüne Ne Sağlar?
Doğru Sektör Seçimi
Doğru yer seçimi kadar önem arz eden bir diğer husus da doğru sektör seçimidir. Franchise bayilik veren şirketler arasından hangisi ile ortaklık yapılacağının karar verilmesi açısından coğrafi bilgi sistemleri ve sunmuş olduğu diğer analiz araçlarından yararlanmak mümkündür. Bu sayede ilgili alanda bulunan ihtiyaç potansiyellerinin saptanması mümkün hale gelmektedir.
Rekabet Şansının Ölçümlenmesi
Yatırım yerinin ve sektörünün doğru seçilmesinden sonra, bu alanda rekabet yapma şansının ne olduğuna da odaklanılması gereklidir. Aynı yerde, aynı alanda faaliyet gösteren işletmelerin incelenmeleri ve rekabet ihtimallerinin hesaplanması önemlidir. Bazı lokasyonlar, işletme açısından son derece uygun olmasına karşın; rekabet konusunda çok zorlayıcı olması nedeni ile olanaklar arasından elenebilmektedir.
Coğrafi bilgi sistemleri avantajlarından faydalanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.