Dijital harita ve geleneksel harita (fiziki harita, coğrafi harita, nüfus haritası, ilçeler haritası …) arasındaki farklara bakmadan önce harita nedir ve harita özellikleri nelerdir benzeri soruların yanıtlarını bulmak, bu farkları anlama konusunda ön bilgi sağlayacağı için yazımıza harita nedir? başlığıyla başlayacağız.
Harita Nedir?
Yeryüzünde herhangi bir bölgenin, parçanın belirli bir amaca dayalı olarak ya da herhangi bir şeyi gösterebilmek amacıyla kuşbakışı görünümü belirli derecelerde küçültme ya da büyütme ile, belirli bilgilere odaklı olarak özel işaretlerle düzleme, yansıtılması ve bunun üzerinde gösterilmesi harita olarak adlandırılmaktadır. Fiziki harita özelliklerine de bakacak olursak; belirli bir kullanım amacına göre bütüncül veriler sağlayan, sayısal ya da dokunsal olan kartografik ürünlerdir. Örnek olarak Türkiye Fiziki Haritası veya İstanbul Fiziki Haritası.
Geleneksel harita / Fiziki Harita Özellikleri
- Kuş bakışı çizilmiştir
- Belirli ölçekler sınırlarında çizilmiştir
- Düzleme aktarılmıştır
- Yapılan oranlama ve ölçeklendirmeler ile doğruluk payı yüksektir
- Amacına uygunluk sağlar
- Açıktır ve anlaşılır sonuçlar verir
- Kolay okunabilir
İlginizi çekebilir; 15 Maddeyle CBS ve Hayatımızdaki Yeri
Haritalar Ne İşe Yarar?
Türkiye nüfus haritası, İstanbul turistik harita, İstanbul Anadolu yakası haritası, İstanbul Avrupa yakası haritası, İstanbul mahalle haritası gibi çeşitleri olan haritaların her biri farklı amaçlarla oluşturulmakta ve hayatımızda büyük kolaylıklara yol açmaktadır. Temel özelliklerine bakacak olursak da herhangi bir sınır içinde fiziki, beşeri, siyasi gibi pek çok özelliklere yer veriyor olmasıdır. Farklı amaçlarla oluşturulan bu haritaların her biri, yeryüzü ile alakalı olarak çok fazla bilgiyi görsel olarak sunuyor ve bilgiyi daha anlaşılır, daha akılda kalıcı kılıyor. Ayrıca herhangi bir probleme karşı da coğrafi ilişikler kurmakta ve analizlerde işe yaramaktadır. Herhangi bir yerden bir yere ulaşmak için de o yer hakkında az çok bilgi sahibi olmak için de haritalara başvurulmaktadır. Örneğin İstanbul’da kolay bir şekilde dolaşmak için; İstanbul Anadolu yakası haritası, İstanbul Avrupa yakası haritası, İstanbul mahalle haritası, İstanbul Anadolu yakası ilçeler haritası gibi haritalardan faydalanabilirsiniz. Tabi ki bu işlemleri geleneksel harita üzerinden bakmaya göre dijital harita aracılığıyla daha kolay yapabilirsiniz.
Harita Çeşitleri
Harita çeşitlerinin her biri kendi içerisinde de konularına göre kategorilere ayrılmaktadır. Genel harita, özel harita ve ölçeklerine göre harita olarak kategorilere ayrılan bu haritaları inceleyecek olursak;
Genel Haritalar
- Topoğrafya Haritası
- Siyasi Harita
- Coğrafya Haritalar
- Hava Uçuş Haritaları
- Şehir Haritaları
- Atlas Harita
- Morfoloji Haritaları
- Jeoloji Haritaları
- Turist Haritaları
- Duvar Harita
- Deniz Harita
Gibi birçok çeşidi vardır.
Özel Haritalar
- İzoterm Harita
- Ekonomi Haritaları
- Jeomorfoloji Haritaları
- Yerleşme Haritaları
- Nüfus Haritaları
- Toprak Haritaları
- Biocoğrafya Haritaları
- Klimatik Haritalar
- Hidrografya Haritaları
Gibi birçok özel çeşidi vardır.
Ölçeklerine Göre Haritalar
- Büyük Ölçekli Harita
- Küçük Ölçekli Harita
- Orta Ölçekli Harita
İlginizi çekebilir; Kamu CBS ile Yatırım Stratejileri Geliştirme Yolları
Dijital Harita ve Geleneksel Harita Arasındaki Belirgin Farklar
Dijital haritalama hizmetleri, gelişen teknoloji ile sayıca artış yaşamakta. ilk olarak Google Haritalar ve Yahoo İle patlama yaşayan haritalar, günümüzde yoğun bir şekilde kullanılmakta ve büyük oranda da teknolojinin gelişmesiyle orantılı olarak hala gelişme göstermektedir. Bu gelişmeler ile birlikte de artık herhangi bir konumu bulamama gibi bir problem de ortadan kalkmış, konumla ilgili yeni terimler bile hayatımıza giriş yaparak sık biçimde kullanılmaktadır. Hatta iki nokta arası mesafe hesaplama harita üzerinde yoğun ve kolay bir şekilde kullanılmaktadır.
Özellikle de internetin bu kadar çok gelişmesi ile dijital haritalar hayatımızın çok içerisine girmekte ve birçok bilgiye ulaşım da böylece çok daha kolay olmaktadır. Bunu sonucu olarak ta dijital harita kavramı geleneksel harita kavramına büyük fark atmaya başlamıştır.
1- Dijital Haritalar, Kurumlara Dijitalleşme İmkanı ve Veri Toplama Avantajı Sunar
Özellikle kurumlara, veri analizleri ile satışların artışına yönelik çalışmalar sunulur ve dijital haritada yer almak önemlidir. Kurumların da böylece dijitalleşmesi sağlanır ve dijital haritalarda markanızın, firmanızın adının olması demek ve o lokasyonda olan kişilerin de firmanıza kolaylıkla ulaşabilmesi, haritalarda yakın civarlara bakarken ismini görmesi olasıdır. Böylece çok sayıda kişi tarafından duyulabileceksiniz ve daha dijital bir görünüm kazanacaksınız. Bu da güncellik demektir ve kullanıcılar güncel firmaları sever.
İlginizi çekebilir; Coğrafi Bilgi Sistemi Nedir ve Uygulama Alanları Nelerdir?
2- Dijital Haritalar, Devletlere Nüfus, İş Gücü, Salgın Hastalıklar gibi Birçok Konuda “Anlık” Sonuçlar Sunabilir
Dijital ortamların geleneksel ortamlara oranla çok daha anlık ve hızlı olması sebebiyle de haritalar her zaman güncel olabilmektedir. Dijital haritalar, anlık olarak verilere ulaşabildiğinden ve sürekli değişimi takip edebildiğinden sürekli olarak güncellenebilir ve kısa süre içinde de tüm kitlelere ulaşabilmektedir. Eriyen buzulların miktarı, hasta sayıları, salgın hastalıklar ve devlet, sağlık ile alakalı tüm verilere hemen ulaşım sağlandığından haritalara da yansıtılabilmektedir. Örneğin İstanbul Anadolu yakası ilçeler haritası, Türkiye nüfus haritası, İstanbul mahalle haritası gibi haritalarda da sürekli olarak hareket olabilmektedir.
3- Devlet Kurumları Tarafından Birçok Farklı Projeler İçin Dijital Haritalar Büyük Avantaj Sağlar
Veri madenciliği ve veri yorumlamayı sunması sebebiyle dijital haritalar, devlet kurumlarına birçok avantaj sunuyor. Örneğin, İstanbul turist haritası dijital haritalar ile belirlenmesi sayesinde belediyelere ait arsaların turizm için uygun olup olmayacağı fizibilite edilebiliyor ve bu ölçekte gelecekte o bölgenin turizm kenti olup olamayacağı değerlendiriliyor ve buna uygun verimli yatırımlar yapılabiliyor. Ayrıca Türkiye’deki tüm haritalarda ters sokak, çıkmaz sokak veya yanlış sokak gibi işaretli alanlara kolaylıkla ulaşılabilmektedir ve karışıklıkların içine böylece geçilebilmektedir.
4- Güncellenebilir Olma
Geleneksel haritaların hazırlanması son derece zordur. Bir kez çizildikten sonra güncellenme olanağı da yok denilebilecek kadar sınırlıdır. Dijital haritalar ise anlık olarak güncellenebilme gibi bir avantaja sahiptir. Coğrafi bilgi sistemleri ve uydulardan alınan anlık görüntüler doğrultusunda dijital haritaları güncellemek mümkündür. Özellikle küreselleşmenin etkileri ile birlikte yeryüzünde sürekli biçimde meydana gelen değişimlerin, haritalara uyarlanması açısından bu avantajlı bir durumdur.
5- Etkileşim Olanağı
Geleneksel haritalar, büyük ölçüde kâğıda basılmak için hazırlandığı için durağan bir yapıdadır. Bu haritaların internet ortamına taşınmış biçimleri açısından da aynı durum söz konusudur. Dijital haritalarda ise yüksek etkileşim olanağı vardır. Harita üzerindeki herhangi bir konuma dokunulduğu zaman ek bilgilerin verilmesi ya da benzer pek çok özelliğin eklemlenmesi mümkündür. Özellikle geocoding olarak adlandırılan yöntem, haritaların etkileşimli hale getirilmesine büyük katkı sağlamaktadır.
6- Farklı Veri Tabanları ile Entegrasyon
Geleneksel haritalar kullanım olanakları açısından son derece sınırlıdır. Geleneksel haritaların üzerinde çalışabilmek oldukça zordur. Ayrıca geleneksel haritalar yalnızca bir amaç etrafında şekillenmekte ve basit denilebilecek özel amaçlar için planlanması, yüksek maliyetli olması nedeni ile mümkün olamamaktadır. Dijital haritalar ise farklı veri tabanları ile birlikte kolayca entegre edilebilmektedir. Bu sayede çok farklı amaçlar için dijital haritalardan yararlanmak mümkündür. Geliştirilecek mobil uygulamaları ya da web siteleri ile kolayca entegre edilebilen dijital haritalar, bu yönleri ile daha geniş bir kullanım alanına ulaşmaktadır. Bu yönü ile dijital haritalar hem kamu kurumları tarafından hem de işletmeler tarafından özel amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır.
Sonuç olarak Dijital haritalar ve geleneksel haritalar arasındaki farkların net olduğu bellidir. Teknolojik çağa ayak uydurmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.