Günümüz dünyasında firmaların hem yerel hem de küresel ölçekte yayılmaya meyilli olması ya da diğer bir değişle küreselleşmenin firmaları etkisi altına alması nedeni ile daha geniş bir bayi ağına sahip olmak önem arz eden bir husus haline gelmiştir. Bu dönemde daha fazla şube sayısına ulaşmak ve firmayı iç ve dış pazarlarda hâkim hale getirmek amacı ile franchise yöntemine de sıklıkla başvurulmaktadır. Zincir haline gelmiş ve markalaşmayı başarabilmiş firmalardan isim hakkı kiralamak suretiyle açılan şubeleri ifade eden franchise kavramı, başarıya ulaşabilmek için bazı hususlara gereksinim duymaktadır.
Franchise işletme açmak için doğru firma seçimi yapmak kadar doğru lokasyon seçimi yapmak da önemlidir. Burada lokasyon nedir gibi bir sorunun yanıtına da kısaca değinmek yerinde olacaktır. Yerküre üzerinde bulunan ve fiziki bir karşılığı olan herhangi bir konumu ifade etmek için kullanılan bu kavram, franchise işletmeler söz konusu olduğu zaman işletmenin kurulu olduğu ya da kurulacağı yeri ifade etmektedir.
Önce Müşteri Segmentasyonu
Henüz kurulma aşamasında olan franchise işletmeleri başarıya ulaştıracak hususlardan biri de segmentasyon analizidir. Müşteri segmentasyonunun yer seçiminden önce yapılması önemlidir, zira bir bölgede bulunan farklı müşteri profillerinin çıkarılması yer kararının verilmesinde etkili olacaktır. Bilmeyenler için segmentasyon nedir sorusuna kısa bir cevap vermek gerekirse, hedef kitlenin ya da müşteri kitlesinin belirli özelliklerine göre sınıflandırılması şeklinde bir tanımlama yapmak mümkündür. Pazarlama konusunda dijitalleşme ile birlikte yaşanan gelişmeler, tüm hedef kitleyi benzer olarak görme ve hepsine aynı şekilde hitap etme yaklaşımının yanlışlığını ortaya çıkarmıştır. Hedef kitlenin ya da müşteri kitlesinin benzer özelliklere göre küçük sınıflara ayrılması, işletmenin strateji oluşturmasında yol göstericidir. Ayrıca bir bölge içerisinde bulunan hedef kitlenin sahip olduğu nitelikler, yer seçiminde de belirleyici bir role sahiptir. Yeni şube açma hedefi olan bir fastfood zincirinin, öğrencilerin ya da çalışanların az; evlerinde yaşayan ve günlük olarak kendi yemeklerini yapan insanların yoğun olduğu bir bölgeyi tercih etmesi başarısızlık ile sonuçlanması muhtemel bir girişim olacaktır.
İlginizi Çekebilir: Segmentasyon Nedir? Medya Sektörüne Ne Katar
Bölge Optimizasyonunun Franchise İçin Faydaları
Günümüze ulaşıncaya kadar işletmeler yer seçimlerini isabetli kılabilmek amacı ile çok farklı yöntemlere başvurmuştur. Geleneksel olarak tanımlanabilecek bu yöntemler, bilgisayar teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ile birlikte büyük ölçüde geçerliliklerini yitirmiştir. Günümüzde ise lokasyon analizi olarak adlandırılan ve büyük ölçüde yapay zekâ teknolojilerine dayanan analiz yöntemi kullanılmaktadır. Lokasyon teknolojileri ile bölge optimizasyonu yapmanın franchise işletmelere sağlamış olduğu yararlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
En Yüksek Potansiyeli Olan Bölgeyi Belirleme: Açılan her işletmenin temel amacının kâr olduğu göz önüne alındığında, yüksek iş potansiyeline sahip olan bölgeyi belirlemek de önem kazanmaktadır. Zengin veri tabanlarında yapılacak taramalar neticesinde elde edilecek verilerin işlenmesi ile aday lokasyonlar arasından hangisinin daha verimli olacağını belirlemek son derece kolaydır. Bu durum, franchise işletmeler için isabetli yer seçimi yapabilme olanağı tanımaktadır.
Objektif ve Gerçek Verilere Dayanarak Karar Verme: Lokasyon teknolojilerinden yararlanılarak atılacak adımların başarıya ulaşma ihtimali son derece yüksektir. Zira bu yöntemde kullanılan veriler big data olarak adlandırılan ve tamamı yapay zekâ robotları tarafından toplanarak işlenen verilerden meydana gelmektedir. Bu yöntemle elde edilen verilerde objektiflik ve gerçeklik yüzde yüzlük bir değer söz konusudur.
Verimliliği Yükseltmek: Aynı markanın birbirine çok yakın noktalarda franchise bayiliklerinin bulunması, birbirlerinin karlarından etkilenmeleri anlamına gelmektedir. Bu hem isim hakkını kullanıma açan firma açısından düşük kâr anlamına gelmektedir hem de aynı markaya ait bayilerin birbirleri ile rekabet etmesi gibi olumsuz bir sonuç doğurmaktadır. Şubelerin birbirlerinden uzak olmaları ise arada boş alanların kalmasına ve potansiyel müşterilerden yararlanılamamasına yol açmaktadır. İşletmeleri birbirlerine karşı en doğru şekilde konumlandırabilmek adına lokasyon teknolojileri büyük olanaklar barındırmaktadır.
Özelleştirilmiş Ürün Deneyimi: Bölge optimizasyonunun franchise bayilerine sağlamış olduğu yararlardan biri de ürünlerini özelleştirebilmelerine sağlamış olduğu katkıdır. İlgili alan içerisinde bulunan hedef kitlenin analiz edilmesi ve niteliklerine göre ürünlerde çeşitlendirme yapılması, satış potansiyelini artırma olasılığı yüksek bir durumdur. Örnek olarak, bir fastfood zincirinin çocukların yoğun olduğu bir şubesinde, çocuklara hitap eden renkli menüler sunması gösterilebilir.
Franchise sektöründeyseniz ve bölge optimizasyonun avantajlarından faydalanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.