Şirketler rekabetin kızıştığı bu yüzyılda rekabeti kaybetmemek için çeşitli teknolojik yöntemlere başvurmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de lokasyon alanında kullanılan, Lokasyon teknolojileridir. Tabi ki bu teknolojilerde alt dallarına ayrılmaktadır. Bunlardan bir tanesi rota optimizasyonu teknolojisidir. Rota optimizazyonu, daha doğrusu rota teknolojileri; özellikle lojistik, kargo ve franchising firmaları tarafından oldukça kullanılmaktadır. Ayrıca ekonomik alanda yaşanan küreselleşme, yerel işletmelerin varlık alanlarını daraltmaktadır. Bu durum, yerel olarak varlık gösterme ihtimalleri azalan işletmelerin, küresel markaların isim hakkını kullanarak yeni girişimler ortaya koyabilmeleri biçiminde tanımlanabilecek franchising sektörünün ortaya çıkmasına neden olmuştur. Ancak bu sektörde var olabilmek de sanıldığı kadar kolay bir durum değildir. Ürünlerin bir merkezden şubelere dağıtıldığı bu sektörde en zor operasyonlardan biri de lojistik planlamadır. Tüm bayilere ihtiyaç duydukları anda ihtiyaçları olan ürünleri ulaştıramamak hem marka itibarının zedelenmesine hem de bayinin maddi olarak kayba uğramasına neden olmaktadır. Bu yüzden de sevkiyat planlamanın profesyonel bir şekilde yapılması önem arz etmektedir. Yapay zekâ teknolojilerinden yararlanmak, daha başarılı rota optimizasyonu olanakları sunmaktadır.
Lokasyon Nedir?
Rota optimizasyonu kavramını anlayabilmek için lokasyon terimini anlamak ve lokasyon nedir sorularına cevap verebilmek gerekir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte verimi artırmak ve rekabete ortak olmak adına başvurulan yöntemlerden biri de lokasyon teknolojileridir. Lokasyon, konum anlamına gelir. Lokasyon teknolojileri müşterileri, odağına alır. Firmalar elde ettikleri lokasyon verileri ile birlikte müşteriler hakkında fikir edinme şansına sahip olurlar. Bu fikirler sonucu müşteriler belirli gruplara ayrılabilir, gruplara özel çalışmalar ortaya koyulabilir. Bunun haricinde işletmenin müşteriler ile olan ilişkisi de lokasyon teknolojileri sayesinde olumlu yönde ivme kazanabilir. Lokasyon verilerinin bir diğer avantajı ise rakiplerle olan konum bazlı rekabeti de ölçümleyebilmesidir. Örneğin; franchise market sahibi yakın konumda başka bir marka market olup olmadığını deneyimleyebilmesi oldukça faydalıdır. Bu yüzden lokasyon ne demek veya lokasyon nedir sorusunu kendinize sormanız ve lokasyon analizi yöntemini iyi kavramanız çok önemlidir.
İlginizi çekebilir; Gis Nedir? Sağlık Sektöründe Lokasyon Ne Demek? Uzmanından Öneriler
Lokasyon Teknolojileri ile Zamandan Tasarruf
Başarılı bir rota optimizasyonunun çok yönlü yararları bulunmaktadır. Bunların başında zamandan tasarruf gelmektedir. Depolama maliyetlerinin yüksek olmaması için büyük ölçüde sürekli aktarım yöntemine başvuran franchising sektöründe rota optimizasyonu yapmak, teslimatı daha hızlı hale getirmek gibi bir avantaja sahiptir. Bu duruma olanak sağlayan temel ise lokasyon teknolojileridir. Coğrafi bilgi sistemlerinden beslenen bu teknoloji sayesinde, ulaşılmak istenilen hedefe en kısa yoldan varılabilecek rotalar otomatik olarak belirlenmektedir. Bu sayede zaman kaybı yaşanmadan teslimat yapılması mümkün hale gelmektedir. Lokasyon teknolojileri ile rota optimizasyonu yapmanın bir diğer avantajı ise yakıttan tasarruf sağlamasıdır. Sevkiyatlardaki en önemli gider kalemini oluşturan yakıt masrafı, daha kısa yolların kullanılması ve hedefe en kestirme biçimde varılması nedeni ile minimum düzeye inmektedir. Franchising sektöründe lokasyonun gücünden yararlanmak, daha pek çok fayda sağlamaktadır.
Sürekli Güncellenebilirlik
Lokasyon bazlı teknolojilerden yararlanarak rota optimizasyonu yapmanın sunduğu bir diğer olanak da esnekliktir. Geleneksel rota planlamanın aksine bu yöntemde rotanın anlık olarak değiştirilebilmesi söz konusudur. Coğrafi bilgi sistemlerinden sürekli olarak aktarılan veriler neticesinde, rotalarda değişiklik yapmak ve bunu araç içi navigasyon cihazları ile uyumlu hale getirmek olanaklıdır. Ya da rota planlama yaparken, olası problemlere karşı alternatif rotaların belirlenebilmesi de söz konusudur.
Rota Nedir?
Günümüzde yaşanan hızlı tüketim modeli herkesi daha hızlı yaşamaya teşvik etmiştir. Markaların da bu hıza ayak uydurması beklenir. Beklenen hızda üretim yapması ve üretilen ürünler ve hizmeti en kısa zamanda tüketiciye ulaştırması gerekir. İşte bu yüzden kendisine uygun bir somut ya da soyut bir rota çizmelidir. Soyut rota kavramı, iş zekası geliştirme gibi düşünülebilir. Başarılı bir rota oluşturabilmek içinse birçok detaylı veriye sahip olmak ve bu verilerin analizini başarılı bir şekilde yapmak gerekir.
İlginizi çekebilir; Uzmanından Önerilerle Büyük Veri ve Önemi
Rota Optimizasyonu (Rut optimizasyonu) Nasıl Yapılır?
Rota optimizasyonu, gidilecek belirli bir nokta için lokasyon teknolojileri ve yapay zeka teknikleri kullanarak en uygun rotanın oluşturulması işlemidir. Rota optimizasyonu özellikle karmaşık bir rotaya sahip olan işletmeler için oldukça önemlidir. Rota optimizasyonu süreç boyunca oluşabilecek herhangi bir probleme karşı süreç başlangıcında, çözüm oluşturmayı sağlar.
Rota planlama ya da sevkiyat planlama, konum tabanlı coğrafik bir modeldir. Firmaların şubeleri sisteme kayıt edilir ve üretim tesislerinden şubelere aktarımın en verimli şekilde nasıl gerçekleştirileceği ya da şubelerin tüketicilere en verimli şekilde nasıl ulaşacağı belirlenir. Bu aktarım sırasında lojistik, ulaşım yolları, şubelerin açılış – kapanış saatleri, şubenin stok durumu ya da farklı bir açıdan tüketici konumu gibi konularda göz önünde bulundurulur. Örneğin, 1000 farklı markete dağıtım yapan ve 50 araçla çalışan bir işletme için, değişen sipariş noktaları ve sipariş büyüklüklerine göre dinamik olarak; ne tip araçlara ihtiyaç olduğuna, bu araçlara siparişlerin nasıl paylaştırılması gerektiğine ve araçların kendilerine atanan işlemlerin hangi sırada yapılması gerektiğine karar verir. Düşük maliyetler ile yüksek verimli bir rota oluşturmak profesyonellik gerektirir. Bu nedenle rota optimizasyonu derinlemesine incelenmesi gereken bir konudur.
İlginizi çekebilir; Geleneksel Pazarlama ile Lokasyon Bazlı Pazarlama Arasındaki 3 Fark
Franchising Sektörü Nedir?
En basit anlatımıyla bir markanın isim hakkının kullanılmasına franchising denir. Franchising, bir ürün veya hizmetin imtiyaz sahibinin destek almak amacıyla ikincil ticari kişiliklere imkan tanıması ve bu imkan dahilinde belirli çerçevelerde anlaşmalar yapması demektir. Franchising sistemi ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerin’de başlamıştır. Franchising, yaklaşık 60 iş kolunda uygulanır. Bu sektörlerden bazıları; Otomobil Servis Ürünleri, İş Yardım Servisleri, İş Araçları, Giyim ve Ayakkabı, Yapı Dekorasyon, Bilgisayar, Kozmetik, Perakende Satış Mağazaları, Eğitim, Yiyecek, Sağlık Ürünleri, Ev Aletleri, Kuru Temizleme, Fast-Food, Otelcilik ve Lokanta gibi sektörlerdir. Franchising sistemi üç ayrı grupta incelenir Bunlar; ulusal ve uluslararası franchising, ürün ve marka franchising ve işletme sistemi franchising. Burger King veya McDonalds gibi işletmeler en büyük örneklerden bazılarıdır. Franchising sektörünün bazı avantajları aşağıdaki gibidir.
- Franchisor markanın gücünden yararlanılabilir,
- Reklam ve tanıtım kampanyaları kolayca yapılabilir,
- Resmi işlemler çok daha kolay bir şekilde halledilebilir,
- Belirli bir sistem içerisinde yer alındığı için maliyetler azaltılabilir,
- Sürekli eğitim ve büyüme desteği alınabilir,
- Mali, ticari ve personel konularında sağlanan destekle, teknik işlevlere ağırlık verilip başarı şansı artırılabilir,
- Finansal destek alınabilir,
- KOBİ’lerin genel olarak karşılaştıkları risk ve problemler ile kolayca başa çıkılabilir.
İlginizi çekebilir; Uzmanından Önerilerle Büyük Veri ve Önemi
Franchising Sektöründe Rota Optimizasyonu
Rota optimizasyonu teknolojisinin en sık uygulandığı sektörlerden biri de franchising sektörüdür. Frachising sektöründe günlük şubelere mal dağıtımı ve şubelerden tüketiciye ulaştırma yapıldığı için rota optimizasyonuna duyulan ihtiyaç daha da yüksektir. Rotanın oluşturulabilmesi için bazı verilerin elde edilmesi gerekir. Bunlar aşağıdaki gibidir.
- Rota analizi yapılacak coğrafi alanın genişliği,
- Şube sayısı,
- Şubelerin açılış ve kapanış saatleri,
- Lojistiğin gerçekleştirileceği alanın yol durumu,
- Ulaştırılacak günlük mal stoğu,
- Muhtemel tüketici konumları (şubenin servis alan hacmi)
Bu temel veriler göz önüne alınarak oluşturulan rota optimizasyonu sonucu; hem şubelerinizin hizmet verdiği alan için şubelerinize zamandan ve masrafdan tasarruf ettirmiş olacaksınız hem de şubelere stok konusunda lojistik desteğinizi verimli bir şekilde yapmış olacaksınız.
Siz de rota optimizasyonu uygulamalarından faydalanmak istiyorsanız, MT Franchise gibi hizmetler için Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.