Lokasyon, bütün sektörler açısından önem arz eden bir kavramdır. Bu kavramın önemini açıklamadan önce lokasyon nedir? Sorusunun yanıtını vermek gereklidir. Lokasyon ne demek? En kısa tanımı; harita üzerinde yer alan ve belirli bir coğrafi konumu temsil eden noktadır. Sektörel açıdan kullanıldığında ise bu kavram, belirli bir lokasyonu ifade etmekten ziyade, o lokasyonun çeşitli yönlerden analiz edilmesi ve işletme açısından sunduğu potansiyellerin belirlenmesi anlamına gelmektedir. Lokasyon analizi olarak da adlandırılan bu durum, gayrimenkul sektöründe de yaygın bir kullanıma sahiptir. Lokasyon analizi işleminde yalnızca lokasyona bağlı bölgenin analiz edilmesi değil, bölge içerisinde bulunan potansiyel müşterilerin ve işletmenin rakiplerinin de analiz edilmesi sağlanmaktadır. Gayrimenkul sektörü açısından, yatırımların doğru ve kâr dönüşümü hızlı olan bölgelere yapılması, önem arz etmektedir. Bu yüzden de lokasyonun sunduğu olanaklardan yararlanma konusunda bu sektörde büyük bir istek vardır. Lokasyon teknolojileri ile gayrimenkul sektöründeki işletmeler, uzun vadeli hedeflerine planlanandan daha kısa sürede, emin adımlarla ulaşabilmektedirler.
Gayrimenkul Sektörü Nedir?
İş dünyasında menkul ve gayrimenkul kelimeleri sıklıkla duyulmaktadır. Arapça kökenli olan bu kelimeler, söz konusu olan malın taşınabilir ya da taşınamaz olmasına dikkat çekmektedir. Menkul gelmesi taşınabilir anlamına gelmektedir ve istenilmesi halinde yerinin değiştirilmesi mümkün olan ticari malları temsil etmektedir. Buna karşın gayrimenkul kelimesi taşınmaz olan malları ifade etmektedir. Yani bir defa yapıldıktan sonra bu malların yerlerinin değiştirilmesi mümkün değildir. Günümüzde gayrimenkul kavramı daha çok inşaat sektörü ile bu sektör tarafından inşa edilen yapılar ile özdeş hale gelmiştir.
Gayrimenkul sektörü de ticari amaçlarla yapılar inşa eden ve bunlardan satış, kiralama ya da işletme yolu ile gelir elde eden firmaların yer aldığı sektördür. Tüm dünyada insan nüfusunun her yıl artış göstermesine ve kentleşme oranındaki yükselişe paralel olarak gayrimenkul sektörü de zaman zaman meydana gelen aksaklıklara rağmen sürekli olarak büyüyen bir sektördür. Maddi hacim açısından da katma değeri yüksek sektörler arasında yer alan gayrimenkul sektöründeki firmaların lokasyon teknolojileri kavramını göz ardı etmeleri, finansal gelecekleri açısından olumlu bir hareket olmayacaktır.
İlginizi çekebilir: Uzmanından FMCG Sektöründe Rota Optimizasyonu
Lokasyon Teknolojileri Uygulama Örnekleri?
Bu teknolojilerin sağladığı avantajların bilincine varmış olan çok sayıda firma, farklı sektörlerde bu teknolojilerden yaralanarak yatırımlarına yön vermektedir. Lokasyon analizi kullanımına dair çok farklı örnekler vermek mümkündür. Kitap ve kırtasiye ürünlerinin satışını yapmak üzere faaliyet gösterecek bir işletme açmak isteyen kişiler, bu iş için en doğru yerin üniversite yakınları olduğunu elbette tahmin edebilmektedir. Ancak özellikle büyük üniversiteler söz konusu olduğu zaman, bu işletmenin hangi konuma kurulacağı büyük bir öneme kavuşmaktadır. Üniversite içerisinde en çok insan geçen noktaların belirlenmesi, kırtasiye malzemelerine en çok hangi fakültelerde ihtiyaç duyulduğunun tespit edilmesi ve kampüs içerisinde aynı faaliyeti yürüten diğer işletmelerin trafiğinin ölçülmesi gibi amaçlarla lokasyon analizine başvurulmaktadır.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Örneklerle – Medya Sektöründe Lokasyon Nedir?
Gayrimenkul Sektöründe Lokasyon Teknolojileri
Lokasyon teknolojileri, gayrimenkul sektöründe giderek artan bir paya sahiptir. Lokasyonun sağladığı avantajlardan yararlanarak doğru yatırım adımları atmak isteyen gayrimenkul firmalarının ilgisi, bu teknolojilere karşı, her geçen gün artmaktadır. lokasyon teknolojileri ve gayrimenkul sektöründeki kullanım amaçlarından bazıları şunlardır:
Catchment Analizi
Erişim analizi olarak da açıklanabilecek catchment analizi, gayrimenkul yatırımlarının yapılacağı alanlara insanların ne ölçüde erişim sağlayabildiklerinin ölçülmesini sağlamaktadır. Özellikle AVM yatırımlarında seçilecek olan lokasyonun, yayalar ve motorlu araçlar için ulaşılabilirliği önem taşımaktadır. İnsan sirkülasyonunun yüksek olduğu ve kolay erişilebilen mekanlarda bu yatırımların yapılması, yatırımın kâra dönüşme zamanının daha kısa olması açısından önemlidir.
AVM Yatırım Raporu
İnsan sirkülasyonunun olması her zaman müşteri kitlesinin yüksek olacağı anlamına gelmez. Bu yüzden de yatırım yapılmak istenilen bölgede yer alan insanların tüketici profillerinin belirlenmesi ve çevrede yer alan diğer işletmelerin analiz edilmesi de gereklidir. AVM yatırım kararlarının verilmesinde, lokasyon teknolojileri yardımıyla hazırlanmış fizibilite raporu ya da AVM yatırım raporu yol göstericidir.
İlginizi çekebilir: Data-Information-Knowledge-Wisdom Piramidi
AVM Marka Karması Analizi
Alışveriş merkezlerinde yer seçimi kadar AVM içerisinde bulunacak markaların doğru seçilmesi de önemlidir. Bu yüzden yakın çevrede bulunan Alışveriş merkezlerinde yer alan markaların sektörlere göre dağılımının belirlenmesi ve bu dağılımı göz önünde bulundurarak bir yatırım stratejisinin oluşturulması gereklidir. AVM’de ihtiyaç olmayan ya da yeterince talep görmeyen sektörlerin temsilcilerine yer vermek, insan trafiği açısından yoğunluğu azaltıcı olabilir.
Gayrimenkul sektöründeyseniz ve getirilerinizi lokayon teknolojileri ile arttırmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz