İngilizce Geographic Information Systems kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen GIS, Türkçeye coğrafi bilgi sistemleri olarak çevrilmektedir. Bu noktada “gis nedir“ diye merak edenler için söylemek gerekirse, yeryüzüne ait olan coğrafi bilgileri belirli bir amaç doğrultusunda kullanmak üzere toplamak, depolamak ve ilgili amaç doğrultusunda analiz etmek şeklinde bir tanım yapmak mümkündür. Yapay zekâ teknolojilerinin devreye girmesiyle büyük ölçüde daha modern hale gelen coğrafi bilgi sistemleri kavramının en yaygın kullanıldığı alanlardan biri de gayrimenkul sektörüdür. Bu sektör içerisinde coğrafi bilgi sistemlerinin çok farklı kullanım şekilleri mevcuttur. Yeni yatırım projelerinden, gayrimenkul projelerine kadar bir çok imkan sağlayan coğrafi bilgi sistemleri (geographic information system) yani GIS nedir? Geçmişi neye dayanır?
GIS Nedir? Geçmişi Neye Dayanır?
Gis nedir sorusunu cevaplanmanın ardından ortaya çıkan bir diğer soru ise bu yöntemin ilk ne zaman kullanılmış olduğudur. GIS ilk olarak Paris’te 48 bölgede ortaya çıkan Kolera salgınının haritasının çıkarılması amacıyla kullanılmış olan bir yöntemdir. O günden bugüne dek coğrafi bilgi sistemleri, farklı konularda çok defa kullanılmıştır.
Zaman içerisinde teknik alanda yaşanan gelişmeler de büyük ölçüde bu sistemlere entegre edilmiştir. Bu doğrultuda ilk bilgisayarlı CBS denemesi de 1963 yılında gerçekleştirilmiştir. İçerisinde bulunduğumuz zaman diliminde de endüstriyel ve ticari amaçlar doğrultusunda, lokasyon analizi yapabilmek maksadıyla bu yöntemlerden yararlanılmaktadır. Özellikle son yıllarda akıllı teknolojiler adı verilen yapa zekâ teknolojilerinde yaşanan gelişimler, bu sistemlerin daha aktif ve daha verimli bir hale gelmesine olanak sağlamıştır.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? İşletmelerde Segmentasyon Analizinin Önemi
GIS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) Çalışma Prensibi ve Kullanım Alanları
Günümüzde coğrafi bilgi sistemleri çok farklı alanlarda, farklı maksatlar ile kullanılmaktadır. Özellikle işletmelerin kurulmasında ve kârlılık planlarının yapılmasında bu yönteme sıklıkla başvurulmaktadır. Daha işletmelerin kurulma aşamasının öncesinde ihtiyaç duyulan fizibilite raporu oluşturmak amacıyla başvurulmaya başlanılan coğrafi bilgi sistemleri, sonraki süreçlerde de işletmelerin stratejilerini belirlemek maksadıyla sık sık başvurulan bir yönteme dönüşmüştür. Turizmden ticarete, hazır gıda sektöründen gayrimenkul sektörüne varıncaya kadar çok farklı alanlarda bu sistemlerin kullanıldığını söylemek mümkündür. Bu sistemlerin temel çalışma prensibi, yeryüzü şekillerinin ve diğer özelliklerinin toplanması, depolanması ve ilgili amaçlar doğrultusunda analiz edilerek yeniden kullanılmasıdır.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Öneriler ile Rota Optimizasyonu ve Market Zincirleri İçin Önemi
Gayrimenkul Nedir? Gayrimenkul Sektöründe Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS)
Menkul, taşınabilir mallara verilen isimdir. Gayrimenkul ise taşınması imkânsız olan ve belirli bir noktada yerleşik olan mallardır. Günümüzde gayrimenkul kavramı daha çok ev ve iş yeri olarak anlaşılmaktadır. Coğrafi bilgi sistemlerinin aktif olarak kullanıldığı alanlardan biri olan gayrimenkul sektörü, bu sistemlerin sunmuş olduğu avantajı da arkasına alarak büyük bir ivme yakalamayı başarmıştır.
Rekabetin gittikçe artması ve yenilik arayışlarının yaygınlaşması, sektörde faaliyet gösteren kişileri bu teknolojilerden yararlanmaya itmiştir. Gayrimenkul sektörü içerisinde yenilikçi teknolojilerin kullanılmaya başlaması ile birlikte artık ofisten ayrılmadan, ilgili gayrimenkule ait her türlü bilgiyi müşterilere sunmak olanaklı hale gelmiştir. Bu durum da neticede gayrimenkul satışı yapan firmalara, daha uzak konumlarda hatta farklı şehirlerde bulunan gayrimenkuller konusunda dahi işlem yapabilme potansiyeli kazandırmıştır. Gayrimenkul sektörünün coğrafi bilgi sistemleri kullanım biçimlerini şu örnekler üzerinden açıklamak konuyu daha anlaşılır kılacaktır.
- Gayrimenkul danışmanları, coğrafi bilgi sistemlerinin sunmuş olduğu avantajlardan yararlanarak, ellerinde bulunan taşınmazların tanıtımı konusunda daha geniş olanaklara ulaşabilmektedir. İlgili taşınmazın tam olarak hangi lokasyon üzerinde olduğunun gösterilebilmesi konusunda coğrafi bilgi sistemlerine başvurmak kolaylaştırıcı bir durumdur.
- Coğrafi bilgi sistemlerinin, gayrimenkul sektörü açısından sunmuş olduğu bir diğer avantaj ise fiyatlama yapabilme konusunda ortaya çıkmaktadır. Gayrimenkullerin fiyatlarının belirlenmesi konusunda bölgeden bölgeye farklılıklar yaşanmaktadır. Bir bölge içerisinde bulunan genel fiyat seviyesinin belirlenmesi ve ofisten hiç ayrılmadan müşteriye bir bütün olarak durumun ifade edilmesi açısından coğrafi bilgi sistemleri büyük kolaylık sağlamaktadır.
- Gayrimenkul sektöründe coğrafi bilgi sistemleri ile ayrıca gayrimenkule yakın; metro, hastane gibi yerlerde tespit edilebilmektedir.
İlginizi çekebilir: Coğrafi Bilgi Sistemi ve Sağlık Sektöründeki Önemi
Yeni Yatırımcılar İçin Ticari Yatırım Raporu
Yeni yapılacak bir yatırım için lokasyonun önemi oldukça fazladır. Esasında insanlar eski çağlardan beri, işyerleri için doğru lokasyonu seçmeye büyük özen göstermektedir. Ancak günümüzde, geçmişe kıyasla bunu daha başarılı yapabilecek pek çok araç bulunmaktadır. Yatırım için nihai karar verilmeden önce çeşitli bölgelerin yatırıma uygunluk açısından değerlendirilmesi ve genel bir rapor hazırlanması gereklidir. Lokasyon analitiği gibi akıllı sistemler kullanılarak, bu raporlar kolaylıkla hazırlanabilmektedir. Özellikle alışveriş merkezi gibi kompleks yatırımlarda, lokasyon teknolojilerinden yararlanılarak hazırlanan raporlar büyük değer görmektedir. İlk yatırım maliyetinin yüksek olması, yatırımcıları bu konuda daha ayrıntılı raporlama yapmaya yöneltmektedir. Akıllı lokasyon hizmetleri; yatırım yapılması düşünülen alandaki hedef kitlenin iyi analiz edilebilmesi, ulaşım ve zemin analizlerinin yapılabilmesi, bölgedeki diğer ticari işletmelerin ve tesislerin tespit edilebilmesi gibi pek çok kolaylık sağlamaktadır. Bu sayede daha isabetli yatırım stratejisi geliştirebilmek mümkündür.
Konut Projesi Pazarlama
Büyük konut projelerinin tanıtılmasında ve pazarlanmasında da coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılması söz konusudur. Özellikle yabancılara satış yapılacağı zaman, projenin hangi bölgede yer aldığı ve çevresinde nelerin olduğunun gösterilebilmesi için bu teknolojilere başvurulmaktadır. Ayrıca hedef kitleye bu teknolojiler kullanılarak geliştirilecek uygulamalar ile konut projesi alanında ve etrafında sanal turlar yapabilme olanağı da sunulabilmektedir. Üç boyutlu sanal turlar, hedef kitlenin projeye dair merakının giderilmesine ve satın alma kararının verilmesinde etkili bir yere sahiptir. Son olarak da gayrimenkul danışmanlarının bu teknolojilerden yararlanarak satış ofisinde daha etkili tanıtımlar yapabilmesinin mümkün olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Maptriks ile Gayrimenkul Sektörü
Gayrimenkul sektörü lokasyon tabanlı, lokasyona bağlı bir sektör olduğu için Maptriks firması, gayrimenkul sektörüne büyük katkı sağlamaktadır. Maptriks’in gayrimenkul sektörüne kattığı değerleri maddeleyecek olursak;
- AVM yatırım raporu ve marka karması analizi
- En iyi kullanım (best-use) analizi
- Açık hava network (ağ) planlama
- Erişim alanı raporlama
- Özele indirgenmiş haritalar
- Proje pazarlama raporu
Siz de gayrimenkul sektöründeyseniz ve gis teknolojilerinin gayrimenkul sektörüne kattıklarından faydalanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.