Küresel dijital devrimin öncülerinden olan Google, aynı zamanda dünyanın en büyük veri tabanlarından birine sahiptir. Büyük veri ya da big data olarak da adlandırılan bu veri tabanlarından beslenen çok sayıda Google uygulaması bulunmaktadır. Google tarafından geliştirilen uygulamaların, uygulama geliştiriciler tarafından da kullanılabilmeleri için API adı verilen uygulama ara yüzleri bulunmaktadır. Özellikle Google Maps platformda yer alan verilerin çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanımını sağlamak için, işlevsel uygulama ara yüzleri sunulmuştur. Google Maps Javascript API ile Places Autocomplete API da bu ara yüzler arasında yer almaktadır. 

Google Maps Platform Nedir?

Google Maps Platform insanların çok eski çağlardan beri yön bulmak amacıyla kullandıkları haritaların, dijitalleşmiş biçimidir. Ancak yeni dijital haritalar, yön bulmanın yanı sıra pek çok kullanım olanağına da sahiptir. Coğrafi bilgi sistemleri tarafından sunulan verilerden beslenen, sürekli olarak güncellenen ve neredeyse dünyanın tamamını kapsayan detaylı haritalar sunan bu platform, aynı zamanda işletmeler için de büyük kolaylıklar sağlamaktadır. İşini geliştirmek ya da daha verimli hale getirmek amacıyla lokasyon verilerine ihtiyaç duyulan tüm sektörlerde Google Maps’in detaylı haritalarından ve yine bu platformda sunulan uygulama ara yüzlerinden yararlanılmaktadır. 

Google Maps Nedir

Google Maps Javascript API Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Google tarafından uygulama geliştiricilerin kullanımına sunulan Javascript API, uydu görüntüsü, hibrit altlık, üç boyutlu altlık ve ulaşım ağı altlığı olmak üzere dört farklı altlık kullanarak harita oluşturmayı mümkün kılmaktadır. Bu özelliği sayesinde Javascript API çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Ayrıca geliştirilen haritaların istenilen şekilde özelleştirilebilmesi de bu ara yüz sayesinde olanaklıdır. Javascript API kullanım amacına ve kişisel tercihlere bağlı olarak haritaların daha kullanışlı hale getirilmesine yönelik kolaylıklar sunmaktadır. 

google maps javascript api nedir

İlginizi çekebilir: Google Haritalar / Google Maps Deneyimini Kontrollü Yaşayabilmeniz İçin 8 Yol

Google Maps Javascript API Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Lokasyon analizi günümüzde işletmelerin en çok önem verdikleri konulardan biridir. Lokasyonların özelliklerinin bilinmesi ve bu alanlarda yaşayan bireylerin profillerinin çıkarılması sayesinde işletmeler daha isabetli pazarlama yapabilme olanağına kavuşmuştur. Javascript API bu amaca en iyi hizmet eden uygulama ara yüzlerinden biridir. Bu sayede de lokasyon bilgilerine, navigasyona ve çeşitli haritalara gereksinim duyulan her alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kargo ve ulaşım sektörü bu ara yüzün en sık kullanıldığı alanlardandır. Rota optimizasyonu ve taşımacılık maliyetlerinin minimum düzeye indirilmesi için özelleştirilmiş haritalardan yararlanılmaktadır. Ayrıca şehir içi kurye ve paket servisi veren işletmeler açısından da Javascript API önemli bir yer tutmaktadır. 

Places Autocomplete API Kullanım Senaryoları ve Örnekleri

Google Haritalar platformu tarafından sunulan kullanışlı ara yüzlerden bir diğeri de Places Autocomplete API’dir. Uygulamalarda küçük bir kısmı girilen konum bilgilerinin tamamlanmasını ve adresin kolaylıkla yazılmasını sağlayan bu ara yüz, e ticaret sitelerinde kullanılmaktadır. Henüz yeteri kadar yaygın olmasa da her geçen gün daha fazla web sitesine entegre edilen Places Autocomplete API internet üzerinden yapılacak alışverişler sonrasında mahalle, cadde, sokak, numara, şehir ve ilçe gibi bilgilerin tek tek doldurularak zaman kaybı yaşanmasını engellemektedir. 

İlginizi çekebilir: Google Maps Places API Nedir ve Nasıl Kullanılır? Hangi Sektörler Kullanabilir?

Google Maps Javascript API ve Maptriks

Maptriks, Google tarafından sağlanan uygulama ara yüzlerini profesyonel bir anlayış ile müşterileriyle buluşturmaktadır. Lokasyon tabanlı hizmetler konusunda uzmanlaşmış teknik ekibi ile müşterilerinin ihtiyaç duyduğu her anda teknik destek sunan Maptriks, aynı zamanda Google Partner olarak elde etmiş olduğu ayrıcalıkları da müşterileri ile paylaşmaktadır. Javascript API ara yüzünü kullanarak uygulama geliştirmek isteyen işletmeler için Maptriks büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Daha fazlası için iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Google Maps Platform ve Google Maps API nedir?