Konum tabanlı teknolojilerin sağlamış olduğu avantajların her geçen gün daha fazla anlaşılması, bu teknolojilere yapılan yatırımların artmasına ve kullanım alanların genişlemesine neden olmaktadır. Google, lokasyon hizmeti sağlayıcıları arasında en önemli yere sahiptir. Google Maps Places API Google tarafından uygulama geliştiricilere sunulan ve konum tabanlı hizmetlerden maksimum düzeyde yararlanabilmeyi sağlayan bir ara yüzdür. Uygulama geliştiricilerin kendi uygulamalarında kullanabildikleri bu açık kaynaklı ara yüz, konum tabanlı hizmetlere ihtiyaç duyan sektörlerin gereksinimlerinin karşılanması bakımından önemli bir yere sahiptir.
Google Maps Platform Nedir?
İnsanlar yön bulmak amacıyla çok eski çağlardan beri haritalardan yararlanmaktadır. Ancak bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte hem haritaların biçimlerinde hem de kullanım amaçlarında köklü değişiklikler meydana gelmiştir. Lokasyon zekâsı kullanılarak oluşturulan dijital haritalar, her türlü akıllı platforma entegre edilebilmekte ve yön bulmanın yanı sıra ticari amaçlarla da kullanılabilmektedir. Optimize edilebilir akıllı haritalar konusunda en geniş kapsamlı ve başarılı hizmet Google tarafından sağlanmaktadır. Google Maps olarak adlandırılan bu platform, çok amaçlı olarak kullanılmaktadır. Özellikle işletmelerin daha başarılı pazarlama stratejileri geliştirebilmeleri ve operasyon planlamalarını düşük hata payı ile yapabilmeleri için, Google haritaların sunduğu olanaklar oldukça fazladır.
İlginizi çekebilir: Google Haritalar / Google Maps Deneyimini Kontrollü Yaşayabilmeniz İçin 8 Yol
Google Maps Places API Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Google Haritalar tarafından sunulan hizmetler, yalnızca haritalar ile sınırlı değildir. Google, uygulama geliştiricilerin kullanabilmeleri için API adı verilen çok sayıda ara yüz geliştirmektedir. Bu ara yüzlerden biri olan Google Maps Places API çok çeşitli biçimlerde kullanılmaktadır. Bu kullanım biçimlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Yer Ayrıntıları: Google Haritalar tarafından sunulan Places API, yüzeysel bir haritanın ötesinde, konumlar ve yerler hakkında daha detaylı bilgi edinebilme olanağı sunmaktadır. Bu ara yüz sayesinde sorgulama yapılan konuma dair mevcut tüm bilgilere erişim sağlayabilme olanağı bulunmaktadır.
- Yer Fotoğrafları: Konuma dair detaylı bilgilerin yanı sıra konumun ve çevresinin fotoğraflarına erişim sağlamak da Places API ile mümkündür.
- Otomatik Yer Tamamlama: Açık kaynaklı bir yazılım olan Places API, kullanıcılar tanımladıkça yeni yerleri de veri tabanına dahil etmektedir. Yani kullanıcılar da bu ara yüze yeni yerler ekleyebilmektedir.
Google Maps Places API Hangi Sektörlerde Kullanılır?
İş dünyasında lokasyon analizi ile lokasyon tabanlı teknolojilerin sağlamış olduğu kolaylıkların keşfedilmesi, bu yeniliklerin her geçen gün daha fazla sektör tarafından kullanılmasını sağlamaktadır. Places API ara yüzünün en yaygın kullanıldığı alanların başında nakliye ve ulaşım sektörleri gelmektedir. Özellikle bu ara yüzün sunduğu anlık rotalama olanağı sayesinde hem taşıma operasyonları için en uygun güzergahın belirlenebilmesi hem de gidilecek yerlere dair daha detaylı bilgi edinilebilmesi, bu sektörler için büyük avantajdır.
İlginizi çekebilir: Google Haritalar ve 5 Mükemmel Özelliği
Google Maps Places API ve Maptriks
Google tarafından sunulan hizmetlerden doğrudan yararlanmaya çalışmak, bazı hataların meydana gelmesine ya da teknik açıdan zorluk yaşanılan noktalarda tıkanıklık yaşanmasına neden olmaktadır. Bu yüzden Google Maps Places API ara yüzünden daha etkin bir şekilde yararlanabilmek için, profesyonel destek alınmalıdır. 2009 yılında beri lokasyon tabanlı pek çok hizmeti müşterilerine sunan Maptriks, Places API başta olmak üzere tüm Google hizmetlerini de müşterilerine sağlamaktadır. Her aşamada teorik ve teknik destek sunan Maptriks, lokasyon hizmetlerine gereksinim duyan sektörlerin en şok başvurdukları şirketler arasındadır. Aynı zamanda Google Partner olan Maptriks, Google hizmetlerini müşterilerine daha uygun fiyatlar ile sunabilmekte ve partner olmanın ayrıcalıklarını müşterileri ile paylaşmaktadır.
İlginizi çekebilir: Google Maps Platform ve Google Maps API Nedir?