Google Maps Platform, dijitalleşmenin insan hayatının her alanını derinden etkilemeye başladığı bir dönemin ürünüdür. Bu platform, farklı amaçlarla kullanılmak üzere haritalar sağlamaktadır. GPS sinyalleri ile sürekli olarak yeryüzünün görüntülerini toplayan ve bunları işleyerek mevcut haritalarını devamlı güncelleyen Google Haritalar platformu, işletmeler için de büyük kolaylıklar sunmaktadır. Google Maps API de Google Harita Platformunun servislerini kullanıcılara sunmak üzere geliştirilen pakettir. Google’ın kendi kütüphanesinde yer alan harita bilgilerinin farklı uygulama ve uygulama geliştiriciler tarafından da kullanılmasına olanak tanıyan bu sistem; haritalar, rotalar ve yerler olmak üzere üç kategoriye ayırdığı faaliyetlerini uygulama geliştiricilerin ihtiyaçlarına göre onlara sunmaktadır. Bu platformdan yararlanılarak geliştirilen uygulamalar web, iOS ve Android platformlarında kolaylıkla çalışmaktadır.
Google Maps Platform Nedir?
Google Haritalar platformu ya da Google Maps Platform Google altyapısı kullanılarak hazırlanan ve çeşitli biçimlerde kullanıcılara sunulan haritalardan oluşan bir kütüphanedir. Bu platform içinde elde edilen bilgiler; haritalar, rotalar ve yerler olmak üzere üç farklı ürüne dönüştürülmektedir. Haritalar, gelişmiş görüntüleme teknolojilerinin de yardımı ile tüm yol ve sokak görünümleri, 360 derece hareket imkânı ile sanal gezinti olanağı gibi bir dizi olanakları barındırmaktadır. Rotalar, ulaşılmak istenilen bir nokta için en uygun yol güzergahını belirlemeye yarayan Google hizmetidir. Burada yer alan veriler sürekli güncellenmekte ve sürücülere her zaman en ideal rotalar gösterilmektedir. Yerler ise daha çok işletmeler ile ilgili bilgi hizmetidir. Google Haritalar platformu, dünya genelinde 100 milyondan fazla işletmeyi bünyesinde barındırmaktadır. Bu işletmelere ait iletişim ve ulaşım bilgileri sayesinde, dünyanın her bölgesinde istenilen hizmete kolayca erişebilme kolaylığı temin edilmektedir.
İlginizi çekebilir: Google Hareketlilik Verisi – Uzmanından Lokasyon Ayak İzi Değişimi
Google Maps API Nedir?
Google Maps API Google tarafından hazırlanmış olan haritaları ve harita veri tabanlarının farklı uygulamalarda da kullanılabilmesini mümkün hale getirmektedir. Tamamen açık kaynak olarak sunulan bu ara yüzler, kendi işletmeleri için ya da piyasaya sunmak için uygulama geliştirmek isteyenlere temin edilmektedir. Google bu API’lar için aylık 200 dolara kadar ücretsiz kullanım hakkı tanımaktadır. Yüksek hacimli kullanımlar için Google Partner aracılığı ile bu servisleri çok daha uygun şartlarda kullanıcılara sağlamaktadır. Maptriks 2019 yılından beri EMEA bölgesinde Google Maps Partnerliği görevini yürütmekte ve Google Maps API’lerini kullanıcılara sunmaktadır.
İlginizi çekebilir: Lokasyon Zekâsı ve Müşteri Analitiği ile Başlayın
Google Maps API Çeşitleri Nelerdir?
Google tarafında kullanıcılara sunulan API servislerinin çok farklı kullanım alanları bulunmaktadır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Direction API: Rota optimizasyonu ve anlık rotalama olanağı sağlamaktadır. Google Maps API arasında en sık tercih edilenlerden biri olan Direction API kullanarak rota hazırlarken birden fazla ulaşım aracını baz almak da mümkündür. Ayrıca canlı trafik bilgileri de rota hesaplamasına entegre edilebilmektedir.
- Distance Matrix API: Başlangıç ve bitiş noktalarınız arasındaki mesafe ve zaman ölçümünü matrisler üzerinden yapabilmek için kullanılmaktadır. Distance Matrix API kullanarak 25 başlangıç ve 25 bitiş noktası tayin etme olanağı bulunmaktadır.
- Geocoding API: Bir adrese dair bilgileri koordinata çevirme ya da bir koordinatı adrese çevirme işlemleri yapılmaktadır. Bu sayede adrese dayalı büyük hacimli verilerin dağılımı harita üzerinde görüntülenebilmektedir.
- Places API: Konuma dayalı detaylı veri sorgulaması yapmak için kullanılmaktadır.
Google Maps API Nasıl Çalışır?
Google Maps API için iki farklı çalışma yöntemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki bireysel olarak online erişim yöntemi, diğeri ise Google partnerleri aracılığı ile erişimdir. Bu platformları daha verimli kullanabilmek ve daha yüksek kapasiteli sorgulamalar yapabilmek açısından Google partnerlerinden destek almak daha avantajlıdır. Google belli hacimlerin üzerinde yapılan sorguları Partnerleri aracılığıyla sağlaması üzerine bir sistem ile yürütmektedir.
İlginizi çekebilir: İş ve Günlük Hayatta Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanmanın 19 Yolu
Google Maps Maptriks Partnerliği
Google partnerliği ile Google Maps API ara yüzlerinden yararlanmak isteyen işletmeler açısından Maptriks büyük kolaylıklar sunmaktadır. Google Maps ve Maptriks arasında bulunan partnerlik, işletmelerin haritaların potansiyellerinden daha etkin bir şekilde yararlanmasına olanak tanımaktadır. Yeryüzünün karasal alanlarının yüzde 99’luk kısmını kütüphanesinde bulunduran Google Maps platformunun veri tabanından yararlanmak için Maptriks desteği almak, atılabilecek en doğru adımlardan biridir.
Google Maps API Çözümlerinde Maptriks ile Çalışmanın Avantajları
Google Maps ve Maptriks partnerliğinin işletmelere sunmuş olduğu avantajlar çok çeşitlidir. Bunların başında, Google Maps servislerinden teknik destek sağlamak gelmektedir. Haritalarda yaşanan teknik sorunların giderilmesi açısından Maptriks sürekli ve etkin hizmet sunmaktadır. Ayrıca API ara yüzlerinin optimize edilmesi ve Google ile sürekli görüşmeler yaparak işletme ile Google arasındaki iletişimi sağlamak da Maptriks partnerliğinin avantajları arasındadır. Google Haritalar hizmetini Maptriks aracılığı ile alan işletmeler, faturalandırma ve partner indiriminden de yararlanabilmektedir. Detaylı bilgi için iletişim kısmına tıklayabilirsiniz.