Google Maps Platform teknoloji devi Google tarafından işletmelere sunulan ve Google haritalarından veri alabilmeyi ya da bu haritaları işletme uygulamalarına entegre etmeyi sağlayan bir platformdur. İnsan nüfusunun giderek artması ve kentlerin daha karmaşık bir hale gelmeye başlaması, harita kullanımını neredeyse zorunlu kılmaktadır. Google tarafından paylaşılan verilere göre bu platform, dünyadaki insan nüfusunun yüzde 90’lık kısmının yaşadığı bölgeleri kapsamakta ve her gün 2 milyondan fazla web sitesi ya da mobil uygulama bu platformdan yararlanmaktadır. Aynı veri setine göre, kullanıcıların Google üzerinden yaptıkları her 5 aramadan 1 tanesi lokasyonla alakalıdır. Ayrıca Haritalar platformunda yer alan yolların toplam uzunluğu 1 milyar kilometreyi aşmaktadır. Tüm bu veriler bir arada düşünüldüğü zaman, Haritalar platformunun işletmelere sağlayacağı yararlar da oldukça açıktır.
Google Maps Platform Nedir?
Google Maps Platform coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak oluşturulmuş, akıllı ve etkileşimli bir harita platformudur. Hem bilgisayarlarda hem de mobil akıllı cihazlarda kolaylıkla kullanılabilen bu platform, işi rotalarla alakalı olan her işletme için önemli araçları da bünyesinde barındırmaktadır. API ya da uygulama ara yüzü olarak tanımlanan bu araçlar, anlık rotalama başta olmak üzere pek çok kolaylık sunmaktadır. Üstelik kullanıcıların kolaylıkla bu hizmeti deneyimleyebilmeleri için aylık 200 dolara kadar varan tutarlar da ücretsiz kullanım sağlanmaktadır. Açık kaynak halinde sunulan bu ara yüzler, herkesin kullanımına açıktır. Google Maps Platform tarafından sunulan bu ara yüzleri kendi web sitesine ya da mobil uygulamasına entegre etmek isteyen herkes, bunu rahatlıkla yapabilmektedir.
İlginizi çekebilir: Google Maps – Direction API Nedir ve Nasıl kullanılır? Hangi Sektörler Kullanabilir?
Google Maps Platform Nasıl Kullanılır?
Google tarafından sunulan Haritalar platformunu ve ona bağlı olan uygulama ara yüzlerini kullanmak oldukça kolaydır. Açık kaynaklı olarak herkese sunulan bu platformlardan yararlanabilmek için bir Google hesabına sahip olmak yeterlidir. Ancak esas zorluk, uygulama ara yüzlerinin entegre edilmesinden sonra planlamaların ve optimizasyonların nasıl yapılacağıdır. Google Maps Platform araçlarını ilk kez kullanacak olan işletmeleri, profesyonel desteğe başvurmaları gereklidir.
İlginizi çekebilir: Covid-19 Aşısı Umut Vadeden Gelişmeleri Maptriks Farkı ile Öğrenin!
Google Maps Platform Ürünleri Nelerdir?
Google Maps hizmetleri haritalar, rotalar ve yerler olmak üzere temelde üç başlık altında ele alınmaktadır. Bu üç hizmeti ve sağladığı yararları şu şekilde açıklamak mümkündür:
- Haritalar: Dijital teknolojilerde son yıllarda görülen hızlı gelişmeler, haritaların da boyut atlamasına yol açmıştır. Google tarafından sunulan haritalarda istenilen noktalarda 360 derecelik gezinti yapabilme, loaksyonları detaylandırabilme ve daha pek çok olanak yer almaktadır.
- Rotalar: Google Maps Platform tarafından sunulan Rotalar uygulaması, gidilmek istenilen noktaya ulaşan en kısa yolu göstermektedir. Canlı trafik bilgisi sayesinde zamandan ve yakıttan tasarruf edebilmek de bu sayede mümkün hale gelmektedir. Dinamik bir yapıya sahip olması nedeni ile Rotalar hizmeti, değişen durumlara göre anlık güncellenebilmektedir. Bu işlemlerde, Google Maps API servislerinin yardımı çoktur.
- Yerler: Yerler hizmeti ile konumlara ait bilgileri görüntüleyebilmek mümkündür. Bu hizmet hem kullanıcılar hem de işletmeler açısından büyük bir avantajdır. İşletmelerin 200 dolara kadar ücretsiz bir şekilde kaydolduğu bu hizmet, işletmenin sunduğu hizmetlere gereksinim duyanlara daha kolay ulaşabilme imkânı sunmaktadır. Uygulamalar içerisine entegre edilen yerler’e ait servisler otomatik konum algılama, arama yaparken otomatik olarak bilgileri kendi tamamlama, yerlere ait zaman, hizmet içeriği, iletişim bilgileri ve fotoğraflar gibi bilgileri sunmaya da imkan tanır.
Bu hizmetler, Google Maps API adı altında da toplanabilir.
Maptriks ile Google Maps Platform’u Keşfedin!
Google Haritalar platformunu ilk kez kullanacak olan işletmeler açısından danışmanlık desteği almak son derece önemlidir. Her ne kadar bu platformların entegrasyonu kolay olsa da; entegrasyon sonrası strateji oluşturmanın zorluğu, danışmanlığı zorunlu hale getirmektedir. Lokasyon analitiği konusunda uzun yıllardan beri müşterilerine kaliteli hizmetler suna Maptriks, Google Haritalar platformunu ve onun barındırdığı diğer hizmetleri de cazip seçenekler ile müşterileri ile buluşturmaktadır. Başarılı bir Google Maps Partner olan Maptriks, Google hizmetlerinden yararlanmak isteyen işletmeler için daha uygun fiyat seçenekleri de sağlamaktadır. Düzenli olarak Google ile toplantılar düzenleyen ve müşterilerinin daha kaliteli hizmetlere erişebilmesi için çaba gösteren Maptriks, bu alanda yaşanan gelişmeleri müşterilerine yansıtabilmeyi misyon edinmiştir. Maptriks ile bu platformların avantajlarını maksimum düzeyde kullanabilmek ve rakipler arasında üst sıralara çıkabilmek mümkündür. İletişim kısmından ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Google maps platform ve Google Maps API nedir?