Coğrafi verilerden ve haritalardan yararlanmak, insanoğlunun ilk dönemlerden beri yararlandığı bir yöntemdir. Bu yöntem zaman içerisinde teknik alanda yaşanan gelişmelere bağlı olarak bazı değişimler geçirmiştir. Özellikle 21.yüzyıl ile birlikte akıllı teknolojilerin gün yüzüne çıkmaya başlaması, coğrafi verilerin toplanması ve haritalandırılması açısından büyük potansiyellerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Coğrafi bilgi sistemleri olarak adlandırılan yapay zekâ tabanlı teknolojiler de bu yeni dönemin ürünleri arasında yer almaktadır. Kolay bir şekilde haritalama olanağı sunan bu teknoloji, CBS olarak da adlandırılmaktadır. CBS nedir ?diye merak edenler için açmak gerekirse, coğrafi bilgi sistemlerinin baş harfleri olduğunu söylemek mümkündür. Bu kavram İngilizcede ise Geographic information systems şeklinde ifade edilmekte ve bu ifadenin baş harfleri olan “GIS” kısaltmasıyla da bilinmektedir.
Coğrafi Bilgi Sistemleri Nedir?
Coğrafi bilgi sistemleri, yeryüzüne dair bilgilerin toplanmasını, saklanmasını ve gerek duyulması halinde analiz edilmesini sağlayan, yapay zekâ tabanlı bir teknolojidir. Ayrıca yapılan analizler neticesinde görselleştirme olanağı da sunmaktadır. Coğrafi bilgi sistemi aynı zamanda mekânsal ilişkileri ve hem kişisel hem de toplumsal eğilimleri inceleyen bir yöne de sahiptir. CBS tarafından sunulan tüm bu hizmetler, işletmeler ve kamu kurumları açısından problem çözücü niteliğe sahiptir. Öyle ki bu sayede lokasyondan ve haritalardan hiç olmadığı kadar etkin bir biçimde yararlanabilme olanağı ortaya çıkmıştır.
İlginizi çekebilir: Lokasyon Analitiği Corona Virüs Etkilerine Karşı Hükümetlere Nasıl Yardımcı Olur?
Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Neler Yapabiliriz?
Coğrafi bilgi sistemlerini kullanarak yapılabilecek işlemlerin sayısı oldukça fazladır. Hem problemlerin tespit edilmesinde hem de tespit edilen bu problemlerin başarılı bir şekilde çözülmesinde coğrafi bilgi sistemlerinin rolü büyüktür. Bu sistemler ile yapılabileceklerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür;
Yerleri Haritalama
Nesneleri ve yerleri haritalama, coğrafi bilgi sistemlerinin en temel olanaklarından biridir. Dünya üzerinde ya da belirli bir alan üzerinde özel bir nesnenin nerelerde bulunduğunun belirlenmesi için coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılmaktadır. Örneğin ülke genelinde ya da daha küçük bir coğrafi bölge üzerinde verimli killi toprakların nerelerde olduğunun belirlenmesi ve neticede görselleştirilmesi için bu sistemlere başvurulmaktadır. Bununla birlikte geleneksel yeryüzü haritalarının daha detaylandırılmış bir biçimde hazırlanması da mümkündür.
Oranları – Miktarları Haritalama
Belirli bir konuda oran ve miktarı tespit edebilmek için de coğrafi bilgi sistemleri son derece etkili yöntemler sunmaktadır. Bu yöntemde daha çok sayılara ya da oranlara göre sınıflandırma yapılmaktadır. Yine verimli toprak örneği üzerinden gitmek gerekirse, hangi bölgedeki verimli toprak miktarının daha yüksek olduğunun gösterilmesi ve aynı topraktan bulunan diğer bölgeler ile kıyaslanması için bu sistemlerden destek alındığını söylemek mümkündür. Bu özellik daha çok madencilik sektöründe tercih edilmektedir.
İlginizi çekebilir: Nerede Büyümelisiniz? Sağlık Sektöründe Avantajlar
Yoğunluğu Haritalama
Yoğunluğun belirlenmesi için de coğrafi bilgi sistemlerinden etkin biçimde faydalanılmaktadır. Yer seçimi analizi yapmak isteyen işletmeler açısından yoğunluk belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu yöntemde belirli bir alan içerisinde, ilgili varlığın ne yoğunlukta olduğu tespit edilmektedir. Yapılan tespit sonrasında haritalama gerçekleştirilmekte ve yoğun olan bölgeler daha koyu renklerde, orta yoğunluktaki bölgeler daha açık renklerde ve yoğunluğun düşük olduğu bölgeler de açık renklerde gösterilmektedir.
İçeriği İnceleme
Bu yöntem daha çok afet yönetiminde kullanılmaktadır. Belirli bir alan içerisinde, herhangi bir değişkenin belirli etkilere maruz kaldığında yaşayabileceği sorunları önceden tahminleme yapabilmek için oldukça etkilidir. Bir deprem kuşağında yer alan kentin, olası büyüklükteki bir depremden ne ölçüde etkileneceği ve hangi konutların ya da hangi mahallelerin ne derece zarar göreceği bu şekilde tahmin edilmekte ve risk planı hazırlanmaktadır.
Yakın Çevreyi İnceleme
Belirli bir alanın ya da olay yerinin çevresinde nelerin olduğunu tespit etmek için de coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılmaktadır. Suç ile mücadelede, trafik yönetiminde ya da yangın gibi acil durumlarda bu yöntem oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır.
İlginizi çekebilir: Yeni Pazarlara Girmek İçin 6 Adım
Değişiklikleri Haritalama
Haritalama, coğrafi bilgi sistemlerinin en öne çıkan özelliklerinden biridir. Değişikliklerin haritalanması da bu tanımın içinde yer almaktadır. Belirli bir alanda içerisinde, belirli bir zaman diliminde meydana gelen değişimlerin haritalanması sayesinde değişimi gözlemlemek mümkün hale gelmektedir. Örneğin bir kentin son 20 yıl içerisinde yeşillik düzeyini haritada göstermek için bu yöntem kullanılmaktadır.
Coğrafi bilgi sistemleri ile haritalama tekniklerinden yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.