Coğrafi bilgi sistemleri, hem günlük hayatta hem de iş hayatında pek çok kullanım olanağına sahiptir. Bu olanaklar sayesinde yapılan işi daha kolay ve daha verimli hale getirebilme olanağı bulunmaktadır. Yeryüzü şekillerinin toplanarak belirli bir amaç doğrultusunda yeniden işlenmesini sağlayan bu sistem, yer seçimi başta olmak üzere pek çok avantaj sağlamaktadır.
Haritalama
Coğrafi bilgi sistemlerinin sunmuş olduğu en büyük olanaklardan biri haritalamadır. Şehir içi, şehirlerarası, elektrik şebekeleri, su varlıkları, maden yatakları gibi pek çok hususta haritalama yapılmasını mümkün hale getirmektedir.
Telekomünikasyon ve Ağ Hizmetleri
Telefon ya da internet hizmeti sağlayan telekomünikasyon firmaları açısından CBS şebekelerin daha kolay takip edilebilmesi ve hizmet alanlarının doğru bir biçimde belirlenebilmesi adına önemli bir işlevi yerine getirmektedir.
Kaza Analizi ve Sıcak Nokta Analizi
Trafik kazaları başta olmak üzere, anlık olarak meydana gelen sıcak olayların takip edilmesini kolaylaştıran bu sistemler, akıllı şehir çözümleri doğrultusunda büyük bir potansiyeli barındırmaktadır.
Kentsel Planlama
CBS, akıllı kentlerin kurulabilmesi ya da geliştirilmesi adına kentsel ihtiyaç analizi yapılmasını sağlamakta ve bu sayede daha kolay planlama yapılmasına kapı aralamaktadır. Son yılların kent yönetim trendleri arasında önemli bir yere sahip olan akıllı kentlerin kurulabilmesini mümkün kılan temel teknoloji, coğrafi bilgi sistemleridir.
Ulaşım Planlama
Coğrafi bilgi sistemi hem kent içi toplu taşıma araçlarının ulaşım planlamasında hem de şehirlerarası yolcu ve nakliye taşımacılığına dair rotaların belirlenmesi hususunda büyük bir potansiyel barındırmaktadır.
İlginizi çekebilir: Coğrafi Bilgi Sistemleri Aşı Dağıtımına Nasıl Yardımcı Olur?
Çevresel Etki
Doğanın korunması ya da doğal kaynaklarının mevcut durumlarının tespit edilerek, sonraki süreçlerde de takip edilebilmesi amacıyla da bu coğrafi bilgi sistemlerinin gücünden yoğun biçimde yararlanılmaktadır.
Tarımsal Veriler
Coğrafi bilgi sistemleri, tarım sektörü için detaylı fizibilite raporu hazırlanmasına da destek olmaktadır. Ülke sınırları içerisindeki tarım topraklarını verimlilik ve daha farklı özelliklere göre sınıflandırmaya yardımcı olan bu teknolojiler sayesinde, tarım sektörüne ve çiftçilere daha isabetli karar alabilme kolaylığı sunulmaktadır.
İlginizi çekebilir: FMCG Markaları Çağa Nasıl Ayak Uydurur?
Afet Yönetimi
Ani olarak yaşanan doğal afetler ile etkin bir biçimde mücadele edebilmek adına da coğrafi bilgi sistemlerinin verilerinden yararlanılmaktadır.
Navigasyon
Giderek daha karmaşık hale gelen kentlerde doğru yol bildirimi için kullanılan navigasyon cihazlarının hazırlanması ve yaşanan değişikliklere göre güncellenmesi için CBS tarafından sağlanan verilerden yararlanılmaktadır.
Sel Hasarı Tahmini
Sürekli olarak sel felaketlerinin yaşandığı bölgelerde, selin nereden başlayıp nerede son bulduğunu ve etki alanındaki bölgelerde ne ölçüde hasar bıraktığını tahmin edebilmek adına coğrafi bilgi sistemi verileri kullanılmaktadır.
Doğal Kaynak Yönetimi
Ormanlar ve su kaynakları başta olmak üzere doğal kaynakların yönetimi ve korunabilmesi için hazırlanan coğrafi dağılım haritaları da coğrafi bilgi sistemlerinin kaynaklarından beslenmektedir.
İlginizi çekebilir: Lokasyon Zekâsı ve Müşteri Analitiği ile Başlayın
Bankacılık
Küresel piyasalarda artan rekabete ayak uydurabilmek ve müşteri odaklı hizmetler verebilmek adına bankacılık sektöründe de GIS teknolosinin olanaklarından yararlanılmaktadır. Özellikle planlama ve karar verme hususlarında bu yöntemlerin payı büyüktür.
Vergilendirme
Vergi kayıplarını önlemek ve devlet gelirlerini maksimize etmek amacıyla da coğrafi bilgi sistemleri mükemmel bir sistem sunmaktadır. Özellikle emlak vergilerinin yönetilmesinde bu sistem büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Jeoloji
Coğrafi bilgi sistemleri jeologlar tarafından yerin ve yer şekillerinin haritasının çıkarılması, toprağın analiz edilmesi ve deprem risklerinin belirlenmesi amaçlarıyla da kullanılmaktadır.
Varlık Yönetimi ve Bakımı
Sınırlı olan kaynakların ve varlıkların daha verimli bir biçimde kullanılabilmesi, bakıma ihtiyaç duyan varlıkların kolay bir şekilde tespit edilebilmesi için coğrafi bilgi sistemlerinin gücünden yararlanılmaktadır. Ayrıca kent planlaması yaparken risk altındaki bölgelerin belirlenmesi de bu amaca yöneliktir.
Planlama ve Toplumsal Gelişim
Küresel zorlukları anlamak ve gelişimleri takip edebilmek adına coğrafi zekanın sunmuş olduğu olanaklar fazladır. Bu sayede toplumsal gelişim adına yaşanan gelişmelerin gerisinde kalma riski ortadan kalkmaktadır.
Süt Endüstrisi
Hayvancılık sektöründe ve özellikle de süt endüstrisinde ürünlerin toplanma, depolanma ve dağıtım ağlarının oluşturulmasında coğrafi bilgi sistemlerinin sunduğu harita platformu kullanılmaktadır.
Sulama Suyu Yönetimi
Doğru tarımsal sulamanın yapılabilmesi adına suyun doğru biçimde yönetilmesi gereklidir. İsrafın önlenmesi ve doğru zamanda doğru bölgelere suyun verilmesi, tarımsal verimliliğe katkı sağlayan bir durumdur. Sulama sularının yönetimi hususunda da coğrafyanın gücünden yararlanılmaktadır.
Haşere Kontrolü ve Yönetimi
Tarımsal alanlardaki zararlı haşere türlerinin tespit edilmesi ve bunlarla mücadele edilmesi hususunda da coğrafi bilgi sistemleri önemli ayrıcalıklar sunmaktadır.
Coğrafi bilgi sistemleri ve daha fazlası için Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.