Sağladığı avantajlar nedeni ile önemini hiçbir dönemde yitirmeyen ve akıllı teknolojilerin gelişmeye başlamasına paralel olarak da farklı bir boyut kazanarak gelişen lokasyon teknolojileri, önceleri daha çok özel sektör işletmeleri tarafından kullanılmaktaydı. Ancak akıllı teknolojiler ile bu kavramın birleşiminden doğan sinerji, kamu kuruluşlarını da lokasyondan yararlanma konusunda istekli hale getirmiştir. Lokasyonun kullanım biçimleri ve avantajlarından söz etmeden önce lokasyon nedir sorusuna yanıt vermek, konunun daha iyi anlaşılması adına gerekli bir husustur. Kavram olarak lokasyon, dünya üzerindeki herhangi bir konumu işaret etmektedir. Ancak terim anlamı, bu gerçek anlamdan bir miktar uzaktır. Lokasyon analizi olarak da kullanılan terim anlamında, belirli bir coğrafi noktaya ait verilerin toplanması ve amaçlar doğrultusunda analiz edilerek kullanılması anlamına gelmektedir. Toplanan veriler arasında o konumda bulunan insan nüfusu, bu nüfusun demografik ve sosyo ekonomik düzeyleri, yeryüzü şekiller ve ulaşım olanakları, iklim durumu gibi pek çok husustan söz etmek mümkündür. Zincir markalar genellikle yeni bir mağaza açacakları zaman ya da şirketler yeni bir yatırım yapacakları zaman fizibilite raporu içerisinde lokasyon analizlerine geniş yer vermektedir. Lokasyon analizini mümkün kılan temel hususlar, coğrafi bilgi sistemleri ile yapay zeka kaynaklı bilgisayar teknolojileridir.
Lokasyon Nedir?
Lokasyon ne demek sorusunun en basit cevabı, belirli bir konuma ait verilerin, önceden belirlenmiş çıkarlar doğrultusunda kullanılmasıdır. Bu çıkarlar büyük ölçüde ticari kaygı ve ekonomik değer taşımaktadır. Esasında lokasyon, çok eski dönemlerden beri önem arz eden bir kavramdır. Yeni bir işletme açmak isteyen insanlar, buna en uygun yeri bulabilmek için çeşitli yöntemleri denemiştir. Ancak yapay zekâ öncesi dönemde lokasyonun doğru olarak seçilmesinde en önemli husus insan trafiği olarak görüldüğü için bu kavramdan yeteri kadar yararlanılamamıştır. Akıllı teknolojiler döneminde ise lokasyon analizi kavramı ortaya çıkmış ve birçok etkeni bir araya getirerek daha detaylı incelemelerin yapılabilmesini mümkün kılmıştır. Lokasyonun ve lokasyon analizinin önemini anlayabilmek için, küresel işletmelerin fizibilite raporuna ve lokasyon analizine ayırdıkları bütçeleri incelemek yeterlidir. Maksimum kâr anlayışıyla hareket eden ve zarar ihtimalini minimum düzeye indirgemeden adım atmayan bu şirketlerin lokasyona yönelişinin temelinde, bu yöntemin sunmuş olduğu avantajlar yatmaktadır.
İlginizi çekebilir: Her Yeni Şube Açmada, Öncekine Göre Lokasyon Önemi Neden Artar?
Lokasyon ve Kamu Sektörü İçin Önemi
Avrupa’da ortaya çıkan ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından birkaç madde ile tanımlanan “akıllı kent” kavramı, teknoloji ile kentlerin entegre edilmesini ifade eden bir kavramdır. Kentlerin daha kolay yönetilebilmesi, sorunlarının daha kolay tespit edilebilmesi ve daha kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulabilmesi adına bu kavram önem arz etmektedir. Akıllı kentlerin oluşturulmasında lokasyonun ve lokasyon analizinin önemi ise yadsınamayacak derecede büyüktür. Coğrafi bilgi sistemleri ile birlikte lokasyon analizi yönteminin kullanılması, kamu hizmetlerinin daha başarılı ve etkin yürütülebilmesi adına büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Lokasyonun kamu alanında kullanıldığı zaman elde edilebilecek yararlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Hizmetlerin İhtiyaca Göre Dağılımı
Lokasyon analizi sayesinde kamu hizmetlerinin daha isabetli yapılabilmesi mümkün hale gelmektedir. Farklı lokasyonlarda yaşayan kişilerin istek ve ihtiyaçlarının daha doğru bir şekilde analiz edilmesi sayesinde, kamu hizmetleri için ayrılacak bütçeler daha verimli kullanılmaktadır.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Analizi ile Hasta Profili
Zamandan Tasarruf
Hizmet ulaştırabilmek için ilgili lokasyonların fiziksel olarak tespiti, farklı kurumların birbirinden bağımsız veri tabanlarına tek tek başvurulması gibi süreçler, hizmet süresinin uzamasına neden olmaktadır. Oysa ilgili lokasyona ait analizlerin akıllı yöntemler ile yapılması ve farklı veri tabanlarının birbirlerine entegre edilerek tek noktadan kontrol edilebilmesi zamandan tasarruf olanağı sağlamaktadır.
Yapılacak Yatırımlar İçin Doğru Yer Seçimi
Lokasyon analizinin hem özel işletmeler için hem de kamu için sağladığı en büyük yararlardan biri, yapılacak olan yatırımlar için en isabetli kararın verilebilmesini sağlamasıdır. Kamu için düşünüldüğünde sosyal tesisler, sanayi kuruluşları, ulaşım hatları ve istasyonları gibi alanlarda yapılacak yatırımlar açısından en doğru güzergahın seçilmesi lokasyon analizi sayesinde mümkündür.
Kent Planlamasının Yapılması
Kent planlamasının yapılması, yerel yönetimler için önem arz eden bir konudur. Kentlerin giderek genişlemesi ve nüfusun artması nedeni ile kent planlama işleminin geleneksel yöntemlerle yapılma olanağı kalmamıştır. Bu konuda da lokasyon teknolojileri büyük potansiyeller taşımaktadır.
Daha fazlası için Maptriks web sitesini ziyaret edebilir, iletişim kısmından ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Franchise Sektörü – Uzmanından Ayrıntılar