Çin’de ortaya çıktıktan sonra kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına almayı başaran Covid-19 virüsü ile mücadele edebilmek için kesin etkili bir tedavi yönteminin henüz geliştirilememiş olması, korunma tedbirlerinin bu hastalık ile mücadelede halen daha en önemli yöntem olarak kalmasına yol açmıştır. Salgının ilk dönemlerinde tedbir olarak ülke geneli kapatmalar yapılsa da bu durumun ülke ekonomilerinde yaratmış olduğu tahribat, risk bölgelerine göre farklı tedbirlerin uygulanmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu yüzden de risk gruplarının tespit etmesi ve hastalığın daha yaygın bir biçimde seyrettiği bölgelerin tespit edilmesi önem kazanmıştır. Bu yüzden de küresel bir salgın haline gelen Covid-19 Korona virüsü için coğrafi bilgi sistemleri gibi lokasyon bazlı önlemler alınmaya başlanmıştır.
Peki Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) korona virüsü salgını üzerinde tahminleme sürecinde nasıl fayda sağlar? Korona salgınında lokasyon analizi ne işe yarar?
CBS/GIS ve lokasyon teknolojileri
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) köken olarak coğrafya biliminden gelen, mekânsal verilerin toplanması, saklanması ve lokasyon analizi yapılarak kullanıcıya sunulması gibi davranışları bir noktada toplayan bir bilgi sistemidir. Harita platformu üzerinde ve 3 boyutlu sunumlarda modelleme yapılmasını sağlayan Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS / GIS), kullanıcılara daha iyi karar verme sürecinde katkı sağlar. Mekansal coğrafi değişimleri harita platformu üzerinden anlatır.
Lokasyon teknolojileri, günümüzde birçok sektör için önemli araçlardır. Lokasyon analizi, veri analizi, büyük veri paylaşımı, mekânsal konumların analizi ile lokasyon bazlı problemlerin çözümü için Coğrafi Bilgi Sistemleri, bir diğer adıyla GIS kullanılmaktadır. Lokasyon teknolojileri, diğer anlamlı verilerle bağlantılı olarak çalışabilir ve birçok kamu ve özel işletmede aktif olarak tercih edilmektedir.
İlginizi Çekebilir; Gelecekte Yapay Zeka ve Veri Analitiği Üzerine Etkisi
Risk Bölgelerinin Belirlenmesinde Lokasyon Teknolojilerinin Önemi
Lokasyon teknolojilerinden yararlanarak risk bölgelerinin haritasını çıkarmak mümkündür. Bu durum iki yönlü avantaj sağlamaktadır. Bir yandan bireylerin yoğun risk barındıran bölgeleri bilmesi ve bu bölgelerden uzak durması gibi bir durum söz konusudur. Diğer yandan, alınacak koruma tedbirlerinin ülke çapında değil, yalnızca risk bölgeleri ile sınırlı kalmasına olanak tanımaktadır. Riskli bölgelerin kapatılması, diğer yerlerde hayatın olağan biçimde devam etmesi ve ekonomik faaliyetlerin sürmesi anlamına gelmektedir.
Lokasyon Teknolojileri ile Risk Gruplarının Segmente Edilmesi
Covid-19 hastalığı, yaşlılarda ve kronik hastalığı olan bireylerde daha ağır sonuçlar yaratmaktadır. Bu yüzden de bu kişiler öncelikli risk grubunda yer almaktadır. Yaşlı nüfusun daha yoğun olduğu yerlerin tespit edilmesi ve kronik hastalığı olanların oluşturduğu risk bölgelerinin analiz edilebilmesi açısından lokasyon teknolojileri önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Segmentasyon yöntemi ile belirli coğrafi alanlar üzerinde yaşayan bireyleri, önceden belirlenmiş özelliklerine göre sınıflandırmaya yarayan bu yöntem, Covid-19 ile mücadele ve risk yönetimi açısından son derece etkilidir. Daha çok işletmeler tarafından, müşteri kitlesini tanımak için başvurulan segmentasyon yöntemi, salgın hastalığın ortaya çıkması ile birlikte bu alanda da kullanılmaya başlanmıştır. Risk gruplarının önceden belirlenmiş olmasının sağladığı avantajlardan biri de aşılamada kolaylık sağlamasıdır. Pek çok ülkede yaşlı ve kronik rahatsızlığı olan bireyler öncelikli olarak aşılanmaktadır. Kimlerin bu öncelikli gruplar arasında yer aldığının belirlenmesi hususunda da lokasyon teknolojileri büyük destek sağlamaktadır.
Korona virüsü Covid-19’da risk nerede?
Covid-19 kısa sürede tüm kıtalara yayılmış ve insanlık için büyük bir tehdit haline gelmiştir. Korona virüsü salgını sebebiyle hükümetlerce sokağa çıkma yasakları ve önlemler alınmıştır. Dünyanın en büyük ekonomilerinden Amerika Birleşik Devletinde dahi işsizlik oranları büyük boyutlara ulaşmıştır. Hal böyle olunca, sağlık ve temel ihtiyaçlar ön plana çıkmıştır.
Peki, Korona virüsü Covid-19’da risk nerede, hangi bölgeler ve alanlar risk altında? Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede insandan insana temas yoluyla bulaşan Korona virüsünün insanların yoğun olduğu alanlarda çok daha rahat barındığını söylemek mümkündür. Türkiye nüfus haritası göz önüne alındığında İstanbul, İzmir, Ankara, İzmit başta olmak üzere nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu şehirler ve ilçeler Korona virüsü karşısında en sıkı tedbirlerin alınması gereken noktalardır. Sık kullanılan ve temas edilen toplu taşıma araçları, asansörler gibi alanlar ve kapı kolları, para, bankamatikler gibi yüzeyler risk taşımaktadır. Bunun yanı sıra birçok enfekte hastanın bulunduğu hastaneler ve sağlık çalışanları da en büyük risk altında olan kişilerdir.
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), risk altında olan noktaları lokasyon analizi ile belirler, bölge haritası üzerinde tahminleme ve modelleme yöntemleriyle sunar. Harita platformu üzerinden modelleme yapabilen, lokasyon bazlı çalışan ve Korona virüsü salgınının etki ve sonuçlarının oluşturduğu verilerin toplanmasını, bilgisayar ortamında depolanmasını, kontrolünü ve görüntülenmesini sağlar. Tahminleme sayesinde bölge haritası üzerinden modelleme çalışmalarıyla kullanıcılara işlevsel görüntüler sunar. Belli bir lokasyon üzerinden veriler katman olarak birleştirilerek Korona virüs ilerleme sürecine yönelik bölge haritası oluşturulabilir, mekânsal analiz ile süreç hakkında tahminleme yapılabilir. Böylece hangi lokasyonun Covid-19’a karşı ne kadar riskli olup olmadığı hakkında bilgi verebilir.
İlginizi Çekebilir; Veri Analitiği ve Endüstri 4.0 Devrimine Katkıları
Maptriks ile Korona Virüsü
Covid-19 vaka sayısı ve Korona virüsünün lokasyon bazlı analizini Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS / GIS) yardımıyla elde etmek mümkündür. Maptriks firması da lokasyon teknolojilerini kullanarak bu süreci analiz etmekte ve destek olmaya çalışmaktadır.
Güncel Korona Virüs Vaka Haritası
Maptriks, Dünya Sağlık Örgütünden gelen tüm dünyadaki ölüm ve vaka verilerini yerli ve milli teknoloji ile görselleştirip, internet sitesinde sunmaktadır.
Korona Haritası için >> coronamap
İllere Göre Korona Virüs Vaka Haritası
Maptriks, Sağlık Bakanlığından gelen verilere göre de Türkiye’de illere göre korona virüs vaka verilerini analiz edip, görselleştirip korona vaka haritası çıkarabilmektedir.
1 Milyon Kişiye Düşen Covid-19 Vaka Sayısı
1 milyon kişiye düşen vaka sayısı asıl dikkat edilmesi gereken bir konu olduğu için; Maptriks ekibi olarak sayısallaştırma ve görselleştirme çalışması yapılabilmektedir.
Yaşa Göre Korona Virüs Risk Haritası
Covid-19 hastalığı 65 yaş üstü gruplarda daha riskli sürmektedir. Türkiye yaşa göre risk grup haritası da görselleştirilip Türkiye Nüfus haritası gibi sunulmuştur.
Lokasyon Analizi İle İnsan Davranışları
Maptriks salgın sürecinde, belirli tarihlerdeki Google mobil dolaşım verilerini dikkate alarak Türkiye’de insanların lokasyon ayak izindeki değişimi ölçümledi. Bu ölçümlere göre ne kadar evde kaldığımızı, markete veya eczaneye gittiğimizi görebiliriz.
Ayrıca Maptriks tarafından sunulan Nevo uygulamasıyla da size en yakın; eczane, market gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayacak işletmeleri kolay bir şekilde bulabilirsiniz.
Nevo Google Play <<>> Nevo App Store
Sağlık Bakanlığı Evdekal Uygulaması
Sağlık Bakanlığı, Korona virüsü hakkında Türkiye’de vaka görülmesi ve salgının başlaması ile birlikte ilerleyişini kontrol altına alma, verileri depolama ve gösterimi noktasında lokasyon teknolojileri ile hareket etmiş, Evdekal uygulaması ile kullanıcılara veriye ulaşım kolaylığı sağlamıştır. Evdekal uygulaması güncel verileri lokasyon bazlı olarak harita platformu üstünde paylaşmaktadır. Korona virüsü risk yoğunluğu haritası, vaka sayısı, dağılım haritası ve sağlık bilgileri vatandaşlara uygulama aracılığıyla gösterilmektedir.
Hayat Eve Sığar Google Play <<>> Hayat Eve Sığar App Store
Korona virüs salgınına karşı önlemlerinizi lokasyon teknolojileri ile güçlendirmek istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.