Kısa sürede bir pandemiye dönüşen Covid-19 salgını tüm dünyayı etkisi altına almış, ülkeleri belli tedbirler almaya zorlamış ve ülkelere ekonomik olarak zorluklar çıkarmıştır. İnsanların fiziksel yakınlaşmasını ve iletişimini ortadan kaldıran Korona virüsü nedeniyle insanlar olabildiğince sokağa çıkmadan yaşamaya ve çalışmaya devam etmek zorunda kalmıştır. Hükümetlerin kısıtlama ve kapanma önlemlerini alması da bu durumu arttırmıştır. Küçük işletmeleri olduğu kadar büyük işletmeleri de doğrudan etkileyen Korona virüsü Covid-19, sektörleri ani tedbirler ve çözümler üretmeye sevk etmiştir. Örneğin, bu dönemde dijital dünyanın sunduğu olanaklardan yararlanabilen işletmeler açısından büyük potansiyeller de ortaya çıkmıştır. Bu krizi başarılı bir şekilde yönetebilen ve değişime ayak uydurabilen işletmeler, daha verimli hale gelmiştir.
Peki Covid-19 salgını ile birlikte işletmeler ne yapmalı, nasıl bir yol izlemelidir? Lokasyon teknolojileri ve coğrafi bilgi sistemleri kullanımının işletmeler açısından önemi nedir?
CBS ve Lokasyon Teknolojileri?
CBS nedir dendiğinde, farklı veri tiplerini katmanlar halinde birleştirebilen, veri analizi yapabilen ve kullanıcıya en iyi şekilde modelleme yöntemi ile harita platformu üzerinde de sunabilen Coğrafi Bilgi Sistemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. CBS veya GIS olarak kısaltılabilen bu sistemler mekânsal konumların analizini yapabilir ve diğer veriler ile birlikte çalışma yetisine sahiptir. Bugün birçok sektörde aktif olarak yer almakta ve farklı platformlarla entegre olarak lokasyon teknolojileri alanında katkı sağlamaktadır.
Korona virüsü Covid-19 ile mücadele sürecinde de Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS / GIS) web tabanlı sistemlerde ve mobil uygulamalarla entegre biçimde kullanıcılara bilgi aktarımı yapmaktadır. Lokasyon teknolojileri ile bölge haritası üzerinden ilgili veri analizi, modelleme ve tahminleme verilerine ulaşmak mümkündür.
Başta sağlık olmak üzere ekonomik alanda birçok sektörü etkileyen korona virüsü, özellikle küçük işletmeler için yıkıcı bir etki yaratmıştır.
İlginizi Çekebilir; Korona Virüsü Covid-19 Hastalığında Risk Nerede?
Korona Virüs Covid-19’da Küçük İşletmeler Ne Yapmalı?
Korona virüsü karşısında salgından en çok zarar gören ve neredeyse kepenk indiricek hale gelen, küçük işletmelerdir. Fiziksel olarak iş yapan, hizmet veren küçük işletmeler hızlı ve basit çözümler üretmeli ve uygulamalıdır. Peki, Korona virüsü Covid-19’da küçük işletmeler ne yapmalıdır?
Dijital Medya Araçlarını Kullanın
Korona virüsü fiziksel temas ve yakınlık yoluyla hızlı bir biçimde yayıldığı bilinmektedir. Bu nedenle insanların evlerinde mobil vb araçları kullanarak iletişime yönelmesi doğal olarak dijital medya araçlarının katlanarak güç kazanmasını sağlamıştır. Sosyal medya, web sitesi ve mobil uygulamalar insanlara ulaşmanın en hızlı yolu haline gelmiştir. Bu nedenle işletmenizi olabildiğince dijitale taşımalısınız. Örneğin; Küçük bir butik dükkanın bir instagram sayfası açıp, buradan satış yapması gibi.
Piyasa Araştırması Yapın
Küçük işletmeler, pazardaki durumunu tekrar gözden geçirmeli ve eksikliklerini tamamlamalıdır. İşletmenin bulunduğu lokasyon çapında rakip analizi, hedef kitle analizi, yer seçimi analizi yeniden yapılmalıdır. Anketler aracılığıyla elde edilen veriler ile pazar araştırması desteklenmelidir.
Lokasyon Teknolojileri Kullanın
Lokasyon bazlı veri elde etmek, verileri toplamak, lokasyon analizi yapmak ve elde edilen verileri pazar araştırması ile birleştirmek için lokasyon teknolojileri kullanılmalıdır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak bölge haritası oluşturulabilir, rakip analizi, hedef kitle analizi, yer seçimi analizi yapılabilir, daha özele indirgeyecek olursak, yeme içme sektör potansiyeli ölçümlenebilir. Lokasyon analizi bu noktada önem kazanır ve küçük işletmelerin iş planı üzerinde belirleyici etkiler oluşturabilir. Lokasyon teknolojileri, tahminleme ve modelleme yaparak harita platformu üzerinde verileri kolayca sunabilir.
Kampanyalar Üretin
Korona virüsü Covid-19 nedeniyle oluşan ekonomik durgunluğa karşı hedef kitleyi harekete geçirici kampanyalar, indirimler ve kuponlar oluşturulmalıdır. Rakip analizi ve yer seçimi analizi gibi veriler kampanya üretim aşamasında faydalı olacaktır.
İlginizi Çekebilir; Veri Analitiği ve Endüstri 4.0 Devrimine Katkıları
Korona Virüs Covid-19’da Büyük İşletmeler Ne yapmalı?
Büyük işletmeler, küçük işletmeler kadar zor durumda olmaya bilir belki ama bu işletmeler de korona virüsüne karşı yeni bir politika üretmeli ve uygulamaya geçmelidir. Zira, ekonomik dengenin bozulduğu ve sektörlerin yara aldığı bu dönemde hizmetin devamlılığı sağlanmalıdır. Peki covid-19’da büyük işletmeler ne yapmalı?
Veri Analizi Yapın
Sürecin hedef kitle üzerindeki etkilerini görmeli, hedef kitle analizi tekrar yapılmalıdır. Lokasyon teknolojileri kullanılarak lokasyon analizi, rakip analizi, yer seçimi analizi, demografik analiz benzeri analizler yapılmalıdır. Büyük işletmenin şube haritası üzerinde tekrar modelleme yapılıp fizibilite raporu oluşturulabilir. Ayrıca salgın sürecinin ne kadar süreceği ya da süreç bitiminde neler olacağına dair tahminleme ve buna yönelik aksiyon oluşturulmalıdır.
Dijital Gücünüzü Artırın
Web sitesi ve sosyal medya hesapları güncellenmeli ve geliştirilmelidir. Salgın sürecinde hedef kitleye en iyi şekilde ulaşabilmek amaçlanmalı, müşteri ihtiyaçları incelenmelidir. Buna yönelik dijital kampanyalar oluşturulmalı, sosyal medyanın gücü kullanılmalıdır.
Sermayeyi Gözden Geçirin
Büyük işletmeler salgının olumsuzluklarını atlatmak için ekonomik olarak dengeyi korumalıdır. Sermayenin kullanılacağı alanlar doğru pay edilmeli, beklenmedik krizlere hazırlıklı olunmalıdır.
İş Planınızı Güncelleyin
Servis Ağını Güçlendirmek
Covid-19 ile birlikte evlerde tüketimin büyük bir boyuta ulaşmış olması, evlere servis ağlarının geliştirilmesini de zorunlu hale getirmiştir. Özellikle perakende sektörü ve restoran hizmetleri sunan işletmeler, bu dönemde ağır bir yük ile karşı karşıya kalmıştır. Bu zorlu süreçte müşteri memnuniyetini sağlayacak biçimde servis ağını güçlendirmek önem arz etmektedir. Servis elemanlarının dağıtımda adresleri kolayca bulabilecekleri teknolojiler ile donatılması, etkili olacaktır.
Doğru Pazarlama Stratejileri Kullanın
Hedef kitlenin taleplerini anlamak ve bu talebi karşılayacak ürünleri sunmak kadar, doğru pazarlama stratejisi geliştirmek de önemlidir. Doğru ürün hazırlanmış olsa bile bu ürünün müşteriye tanıtılamaması ya da işletme ile müşteri bağının kurulamaması, istenilen sonucun elde edilememesine neden olmaktadır. Bu yüzden de hedef kitlenin özelliklerine araçlardan yararlanarak etkin pazarlama stratejileri yürütülmelidir. Doğru pazarlama stratejileri geliştirmek için de lokasyon teknolojilerinden yararlanmak mümkündür.
Değişen ve Çeşitlenen İhtiyaçları Tespit Edin
Salgın hastalığın ortaya çıkması ile birlikte insanlar ev içi alanda daha fazla zaman geçirmeye başlamıştır. Normal zamanda dışarıda tüketilen veya doğrudan yerinden satın alınan pek çok ürün, bu dönemde evden sipariş edilmeye başlanmıştır. Bu durum tüketici ihtiyaçlarında bir dizi değişimi de beraberinde getirmiştir. Bu noktada işletmelerin yapması gereken, hedef kitleyi iyi biçimde takip etmek ve değişen ihtiyaçlarını önceden belirleyerek onlara bu doğrultuda hizmet sunmaktır. Lokasyon teknolojileri ve özel olarak da lokasyon analizi bu doğrultuda yüksek bir potansiyel barındırmaktadır. İşletmelerin faaliyet alanlarının analiz edilmesi ve müşteri segmentasyonunun sağlanması açısından bu teknolojiler son derece önemlidir.
Korona süreci bir nevi yeni çağ başlangıcı olduğu için bütün iş planlarınızı baştan gözden geçirmeli gerekirse sil baştan yapmalısınız. Ayrıca gerekirse süreci lehinize çevirmek için sektör değişikliğine bile gidebilirsiniz.
Siz de işletmenizi bu zorlu süreçte ayakta tutmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir; Gelecekte Yapay Zeka ve Veri Analitiği Üzerine Etkisi