Lokasyon ya da Türkçe karşılığı olan konum, yeryüzündeki herhangi bir noktayı işaret etmektedir. Bu noktalar bazen bir ülke olabileceği gibi; bazen de şehir, ilçe, mahalle ve yapılar da olabilmektedir. Özellikle 21.yüzyıl ile birlikte akıllı teknolojilerin büyük bir atılım yapması, lokasyonun ne kadar önemli bir olgu olduğunu gözler önüne sermiştir. Yukarıda bahsedildiği gibi, Lokasyon nedir sorusu için verilebilecek en kısa cevap, bu kelimenin konum kelimesi ile eş anlamlı olduğudur. Ancak son yıllarda teknolojik alanda yaşanan gelişmelere paralel olarak bu kavram farklı boyutlar ve anlamlar kazanmıştır. Artık işletmeler açısından hem kurulum aşamasında ve hem de kurulum sonrasında önem arz eden unsurlardan biri haline gelmiştir. Akıllı teknolojilerle entegre bir biçimde kullanılmaya başlayan lokasyon teknolojileri, vizyon sahibi tüm firmalar tarafından tercih edilir hale gelmiştir. Bu sektörlerden biri de akaryakıt sektörüdür. İlk yatırım maliyetlerinin oldukça yüksek olduğu sektörlerden biri olan akaryakıt sektörü açısından lokasyonun sunduğu olanaklardan yaralanmak büyük avantajlar sağlamaktadır.
Lokasyon ve Önemi
Geçmiş dönemlerde bir işletme kurmak isteyenlerin en çok dikkat ettiği hususlardan biri, işlek bir konumda olması ve insan trafiğinin yoğun olduğu bir bölgede yer almasıydı. Ancak zaman içerisinde insan kalabalığının, iş verimliliği açısından yeterli bir unsur olmadığı ortaya çıktı. İşletmenin ürün ve hizmetlerine ilgi duyulmayan ve talep olmayan bir bölgede, insan kalabalığının herhangi bir değerinin olmadığı ortaya çıktı. Ancak bu durum işletmeler açısından konumun önemsiz olduğu anlamına gelmez. Sonraki dönemlerde lokasyondan daha etkin biçimde yararlanmak için farklı teknolojiler geliştirilmiştir. Yapay zekâ teknolojilerinden güç alarak ortaya çıkan modern lokasyon teknolojileri sayesinde işletmeler lokasyonun gücünden daha aktif biçimde yararlanma olanağı bulmuştur. Küreselleşmenin giderek tüm sektörleri sardığı ve rekabetin arttığı bir ortamda lokasyonun önemi, birkaç kelime ile ifade edilemeyecek kadar büyüktür.
İlginizi çekebilir: GIS Nedir? Gayrimenkul Sektöründe Coğrafi Bilgi Sistemleri
Lokasyon Teknolojileri
Lokasyonun gücünden yararlanmak ve bu sayede hem yeni açılacak işletmeleri daha verimli hale getirmek hem de var olan işletmelerin performanslarını artırmak için ortaya çıkan çok farklı lokasyon teknolojileri vardır. Bu teknolojiler arasında en çok bilinenleri Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Geofence teknolojileridir. CBS olarak da kullanılan Coğrafi Bilgi Sistemleri, coğrafi verilerin toplanması ve işletmelerin amaçları doğrultusunda analiz edilerek işlenmesini ifade etmektedir. Geofence teknolojisi ise coğrafi çit anlamına gelmektedir. İşletmelerin belirli amaçları doğrultusunda işletmenin bulunduğu alanlarda belirli bir lokasyonda dijital çit oluşturulmasını sağlamaktadır. Bu çit esasında var olmayan ancak dijital olarak belirlenmiş olan sınırlardır.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? İşletmelerde Segmentasyon Analizinin Önemi
Lokasyon Teknolojileri Kullanım Alanları ve Yapısı
Günümüz işletmeleri geçmişe göre daha profesyonel hale gelmiştir. Bu yüzden de yeni şube açma işlemi için karar vermeden önce birtakım çalışmalar ve analizlerden yararlanılmaktadır. Bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkan fizibilite raporu işletmenin yapacağı yatırımın ne ölçüde isabetli olacağını belirlemektedir. Fizibilite raporlarında geniş yer tutan konulardan biri de lokasyon teknolojileridir. Bu teknolojilerden günümüzde çok farklı sektörde yararlanılmaktadır.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Öneriler ile Rota Optimizasyonu ve Market Zincirleri İçin Önemi
Lokasyon Teknolojileri ve Akaryakıt Sektörü
Lokasyon teknolojilerinden yoğun olarak yararlanan sektörlerden biri de akaryakıt sektörüdür. Akaryakıt sektöründe lokasyon teknolojilerinin kullanım biçimlerinden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Doğru Yer Seçimi ve rakip analizi
Temelde kâr etmek amacıyla kurulan işletmeler, bu amaçlarına ulaşabilmek için yatırımlarını yapacakları bölgeleri doğru seçmelidir. Bu noktada lokasyon teknolojileri devreye girmektedir. Şube açma için hangi konumun doğru olduğunun belirlenmesi, hangi konumda akaryakıt istasyonu için talep olduğunun belirlenmesi açısından bu teknolojiler yol gösterici niteliğe sahiptir. Yer seçiminin yanlış yapılması, yapılacak olan yatırımın, ölü bir yatırım haline gelmesine neden olabilir. Bu yüzden de akaryakıt işletmeleri yer seçimi yaparken lokasyonun gücünden yararlanmayı ihmal etmemelidir.
Ayrıca Akaryakıt sektöründe rekabet oldukça fazladır. İşletmenin kurulmak istenildiği bölge içerisinde yer alan diğer akaryakıt firmalarının belirlenmesi ve bu firmaların stratejilerinin analiz edilmesi, rakiplerin tanınması açısından oldukça önemlidir. Bu sayede karşı strateji geliştirme olanağı ortaya çıkmaktadır. Rekabet şansının olmadığı ya da çok sınırlı olduğu durumlarda yatırım yapmak şube kapama gibi olumsuz durumlar ile karşı karşıya kalınmasına yol açabilir. Kısaca cannibalism olarak adlandırılan ve şube kapama işlemine kadar gidebilen bu olumsuz durumları engellemek için de lokasyon teknolojileri ile lokasyon analizi çok iyi yapılmalı, doğru yer seçimi ve rakip analizi konularına da çok iyi dikkat edilmelidir. Böylece; yatırım maliyetleri çok kısa sürede karşılanmış olur ve büyük zararların önüne geçilmiş olur.
Rota Optimizasyonu ile Maksimum Verim, Minimum Maliyet
Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren dağıtıcılar açısından da lokasyon analitiği ve benzeri akıllı teknolojiler önem taşımaktadır. Rafinerilerden, akaryakıt istasyonlarına yapılacak dağıtımlarda doğru rota belirlemek, taşıma maliyetlerinin azalması ve zamandan tasarruf sağlanması bakımından son derece önemlidir. Üstelik belirlenen rotalarda trafiğin sıkışık olduğu durumlarda alternatif rotalar oluşturulması da bu teknolojiler ile mümkündür.
Tahminleme Olanağı
Lokasyon teknolojilerinden yalnızca var olan durumu belirlemek için yararlanılmaz. Bunun yanında var olan durumdan yola çıkarak geleceğe yönelik bazı senaryolar belirlemek ve bu senaryolara hazırlıklı olmak da mümkündür. Tahminleme olarak ifade edilen bu olanak sayesinde akaryakıt firmaları kendilerini daha sağlam bir şekilde konumlandırabilir. Bu yöntem, rastgele tahminlerden yola çıkılarak değil; tamamen bilimsel verilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır. Yani işletmenizin geçmişine ve şimdiki verilerine dayanarak, sağlam zemine yapılmış olan bir yöntemdir. Bu yüzden de ortaya konulan tahminlerin gerçeklik payı oldukça yüksektir. Sonuç olarak tahminleme olayı ile geçmişte yaşanan problemleri sorundan fırsata çevirerek, işletmenizin geleceğini garanti altına almış olursunuz.
Sizde lokasyon teknolojilerinin akaryakıt sektörüne kattığı artılardan faydalanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.