Lokasyon, işletmeler açısından tarihin her döneminde önem arz etmiştir. Zira yeni kurulan bir işletmenin başarılı olabilmesi ile yer seçimi arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Dijital teknolojilerin henüz bugün olduğu kadar gelişmediği geleneksel dönemde, lokasyon seçimi yalnızca insan hareketliliğine göre yapılmaktaydı. Ancak zaman içerisinde bunun doğru olmadığı, bir alanda bulunan insan sayısından ziyade; o insanların işletmenin ürün ve hizmetlerine olan ilgisinin daha önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Lokasyon analizi teknolojisinin gelişmesi ile birlikte yeni bir dönem başlamış ve yeni kurulacak işletmeler için yüksek isabetli yer seçimlerinin yapılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Yani teknolojinin gelişmesi ve konum verilerinin önem kazanmasıyla birlikte lokasyon teknolojileri daha da önemli hale geldi.

Lokasyon Nedir?

lokasyon ne demek sorusuna en basit cevap, herhangi bir şeyin bulunduğu alan veya konum diyebiliriz ve birçok farklı sektörde kullanılır. Farklı amaçlar için kullanılsa da yansıtılan anlam hep yer ve konumu işaret eder. Çoğu sektörde bulunan işletmeler için lokasyon önemli bir kavramdır. Bulunulan veya bulunulması planlanan lokasyonun hesaplanması gerekliliği göz ardı edilmemelidir. Lokasyon tercihi firmalara büyük avantajlar veya dezavantajlar kazandırabilir. Örneğin; ulaşım ağının bulunduğu bir konumda kahvaltı hizmeti veren bir işletme açmak oldukça mantıklıdır. İşe gidiş saatlerinde belirli bir hedef kitlenin tercih edeceği bir konum seçilmiş olur.

lokasyon nedir avm yer seçiminde önemi

İlginizi Çekebilir: Uzmanından Önerilerle Segmentasyon ile Tüketici Analizi

Lokasyon Analizi ve Önemi

Oldukça detaylı incelenmesi ve uygulanması gereken günümüz teknolojilerinden biri de lokasyon teknolojileridir. İşletmelerin doğru lokasyonda konumlanmış olması rekabete ne şekilde dahil olacaklarını belirleyebilmek açısından oldukça önemlidir. Bulunulan konumda ne gibi işletmelerin yer aldığı, lokasyonun çevresinde ne tür alışverişlerin gerçekleştirildiği, hangi işletmelerin daha sık tercih edildiği gibi analizleri yapabilmek adına lokasyon teknolojileri kullanarak lokasyon analizi yapmak gerekir. Lokasyon analizi ile birlikte elde edilecek bir önemli veri de müşteri verileridir. İşletme hedef kitlesinde yer alan müşteriler hakkında lokasyon bazlı birçok veriye bu şekilde ulaşabilir. Müşterilerin hoşlandıkları unsurlar, alışveriş eğilimleri, alışkanlıkları, marka algıları ve benzeri konular hakkında edindikleri verilerin analizini yapan işletmeler, rekabet ortamında bir adım öne geçebilirler. Örneğin; orta ölçekli bir marketin; konutların çok olduğu, insanların, akşam evlerine gidiş yolu üzerinde ve kolaylıkla ulaşabilecekleri mesafede olması oldukça önemlidir. Tüm bu lokasyon bazlı koşullar, işletmenin alacağı ivmenin derecesini belirleyen unsurlardır.

lokasyon analizi ve önemi. avm yer seçiminde önemi

İlginizi Çekebilir: Franchising Sektöründe Rota Optimizasyonu – Uzmanından Öneriler

Yer Seçimi Konusunda Lokasyon Analizi

Lokasyon analizinin en önemli avantajlarından biri işletmelere yer seçimi için öngörü sunmasıdır. Belirlenen bölge öncelikle demografik olarak incelenmelidir. Potansiyel müşteri ile lokasyon arasındaki uyum gözlemlenmelidir. Lokasyon, hedef kitleye hitap etmiyorsa olumlu anlamda yaşanacak gelişmeler hız kesebilir. Bu nedenle lokasyon seçilmeden önce lokasyon analizi yapılması daha uygundur. Hedef kitleye hitap eden bir yer seçimi yapıldığı var sayıldığında ilk adım reklam ve pazarlama çalışmalarını lokasyon analizine entegre etmektir. Hem yerel hem ulusal çalışmalar bu şekilde avantaja dönüştürülebilir. Konuma dayalı içerik oluşturmak da oldukça önemlidir. Konuma dayalı içerik denilince akla ilk gelen model SMS sistemidir. Yani geofenceteknolojisidir. Tüm bu içerik çalışmalarının anlam kazanabilmesi için yer seçiminin iyi yapılmış olması gerekir. Yer seçiminin iyi yapılmış olması finansal açıdan da önemli bir konudur. Yapılan her bir değişiklik işletmeye finansal açıdan olumsuz olarak yansıdığı için belirlenen lokasyonun baştan sona doğru konumlandırılması çok önemlidir.

avm yer seçimi ve lokasyon analizi

İlginizi Çekebilir: Gis Nedir? Sağlık Sektöründe Lokasyon Ne Demek? Uzmanından Öneriler

AVM Yer Seçimi ve Lokasyon Analizi

Alışveriş merkezleri, yatırım maliyetleri yüksek işletmelerdir. Aynı anda yüzlerce iş yerinin bir arada yer aldığı alışveriş merkezleri için yer seçiminin pek çok püf noktası bulunmaktadır. Alışveriş merkezi için yer seçimi yaparken, insan kalabalığı ve bölgede yer alan insanların niteliklerinin yanı sıra bölgenin ulaşım olanakları, kullanılabilecek inşaat alanı, yasal mevzuatlara uygunluk gibi pek çok yönden yaklaşılması gereklidir. Ayrıca yakın çevrede bulunan alışveriş merkezleri ve rekabet olanaklarının da analiz edilmesi gereklidir. Ayrı ayrı düşünüldüğünde her biri zor ve zahmetli olarak görülen bu işlemler, lokasyon teknolojilerinin sunmuş olduğu veri analizi olanağı sayesinde kolaylıkla yapılabilmektedir. 

Lokasyon analitiği sayesinde yeni kurulmak istenilen AVM’ler için doğru yer seçimi yapabilmek mümkündür. Yer seçiminin yanı sıra AVM’nin kurulumundan sonra da lokasyon teknolojilerinden yararlanılabilecek pek çok senaryo bulunmaktadır. Özellikle tüketici analizi yöntemine başvurarak hedef kitlenin AVM’ye daha etkili yöntem ve mesajlarla çekilmesi sağlanabilmektedir. Lokasyonun gücünden yeteri kadar yararlanmayı başaran alışveriş merkezleri, kısa sürede belirlemiş olduğu ciro hedeflerine ulaşabilmektedir. Lokasyon teknolojilerine duyulan gereksinimin artması ve bu teknolojilerin yarattığı enerjinin keşfedilmeye başlaması, bu yöntemin her geçen gün daha da yaygınlaşmasına neden olmaktadır. Ancak lokasyon hizmeti alırken doğru firma seçimi yapmak, lokasyonu tüm yönleri ile inceleyebilmek ve ortaya çıkması muhtemel sorunların üstesinden gelebilmek için büyük önem taşımaktadır. Lokasyon analizinin eksik yapılması, alışveriş merkezi projesinin zarara uğramasına ya da amorti sürecinin uzamasına yol açabilmektedir.

Özetle

Özetle, AVM yer seçimlerinde lokasyon teknolojileri ve coğrafi bilgi sistemleri kullanmak çok önemlidir. Diğer gayrimenkul yatırımlarından farklı olarak alışveriş merkezleri sürekli olarak bir yenilenme süreci içinde olduklarından sürdürülebilir bir yatırım modeline sahip olmaları gerekir. Alışveriş merkezlerinin ideal lokasyonunun belirlenmesi için birçok kriter bulunur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

  • Erişilebilirlik; trafik durumu, caddelere yakınlık, ulaşım ağlarına yakınlık, araç trafiğinin akışı ile uyumlu olma ve alışveriş merkezine giriş çıkış kolaylığı.
  • Rekabet Ortamı; rakiplerin sayısı, rakiplerin gücü, rakiplerin birbirine uzaklığı ve mağaza bileşimi.
  • Demografik Özellikler; ortalama gelir ve belirli bir alan içinde yaşayanların ortalama nüfusu.
  • Fiziksel Olanaklar; alışveriş merkezine ait fiziksel olanaklar ve mağazalara ait fiziksel olanaklar.
  • Ekonomik Faktörler; bölgedeki kira düzeyi ve yapım maliyeti.
  • Gelecekteki gelişmeler; gelecekte olacak mağaza karmasını geliştirme imkanı ve çevre lokasyonda gerçekleşmesi beklenen gelişmeler.

Her lokasyon için bazı maddeler ön plana çıkarılabilir. Örneğin; rekabet ortamının çok avantajlı olduğu bir lokasyonda fiziksel olanaklar geri planda bırakılabilir. Bu seçimler alışveriş merkezi yönetiminin oluşturduğu strateji doğrultusunda verilebilecek bir karardır. Lokasyon seçildikten sonra da lokasyon analizleri sayesinde elde edilen veriler kullanılabilir. Veriler doğrultusunda reklam ve pazarlama kampanyaları yapılabilir, çalışanların çeşitli durumları gözlemlenebilir veya müşteri alışkanlıkları tespit edilebilir. Sonuç olarak lokasyon analizi, alışveriş merkezlerinin yer seçimlerinde ve geri kalan süreçte kurtarıcı faktördür.

Sizler de lokasyon nedir, lokasyon ne demek sorularına doğru cevabı bulmak, lokasyon analizinin faydalarından yararlanmak istiyorsanız; tahminleme, modelleme, danışmanlık ve fizibilite raporu hizmetleriyle Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşıp, ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.