Doğru lokasyonda doğru işi yapmak, işletmeler açısından her dönemde önem arz eden bir durum olmuştur. Lokasyon nedir? sorusuna yanıt olarak söylemek gerekirse bu kavram, yerküre üzerinde bulunan herhangi koordinata işaret etmektedir. Konum olarak da adlandırılabilecek lokasyon, sunduğu olanaklar sayesinde günümüzde iş dünyasının pek çok sektöründe tercih edilmektedir. Günümüzde yapay zekâ tabanlı teknolojilere entegre olması ile birlikte lokasyon teknolojileri de farklı ve daha avantajlı bir boyuta ulaşmıştır. Bu yeni hali ile lokasyon teknolojilerinin gücünden en fazla yararlanan sektörlerden biri de otomotiv sektörüdür.
Lokasyon Analizi ve Önemi
Lokasyon analizi belirli bir alanın, farklı yönlerden analiz edilmesi ve işletmeler açısından ifade ettiği potansiyelin belirlenmesi açısından başvurulan bir yöntemdir. İlk dönemlerde lokasyonun analiz edilmesi, yalnızca işletmenin kurulmak istenildiği bölgedeki insan trafiğinin ölçülmesi ile sınırlı olan bir durumdu. Ancak insan yoğunluğunun, müşteri yoğunluğu anlamına gelmediğinin anlaşılması ile birlikte bu konuda daha farklı analizlerin yapılması da devreye girmiştir. Şimdilerde lokasyon analizi yapılırken hedef alanda bulunan müşterilerin tüketici profillerinin belirlenmesi, farklı kişilik özelliklerinin tespit edilerek müşterilerin daha yakından tanınması, hedef alan içerisinde bulunan diğer rakiplerin stratejilerinin ve satışlarının analiz edilmesi, segmentasyon işleminin yapılması gibi çok sayıda yöntem, bu analiz içerisine dahil edilmiştir. Lokasyon analizinin işletmeler açısından en büyük önemi, yapılacak yatırımın âtıl kalmaması ve mümkün olan en kısa sürede sermaye çevrimini yaparak kâr etmeye geçmesinin sağlanmasıdır.
İlginizi çekebilir: CBS Nedir? Sigorta Sektöründe Coğrafi Bilgi Sistemleri
Lokasyon Analizi İşletmelere Ne Katar?
Lokasyon analizi işletmelerin her faaliyet aşamasında yararlanabilecekleri bir yöntemdir. Hem kuruluş aşamalarında doğru yatırım kararlarının verilmesi amacıyla hem de mevcutta var olan işletmenin verimliliğinin sağlanması adına bu yöntem büyük katkılar sunmaktadır. Hem hedef pazarın hem de hedef pazar içerisinde yer alan müşterilerin ve potansiyel müşterilerin daha iyi tanınmasına ve daha özelleştirilmiş pazarlama stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayan bu yöntem sayesinde, işletmeler rekabette büyük bir avantaj elde etmektedir. Özellikle rekabetin giderek daha da hırçın bir hal aldığı pazarlarda lokasyon analizi ve lokasyon teknolojilerinin gücünü arkasına alan işletmeler büyük atılımlar yapabilmektedir.
İlginizi çekebilir: Gayrimenkul Sektörü ve Lokasyon Teknolojileri
Otomotiv Sektöründe Lokasyon
Lokasyon ve lokasyon bazlı teknolojilerin en çok kullanıldıkları alanlardan biri de otomotiv sektörüdür. Lokasyon teknolojileri sayesinde bu sektör içerisinde yer alan çok sayıdaki faaliyet daha kolay bir şekilde yerine getirilebilmektedir. Lokasyon teknolojileri ve lokasyonun otomotiv sektöründe kullanım amaçlarından bazıları şunlardır:
Satış Operasyon Yönetimi
İşletmelerde gereksiz depolama maliyetlerinin azaltılması için stok yönetimi uygulaması yapılmaktadır. Lokasyon bazlı analizler sayesinde bölgesel olarak ya da daha daraltılmış çerçevelerde satışları takip ederek ortalama satış durumuna göre stok yapılması sağlanabilir. Günümüz işletmelerinde kârlılık yalnızca ürün satışlarından değil, aynı zamanda gereksiz olan maliyetlerin düşürülmesi yoluyla da artırılmaya çalışılmaktadır.
Pazar Potansiyel Analizi
Yeni pazarlara girmek isteyen otomotiv işletmeleri açısından da lokasyonun sağladığı yararlar büyüktür. Zengin veri tabanlarından yararlanılarak yapılan analizler sayesinde hangi pazarların daha avantajlı olduğunun belirlenmesi, hangi pazarlarda hangi marka ve modellere olan ilgilinin yüksek olduğunun tespit edilmesi için lokasyon teknolojileri, iyi bir yol rehberidir. Farklı pazarlarda bulunan potansiyellerin daha iyi analiz edilmesi sonucunda, daha etkin ve nokta atışı pazarlama yöntemleri uygulanabilmektedir.
İlginizi çekebilir: Perakende ve Toptan Ticarette Segmentasyon – Uzmanından Örnekler
Bayi Ağ Optimizasyonu
Yeni pazarlara girmek isteyen ya da yeni şubeler açmak isteyen otomotiv işletmeleri açısından, var olan diğer şubelerinin alanlarına girecek şekilde yatırım yapmak, istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden de var olan bayi ağlarının ve etki alanlarının iyi tespit edilmesi gereklidir. Bu tespitin yapılmasından sonra yeni şube en uygun yere açılmalıdır. Doğru lokasyon sayesinde hem eski şubelerin verimliliklerinin aynen korunması ve hem de yeni açılacak şubenin farklı ve yeni bir müşteri kitlesine ulaşması imkânı doğmaktadır.
Potansiyel Müşteri Analizi
Müşterilerin (potansiyel )belirlenmesi ve onlara etkili yöntemler ile ulaşım sağlanması da otomotiv sektöründe yer alan işletmeler için önemli bir durumdur. Potansiyel müşterilerin tüketici profilleri ve tüketim güçlerinin belirlemesi sayesinde daha rahat pazarlama yapılması mümkündür. Geniş bir veri ağına sahip olan lokasyon analizi sayesinde potansiyel müşterilerin hangi bölgelerde yaşadığının belirlenmesi mümkündür. Potansiyel müşteri kitlesi içerisinde yer alan kişilerin kesin müşteriye dönüştürülmesi yani satın alma davranışında bulunmasının sağlanması açısından bu analizlerin yapılması büyük kolaylıklar getirmektedir.
Otomotiv sektöründeyseniz ve lokasyon teknolojilerinin avantajlarından faydalanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.