Lokasyon nedir sorusuna verilebilecek en sade cevap, bu kavramın coğrafi olarak belirli bir koordinatı ya da konumu ifade ettiğidir. Ancak bu kavram, terim olarak daha geniş bir anlama sahiptir. İşletmeler açısından önemli bir kavram olan lokasyon, belirli sınırlar içerisinde kalan bir alanın, işletmeler açısından ne derece verimli olduğunun belirlenmesini ifade etmektedir. Lokasyon analizi denilen yöntemden yararlanılarak yapılan bu belirleme işlemi neticesinde elde edilen veriler derlenerek işletmenin ihtiyaçları doğrultusunda işlenmektedir. Günümüzde çok farklı sektörler lokasyonun sağladığı olanaklardan yararlanarak faaliyetlerini yürütmekte ya da yeni yapacakları yatırımları yönlendirmektedir. Perakende sektörü de bu doğrultuda lokasyonun olanaklarından en fazla yararlanan sektörler arasında gelmektedir.
Lokasyon Kavramı Nedir?
Lokasyon ne demek? Sorusuna daha farklı bir cevap vermek gerekirse, herhangi bir noktanın dünya üzerinde kapladığı alan demek de mümkündür. Ancak bu tanımlar daha çok coğrafya içerisinden çıkmaktadır. Ticaret ve pazarlama alanlarında ise bu kavram daha çok lokasyon teknolojileri olarak anılmaktadır. Lokasyon teknolojilerinin sunmuş olduğu olanaklar sayesinde, işletmelerin ihtiyaç duydukları farklı analizler yapılabilmektedir.
İlginizi çekebilir: FMCG Sektöründe Lokasyon Teknolojileri – Uzmanından Örneklerle
Lokasyon Teknolojileri Sektörlere Ne Katar?
Lokasyon teknolojileri hem sektörler hem de sektörler içerisinde yer alan işletmeler açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. İşletmenin kuruluş kararının verilmesinden başlayarak, işletmenin inşasına ve kurulumuna sonra da verimli bir şekilde idare edilmesine varıncaya kadar tüm süreçlerde lokasyonun gücünden yararlanarak daha avantajlı bir konum elde etmek mümkündür. Lokasyon analizi sayesinde, işletmenin yeni şube açmak istediği konumdaki potansiyel müşteri durumunun belirlenmesi olanaklıdır. Lokasyon analizinde insan trafiğinin ne kadar olduğunun ölçülmesinin yanında bir de bu trafiği sağlayan insanların işletme tarafından sunulacak ürün ve hizmetlere ne derece ilgili oldukları da ölçülmektedir. Lokasyonun sektörlere bir diğer katkısı ise segmentasyon işleminin yapılabilmesine sağladığı altyapıdır. Hedef pazarda yer alan müşterilerin yerleşim yerlerine ve farklı özelliklerine göre gruplandırılması anlamına gelen müşteri segmentasyonu, lokasyon teknolojilerinden büyük bir güç almaktadır. Lokasyon teknolojilerinin sektörlere olan katkıları saymakla bitecek gibi değildir ancak son olarak bu yöntemler sayesinde pazarda bulunan rakip firmaların analiz edilmesi ve bu doğrultuda rekabet stratejilerinin belirlenmesi de mümkündür.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? Medya Sektörüne Ne Katar?
Perakende Sektöründe Lokasyon Teknolojileri
Lokasyon teknolojojileri perakende sektörü açısından da vazgeçilmez konumdadır. Ürünlerin başka herhangi bir aracıya ihtiyaç duyulmadan ve toptan olmayacak şekilde son kullanıcılara satışının yapılması anlamına gelen perakendecilik sektörüne lokasyonun katkılarından bazıları şunlardır:
Catchment Analizi
Erişim alanı analizi de denilebilecek bu analiz yönteminde, var olan işletmenin ulaşılabilirliği ölçülmektedir. Aynı zamanda yeni bir şube açılmak istenildiği zaman açılacak şubenin ne ölçüde ulaşılabilir olduğunun belirlenmesinde de bu yönteme başvurulmaktadır.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon ile Bankacılık & Finans Alanında Potansiyel Müşteri Analizi
Cannibalism Analizi
İç rekabetin ölçülmesi amacı ile yapılan bu analiz sayesinde işletmeler, şubeler arasındaki farkların ve eksikliklerin tespit edilebilmesi olanağına kavuşmaktadır. Rakiplerin analiz edilmesi ve onlara karşıt stratejiler geliştirilmesi önemlidir. Ancak işletmenin kendi şubeleri arasındaki durumun bilinmesi yani iç rekabetin bilinmesi de tüm şubelerde yüksek verimliliğin temin edilebilmesi adına önem taşımaktadır.
Yer Seçimi
İşletmeler açısından yer seçimi son derece önemli olan bir husustur. Yeni şube açmak isteyen işletmeler, bu şubeyi nereye açacaklarına dair son kararı lokasyon analizi sonrasında elde edilen veriler neticesinde vermektedir. Yapılacak yatırımın atıl bir durumda kalmaması ve yapılacak olan yatırım harcamalarının geri dönüşümünün daha hızlı olmasının sağlanması açısından doğru lokasyonda bulunmak son derece önemli bir husustur. Doğru lokasyonu belirleme konusunda zengin veri tabanları büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Lokasyonun gücünü arkasına alarak doğru yer seçimi kararı vermeyi başaran işletmeler, orta ve uzun vadede hedeflerine rahatlıkla ulaşabilmektedir.
Dinamik Pazar Trend Analizi
Lokasyon analizinin katkılarından biri de rakip firmaların durumlarının ve stratejilerinin analiz edilmesidir. Ancak bu analizin detaylı ve geniş bir açıdan yapılması, daha doğru sonuçların ortaya çıkması açısından faydalıdır. Dinamik pazar trend analizi, hedef pazarın içerisinde bulunan ve ticari faaliyet yürüten firmaların analiz edilmesine olanak tanımaktadır. Bu sayede de ilgili lokasyonda bulunan ticaret hacminin tam olarak ölçülmesi ve pazardaki pastanın büyüklüğünün belirlenmesi mümkün hale gelmektedir. Bu da yatırım yapılmak istenilen lokasyonun, gerçekten yatırım yapmaya değip değmeyeceğinin kararının verilmesinde etkili olan bir durumdur.
Toptan ve perakende sektöründeyseniz ve kazancınızı arttırmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.