İşletmeler açısından lokasyon verilerinden faydalanmak, oldukça önemlidir. Özellikle son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler neticesinde ortaya çıkan yeni lokasyon teknolojileri, işletmelere büyük olanaklar sağlamaktadır. Lokasyonun gücünden yeterince faydalanabilen işletmeler, kısa ve uzun vadeli planlarında büyük ilerleyişler göstermektedirler. Kobiler için de lokasyon teknolojilerinin önemi yüksektir. Lokasyonun itici gücünü arkasına almayı başarabilen küçük ve orta ölçekli işletmeler, kısa süre içerisinde büyük atılımlar yapabilme olanağına kavuşmaktadır.
Lokasyon Nedir?
Lokasyon nedir? sorusuna verilebilecek en kısa cevap, belirli bir coğrafi konumu ifade eden bir kavram olduğudur. Ancak pazarlama konusunda lokasyonun çok daha detaylı bir anlamı vardır. Lokasyon/ lokasyon teknolojileri, işletmelerin henüz yatırım kararının verilmesinden önce devreye giren ve işletmenin kurulup, faaliyetlerini devam ettirdiği süre boyunca da ona eşlik eden bir teknolojidir. Özellikle kurulum kararının verileceği aşamada yer seçim için lokasyonun gücünden yararlanmak, yapılacak olan yatırımın ölü bir yatırım olmasının önüne geçecektir. Klasik pazarlama döneminde lokasyondan yararlanma imkanları oldukça sınırlıydı ve işletmeler yer seçimi yaparken genellikle insan trafiğinin yoğun olduğu alanları seçiyordu. Ancak insan trafiği yoğunluğunun her zaman işletmenin yararına kullanılamadığı da sıklıkla görülen bir durumdu. Günümüzde ise lokasyon teknolojileri alanında yaşanan gelişmeler sayesinde daha detaylı analiz yapabilme olanağı ortaya çıkmıştır. Bu olanaklar sayesinde de lokasyonun gücünden maksimum seviyede yararlanabilmek mümkün hale gelmiştir.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? Müşteri Segmentasyonu ile Restoranlarınızın Kârını Katlayın
Lokasyon Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
Söz konusu, lokasyondan yararlanmak olduğu zaman, en etkili yöntemlerin başında lokasyon analizi gelmektedir. Bu yöntem, belirli bir coğrafi alanın farklı yönlerden (demografik, psikografik vb.) analiz edilmesi ve elde edilen verilerin de işletmenin çıkarına olacak biçimde kullanılmasını ifade etmektedir. Lokasyon analizi yöntemi, işletmelere gelecekleri açısından büyük kolaylıklar vaat etmektedir. Açılması düşünülen işletme için en doğru konumun belirlenmesi ve bu konumda bulunan insan trafiğinin de analiz edilmesi, lokasyon analizinin temel hareket noktalarından biridir. Bu sayede, var olan insan trafiğinin ne kadarının müşteriye dönüşme potansiyelinin olduğu, bu lokasyon üzerinde bulunan kişiler tarafından işletmenin üreteceği mal ve hizmetlerin ne kadar talep edildiği belirlenebilmektedir. Ayrıca aynı alan içerisinde bulunan ve aynı konuda faaliyet gösteren diğer işletmelerin analiz edilmesi ve rekabet olanaklarının gözden geçirilmesi açısından da lokasyon analizi etkilidir.
İlginizi çekebilir: Google Maps / Google Haritalar 15 Yaşında (Yenilendi)
Lokasyon Teknolojisi Nedir?
Lokasyondan yararlanmak ve gerekli olan analizleri yapabilmek için kullanılan birbirinden farklı teknolojiler vardır. Günümüzde lokasyon teknolojileri büyük ölçüde yapay zekâ güdümündedir. Bu sayede de yapılan analiz işlemlerinin kısa süre içerisinde tamamlanabilmesi ve insan eli ile yapılacak analizlere göre kısa zamanda, daha doğru sonuçlara ulaşılabilmesi mümkün hale gelmiştir. Lokasyon üzerinde var olan potansiyeli belirlemek için kullanılan yöntemlerin başında coğrafi bilgi sistemleri ve geofence teknolojisi gelmektedir. CBS ve GIS olarak da bilinen bu sistemler, yer küre üzerinde bulunan coğrafi verileri toplayıp, depolayan ve gerekli olduğu durumlarda da işletmelerin kullanabileceği biçimde düzenlemektedirler.
Coğrafi bilgi sistemlerini en modern anlamı ile mümkün kılan şey, belirtildiği gibi yapay zekâdır. Bu yüzden de yer yüzünde bulunan en küçük detaylara varıncaya kadar ulaşabilmek kolay hale gelmiştir. Coğrafi bilgi sistemlerinin yanı sıra, geofence teknolojisinden de sıklıkla yararlanılmaktadır. Coğrafi çit olarak Türkçeye çevrilen bu kavram, gerçekte var olmayan ancak dijital olarak çizilen bir sınırı ifade etmektedir. İşletmenin, hali hazırdaki müşterileri veya hedef kitlesi olabilecek kişilerin, önceden belirlenmiş alan içerisine girdiği anda, telefonlarına sms vb. gibi araçlarla reklam ve kampanyaların iletilmesi yoluyla anlık ve doğrudan pazarlama yapabilmesini olanaklı hale getirmektedir.
İlginizi çekebilir: Lokasyon Nedir? AVM Yer Seçimi ve Lokasyon Analizi
Kobiler Lokasyon Teknolojisi ile Neler Yapabilir?
Kobiler, lokasyonun gücünden çok farklı şekillerde yararlanabilirler. BuKobilerin lokasyondan yararlanma seviyelerinin artması ile kârlılıklarının artması neredeyse birbirlerine paralel olarak ilerlemektedir. Kobilerin kurulum öncesi aşamalarından başlayarak etkisini gösteren lokasyonun en büyük katkılarından biri, işletmenin kurulacağı yerin seçilmesidir. Doğru bir lokasyon üzerinde faaliyete başlamak, işletmeler açısından 1-0 önde olmak anlamına gelmektedir. Lokasyon analizi sayesinde, kalabalık insan toplulukları yerine doğrudan hedef kitleye odaklanılmaktadır. Bu da pazarlama ve reklam için yapılması gereken harcamanın düşük olmasına ve buna karşın, harcanan miktarın kâra dönüşme oranının yüksek olmasına neden olan bir durumdur. Ayrıca rekabette avantaj açısından da lokasyon analizi kavramının büyük katkıları vardır. Özellikle rekabetin yoğun olduğu lokasyonlarda rakiplerin hamlelerinin de izlenerek buna göre strateji belirlenmesi büyük avantaj sağlamaktadır. Özetle maddeleyecek olursak, lokasyon teknolojileri sayesinde kobiler;
- Konuma göre müşteri tahminleme
- Şube/mağaza ciro tahmini
- Envanter/stok planlama
- Tahminleme ile fiyat optimizasyonu
- Rota optimizasyonu ile zaman tasarrufu
- Rota optimizasyonu ile maliyet düşüklüğü
- Rota optimizasyonu ile uygun rota
- Segmentasyon ile rekabeti, pazarı, fırsatları ölçümleme
- En uygun optimum lokasyon seçimi
Gibi imkanlardan yeterince faydalanabilmektedir.
Müşteri Segmentasyonu ile Daha Başarılı Pazarlama – Lokasyon Teknolojisi
Her geçen gün insan yaşamını daha fazla etkisi altına alan dijitalleşme, pazarlama alanını da kökten değişikliğe uğratmıştır. Öyle ki artık konum tabanlı pazarlama, bu alanın temel pratiklerinden biri haline gelmiştir. Müşteri segmentasyonunu olanaklı kılan lokasyon teknolojileri bu sayede pazarlama hedeflerine daha isabetli ve kolay ulaşılmasını sağlamaktadır. Belirli bir alan içerisinde yaşayan bireyleri sosyo-ekonomik durumları, kültürel aidiyetleri, tüketim alışkanlıkları ve gelir düzeylerine göre sınıflandıran bu teknolojiler, kitle pazarlaması yerine birey ya da grup odaklı pazarlama kolaylığı sunmaktadır.
Rekabet Analizi ile Pazara Hâkim Olmak – Lokasyon teknolojisi
KOBİ’lerin varlıklarını devam ettirebilmeleri ve pazardaki paylarını büyütebilmeleri, rakiplerinden farklılaşacak stratejiler geliştirebilmeleri ile bağlantılıdır. Bu noktada, rakiplerin izlemiş olduğu stratejilerin iyi tespit edilmesi gereklidir. Konum analizi ile işletmenin hedef bölgesi içerisinde yer alan ve rakip olarak konumlandırılan diğer işletmelerin daha yakından incelenmesi, stratejilerinin belirlenmesi mümkündür. Bu sayede karşı stratejilerin belirlenmesi ve uygulaması esnasında da takip edilmesi sağlanmaktadır. Neticede KOBİ’ler rakiplerine karşı daha avantajlı pozisyonlar elde edebilmektedir.
Tahminleme ile Geleceğe Güvenle Bakmak – Lokasyon Teknolojisi
Lokasyon analizi, KOBİ’lerin yalnızca bugünlerine değil; yarınlarına da ışık tutmaktadır. İşletmenin bulunduğu alanın bugünkü durumundan yola çıkarak, geleceğe dair tahminleme yapılabilmesine olanak tanıyan akıllı lokasyon teknolojileri, KOBİ’lerin uzun vadeli hedeflerine ulaşmalarında da büyük katkı sağlamaktadır. Bireylerin cihazlarından elde edilen verilerin, tamamen bilimsel yöntemlerle analiz edilmesi ile gerçekleştirilen bu tahminlerin başarıya ulaşma potansiyelleri oldukça yüksektir.
Siz de lokasyon teknolojilerinin imkanlarından faydalanıp işletmenize değer katmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.