İnsan nüfusunun hızla artması ve buna paralel olarak modern kentlerin çehrelerinin her geçen gün değişmesi, var olan işletmeler için yeni potansiyeller; girişimciler için de yeni fırsatlar yaratmaktadır. Ancak bu avantajlardan tam olarak yararlanabilmek adına, lokasyona hâkim olmak gereklidir. Yani belirli bir coğrafi alan içindeki fırsatların belirlenmesi, o alanda yaşayan bireylerin tüketici profillerinin bilinmesine ihtiyaç vardır. Lokasyon zekâsı, bu ihtiyacın karşılanması adına önemli bir işlevi yerine getirmektedir.
İçinde bulunduğumuz büyük veri Çağı’nda; lokasyon zekası kavramının temelini oluşturen İş Zekâsı, Jeo-Uzmansal veri ve Coğrafi Bilgi Sistemleri daha göz önüne çıkmaya başladı. Lokasyon zekası kavramını incelediğimizde, sahip olduğu coğrafi verileri, konumlara dayalı olarak iç görülere dönüştüren iş zekası kabiliyeti olarak tanımlanabilir. Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerinden gelişerek türeyen konum zekâsı, firmalar arasında analitik olarak ve operasyonel şekilde çözümler sunmaktadır. Bu sistemler, verilerin tamamını harita üzerinde uzamsal ve kronolojik olarak katmanlıyor; ürettiği araçlarla da çeşitli alanlarda kullanılabiliyor. Bu sektörlerden birisi de pazarlama ve reklam sektörüdür. Lokasyon analizi ve haritalama gibi birçok uygulama sayesinde markalar, iş lokasyonlarında nasıl hareket etmeleri gerektiği hakkında detaylı bilgi sahibi olabiliyorlar.
Lokasyon Zekası ile Pazarlamaya Genel Bakış
Lokasyon zekası ile pazarlama, genel bakış açısıyla satıcı ile tüketici arasındaki lokasyon bağı olarak düşünülebilir. Tüketiciyle doğru yer – zaman – mesaj bağlantısı kurulmasını sağlayan; teknolojik tüm imkanların en üst düzeylerde kullanılabildiği pazarlama türüdür. Lokasyon analizi de yeryüzünde bir alanda belirli amaçlar hedeflenerek analiz metotları yardımıyla inceleme ve yorumlamadır. Lokasyon denildiğinde karşımıza bununla birlikte mekânsal veri kavramı da çıkmakta. Mekansal veri pazarlaması kavramı mana olarak coğrafi veri içeren bilgi olup firmaların, günümüz sınırlarında kullanmakta olduğu pazarlama stratejilerinden en yenisinin oluşmasını sağlamaktadır.
İlginizi Çekebilir;Karantina Sürecinde Müşteri İhtiyaçları ve Lokasyon Teknolojileri
Coğrafi Hedefleme Nedir?
İnternet pazarlamacılığında çok sık kullanılan ve önemsenen coğrafi hedefleme, web sitesini ziyaret eden kişilerin konumlarının belirlenmesi ve ziyaret eden kişilerin yoğunluğuna uygun olarak farklı içerikler sunulması yöntemidir. Bütün bunlara ülke, bölge, posta kodu, IP adresleri ve internet servis sağlayıcıları gibi birçok kriter de dahildir. Coğrafi hedefleme gibi Lokasyon zekası ile pazarlama yöntemleri
teknolojinin gelişmesi ile birlikte artış gösteren akıllı telefon kullanım oranının artması ve mobil servislerin de çeşit kazanmasıyla daha da önem kazanmıştır.
Lokasyon Zekası ile Pazarlama Nedir?
Haritalama kavramını da hayatımıza sokan ve bunu geliştiren lokasyon zekası ile pazarlama, en genel tanımlamasıyla; sektörlerin tüketiciyle bağlantı kurma sırasında doğru yer, zaman ve mesaj bağlantısının ayarlanmış olmasını sağlayan gelişmiş bir teknolojidir. Teknolojinin olabildiğince kullanıldığı bu pazarlama türünde; satıcılar, müşterilerinin hem ihtiyaçlarını öğrenebiliyor hem de onlara yönelik çalışma yapma yöntemlerini kriterler ile belirleyebiliyorlar. Böylelikle de müşteri segmentasyonu kolaylıkla belirlenebilmiş oluyor. GPS benzeri araçlar ile coğrafi konum en uygun şekilde kullanılabiliyor ve gerekli işaretler yapılabiliyor. Lokasyon bazlı pazarlamadan beklenen etkinin alınabilmesi için markaların, belirlemiş oldukları bölgelerdeki tüketicilere düzenli olarak ulaşabilmesi önemlidir.
İlginizi Çekebilir; CBS Nedir? 4 Adımda Coğrafi Bilgi Sistemleri
Lokasyon Zekâsı ile Müşteri Segmentasyonu
Ekonomik alanlarda yaşanan küreselleşme, başarılı olabilmek için rekabette öne geçmeyi zorunlu hale getirmiştir. Bu yüzden de yüksek masraflı ve düşük geri dönüşlü kitle pazarlaması anlayışı önemini yitirmeye başlamıştır. Hedef kitlenin daha küçük gruplara ayrılması ve her gruba kendi ihtiyacı ile tercihleri doğrultusunda ürünlerin sunulması bu dönemin temel yaklaşımıdır. Müşteri segmentasyonu olarak adlandırılan bu durum, lokasyon zekasının sunmuş olduğu veriler ile gerçekleştirilmektedir. Hedef kitlenin ekonomik, sosyal, demografik ve psikolojik özelliklerini bir araya getirerek analiz yapan bu teknoloji, işletme verimliliğini arttırmaktadır.
Potansiyel Müşteriye Doğru Zaman ve Yerde Ulaşabilmek
Lokasyon ya da konum olarak kullanılan bu kavram, önceleri gayrimenkul anlamı taşımaktaydı. Fakat lokasyon teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte birçok sektördeki işletmeyi ilgilendirmeye başladı. Markaların da tüketicilere yönelik olarak hedeflerine yoğunlaşması sayesinde de lokasyon, pazarlamada birçok farklı anlam kazanmıştır. Potansiyel müşteri sayısı tahmini yapma, müşteri segmentasyonunu belirleme ile birlikte müşterilere doğru yerde ve zamanda ulaşım sağlayan lokasyon veri ve teknolojileri, pazarlamada etkin bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.
Başarı Oranı Yüksek Reklam ve Pazarlama Planlaması
Lokasyon zekasının pazarlamaya kattığı en büyük yararlardan biri, pazarlama maliyetlerini düşürmesidir. Televizyon, radyo ya da gazete gibi kitle iletişim araçları ile yürütülen reklam ve pazarlama faaliyetleri yüksek bütçeler gerektirdiği gibi, istenilen etkiyi yaratmaktan uzaktır. Daha önce belirtildiği gibi müşterilerin farklı özelliklerine göre segmente edilmesi, reklam ve pazarlama kampanyalarının etkisini arttırmaktadır.
Doğru Yer Seçimi
Pazarlamanın en önemli bileşenlerinden biri, hedef kitle ile ürünlerin buluşacağı ortamın erişilebilir olmasıdır. Bu yüzden de yer seçimi, pazarlamanın önemli bileşenlerinden biridir. İlk kez faaliyete geçecek olan işletmeleri ile var olan işletmelerine yeni bir şube açmak isteyenler açısından da lokasyon zekâsı önem arz etmektedir. Belirli lokasyonlarda yaşayan müşteri kitlelerinin özelliklerinin analiz edilmesi ve yapılmak istenilen iş için en yüksek potansiyel barındıran yerin tespit edilmesi için bu teknolojiden yararlanılmaktadır. Bu durum hedef kitlenin ürün ya da işletme ile daha kolay temasa geçebilmesini sağlamaktadır.
Maptriks İle Lokasyon Zekası
Mobil cihazların kullanımının artması, konum teknolojilerinde de ilerlemeler meydana getirmiştir. Markalar da artık alışveriş potansiyelini fark ettiği tüketicilere gerçek zamanlı olarak ilgili reklam ve kampanyaları göstermek ve satın alma işlemlerinde daha fazla kişisellik için konumlardan faydalanmak istemektedir. Yukarıda bahsedilen lokasyon zekası ile pazarlamanın faydalarını Maptriks şirketi üzerinden özetleyecek olursak;
- Mağazaların veya şubelerin çevrelerinden geçen kişilerin ilgisini güncel sms gibi yollarla çekerek onları satış noktalarınıza yönlendirebilir ve böylece satışlarınızı arttırabilirsiniz.
- Müşterilerinizin gerçek ihtiyaçlarını segmente edip, kişiye özel kampanyaları doğru zamanda ve yerde müşterinize iletebilirsiniz.
- Veri işleme ile veri tabanınızı büyütüp daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz.
- Müşterilerinize, mekanlarınızda ücretsiz internet gibi özellikler sunabilir ve böylece müşterilerinizin satış noktanızda deneyimlerini ücretsiz olarak yayınlamalarına fırsat verebilirsiniz. Yani müşteri memnuniyeti odaklı uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.
- Müşterilerinizin vakit geçirdiği alanları, davranışsal olarak kontrol altına alarak en yüksek verimi elde edebilirsiniz. Yani operasyonel olarak verim kontrolü sağlayabilirsiniz.
Yukarıda belirtilen hizmetler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kısmından Maptriks firması ile iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir; Uzmanından Örneklerle Rota Optimizasyonu ve Rota Planlama