İşletmeler, varlıklarını devam ettirebilmek adına ürün ve hizmetlerini müşterilerine kesintisiz olarak satabilmelidir. Bunu gerçekleştirebilmek adına çok eski dönemlerden itibaren pek çok yönteme başvurulmuştur. Hatta pazarlama biliminin en temel varoluş sebeplerinden biri de budur. Geleneksel pazarlama döneminde firmalar ürünleri ve hizmetleri belirleyen konumundayken, dijital dünyada bu durum tam tersine dönmüştür. Artık işletmeler müşteri davranışlarını anlayabilmek ve gereksinim duydukları ürünler ile hizmetleri onlara en iyi şekilde sunabilmek adına yenilikçi yöntemlerden yararlanmaktadır. Lokasyon analitiği müşteri davranışlarını anlamak ve müşterileri elde tutabilmek adına başvurulan en etkili yöntemlerden biridir.
Kitle odaklı olan klasik pazarlamanın aksine, daha daraltılmış alanlarda pazarlama faaliyeti yürütmeyi salık veren modern pazarlama, küresel pazarı küçük parçalara bölerek her parça için farklı stratejiler geliştirmektedir. Bu bölme ve strateji geliştirme işleminin kusursuz bir şekilde yapılabilmesi adına lokasyon teknolojileri son derece işlevsel araçlar sunmaktadır. Tüketim seçeneklerinin artması ile birlikte sürekli olarak değişiklik gösteren ve çok farklı etkenlerin tesiri altında kalan tüketici davranışlarının takip edilebilmesi
Rekabetçi Zekâ ile Başlayın
Tüketim seçeneklerinin artması ile birlikte sürekli olarak değişiklik gösteren ve çok farklı etkenlerin tesiri altında kalan tüketici davranışlarının takip edilebilmesi zorunlu hale gelmiştir. Özellikle 2020 yılında ortaya çıkan Covid-19 salgını ile birlikte tüketim alışkanlıklarında gözle görülür değişimler meydana gelmiştir. Bu değişimlere ayak uydurmak isteyen işletmeler lokasyon analitiği yöntemine sıklıkla başvurmaktadır.
Müşterilerin elde tutulabilmesi için ne istediklerinin net olarak bilinmesi gereklidir. Bunun için de müşteri segmentasyonuna ihtiyaç vardır. Hedef kitle içerisindeki bireylerin benzer özelliklerine ve alışkanlıklarına göre sınıflandırılması, sonra da her sınıfa ihtiyacına uygun ürün pazarlaması yapılması segmentasyon süreci olarak adlandırılmaktadır. Müşteri segmentasyonu lokasyon analizi sayesinde olanaklı hale gelmektedir. Bu durum pazarlama faaliyetleri için ayrılacak bütçenin daha düşük olmasına; buna karşın daha yüksek geri dönüş alınmasına da kapı aralamaktadır. Zira kitle iletişim araçları ile yapılan reklam ve pazarlama faaliyetleri çok yüksek maliyetlerin ortaya çıkmasına neden olduğu gibi, her zaman beklenilen etkiyi de yaratmamaktadır.
İlginizi çekebilir: 3 Lokasyon Analitiği Özelliği – Perakende Sektöründe Bütçeleme
Bağlılık İçin Ortak Pazarlama Stratejileri Geliştirin
Promosyonlar çok eski dönemlerden beri işletmelerin başvurdukları tutundurma yöntemlerinden biridir. Müşteri kitlesinin markaya daha fazla bağlanması ve potansiyel hedef kitlenin de işletmeye çekilebilmesi adına bağlayıcı pazarlama stratejileri geliştirmek oldukça önemlidir. Ancak dünyanın her geçen gün daha fazla değişmesi, promosyon ve diğer bağlılık kampanyalarında da büyük değişimleri zorunlu kılmıştır. Geleneksel dönemde olduğu gibi kalem ya da not defteri gibi promosyon ürünleri, günümüz tüketicilerinde yeterince etkili karşılık bulmamaktadır. Lokasyon analitiği bu konuda daha başarılı stratejilerin geliştirilebilmesine yardımcı olmaktadır.
Müşteri kitlesi ile hedef kitlenin hangi promosyon ürünlerine daha fazla olumlu tepki gösterdiğinin belirlenmesi, bu doğrultuda atılması gereken ilk adımlardan biridir. Ancak bireylerin bu konudaki beklentilerinin bölgeden bölgeye göre değişiklik gösterebileceğinin de unutulmaması gereklidir. Bu yüzden de lokasyon bazlı teknolojilerden yararlanarak bu tespitler yapılmalıdır. Ayrıca müşterilerin marka sadakatlerinin sağlanabilmesi adına başvurulacak çok farklı pazarlama yöntemleri de mevcuttur. Bu doğrultuda tercih edilecek yöntem hangisi olursa olsun, lokasyon bazlı teknolojilerin desteğini almadan istenilen verimi elde etme olanağına sahip değildir.
İlgi çekebilir: Lokasyon Tabanlı Teknolojiler ile Akıllı Şehir
Müşterileri Daima Bilgilendirin
Pazarlama alanına dair yapılan araştırmalardan pek çoğu, bireylerin ihtiyaç duydukları ve bilgi sahibi oldukları ürünleri tercih ettiklerini göstermektedir. Bu durumda müşteri sadakatini sağlamak adına, iyi bir ürün tanıtım stratejisinin benimsenmesi gereklidir. Bu konuda tamamlayıcı yan ürünler hakkında da tüketiciye bilgi verilmelidir. Ancak hedef kitlenin ne yolla bilgilendireceği büyük bir sorun teşkil etmektedir. İşletmenin satmaya çalıştığı ürüne ilgi duyan bireylerin kitle iletişim araçlarını mı yoksa akıllı mobil cihazları mı daha fazla kullandıklarının tespit edilmesi ve tanıtım mesajlarının bu yolla aktarılması önem arz eden bir husustur. Yanlış araçtan tanıtım yapmak, tanıtım maliyetlerini artırdığı gibi geri dönüşlerin de düşük olmasına yol açmaktadır. Lokasyon analitiği ve lokasyon bazlı diğer teknolojiler sayesinde hedef kitleye ulaşılabilecek kanalların daha isabetli bir şekilde belirlenmesi mümkündür. Ayrıca belirlenen araçlar üzerinden mesajların hangi yolla iletileceğinin belirlenmesi hususunda da bu araçlar önemli bir işlevi yerine getirmektedir.
Daha fazlası için Maptriks ile iletişim sekmesinden iletişime geçebilirsiniz.