Maptriks, Lokasyonun gücünden faydalanarak İstanbul’da 2014-2018 yıllarını kapsayan son dört yıllık dönemde perakende sektörünün gelişimini inceledi.
17 üst kategori, 146 alt kategori altında 4070 farklı markanın lokasyon ve diğer verilerini içeren Maptriks veritabanını içeren REPS çözümü kullanılarak incelendi. Yapay zeka tabanlı bir simülasyon ve tahmin aracı olan REPS ile İstanbul’daki farklı sektörlerin lider markalarının 2014 yılından 2018 yılına kadar mağaza sayılarındaki artışlarını inceleyerek pazardaki rekabeti analiz ettik.
İstanbul Perakende Pazar Analizi
2014 yılından 2019 yılına kadar olan süreçte perakende sektörünün İstanbul’daki büyüme desenine baktığımızda perakende ticaret sektörünün mekanda son beş yıllık periyotta yayılım göstermiş olduğunu ve özellikle Beşiktaş – Maslak aksının ön plana çıktığını görüyoruz. Seçilen 4 alt sektör için (kozmetik, spor, kahve, teknoloji) beş lider marka belirlendi ve söz konusu markaların İstanbul pazarındaki mağaza sayıları 2014-2018 yıllarını kapsayan periyotta incelendi.
Alt sektörler bazında İstanbul pazarındaki değişimler incelendiğinde beş lider markaya ait spor giyim mağazalarının toplam %5, kahve mağazalarının %9, kozmetik mağazalarının %18 oranında arttığı, teknoloji mağazalarının ise 2014’ten 2018’e %2 oranında azaldığı görüldü.
Marka 1’in dört yıllık periyotta İstanbul’daki mağaza sayısını ortalama %10 oranında arttırdığı görülüyor. Türkiye pazarına 2010 yılında giren Marka 2’nin ise 2015 yılında İstanbul pazarında bir sıçrama yaparak mağaza sayısını %63.6 oranında arttırdı. Marka 3’ün İstanbul’daki mağaza sayısı ise son dört yıllık periyotta ortalama %8.5 oranında küçüldü. 2016 yılının ardından beş markanın da yeni mağazalar açmadığı, Marka 1 ve Marka 2 haricindeki diğer markaların ise mağazalarını kapattığı tespit edildi.
İlginizi Çekebilir; Veri Odaklı Müşteri Segmentasyonu
İstanbul’daki kahve mağazalarına bakıldığında pazarın lideri ilk beş markanın toplamda mağaza oranını %9 oranında arttırdığı görüldü. Pazarın lider markası olan Marka 1, mağaza sayısını son dört yılda yaklaşık %13 oranında arttırarak pazarın lider markası olmaya devam etti. 2014-2018 arasında tüm lider kahve markaları mağaza sayılarını arttırmaya devam etti.
Teknoloji sektörünün incelediğimiz diğer sektörlere kıyasla 2014’ten bu yana İstanbul pazarında en çok mağaza kapatan sektör olduğu söylenebilir. 2014-2018 yılları arasında İstanbul’da lider beş markaya ait teknoloji mağazaları sayısı %35.3 oranında azaldı. Marka 15’in 2018 yılında Türkiye’den çekildiği görülürken Marka 11’in mağaza sayısının %12.4 oranında azaldığı tespit edildi.
İstanbul’da kozmetik sektöründe tüm markaların son 5 yılda büyüme gösterdiği görülüyor. Marka 20, %30.7’lik ortalama büyüme oranıyla mağaza sayısını en çok arttıran marka olarak öne çıkıyor. Pazardan en çok pay alan Marka 16’nın son beş yılda mağaza sayısındaki büyüme oranı ise %16.35.
İlginizi Çekebilir; Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) ile İlişkisel Sermaye
Rekabet Ekosisteminde Öne Geçmek İçin yol Haritası
Küreselleşme, teknoloji, değişen tüketim alışkanlıkları ve yaşam biçimleriyle birlikte iş ekosistemleri de sürekli olarak değişiyor. Hızlı değişen ekosisteme adaptasyon şirketlerin ana problemlerinden biri. Şirketler kendi iç yapılarına, ürünlerine ve müşterilerine odaklanırken geriye sert rekabet ekosisteminde devamlı olarak var olabilmek için çok fazla enerji kalmıyor. Buna rağmen ölçeği ne olursa olsun neredeyse tüm şirket içi kararlar rekabet ortamından etkileniyor. Yerel ve küresel rakiplerin iş performansı metriklerini veriler bağlamında ele almak, değerlendirmek ve karşılaştırmak, bir sonraki planlı eylemleriniz için gerekli bilgileri sağlar ve rekabet edebilirliğinizi arttırır.
1. Rakiplerinizi Tanımlayın
Eğer rakiplerinizin kim olduğunu bilmiyorsanız onları analiz edemez ve rekabet edemezsiniz. Rakiplerinizi tanımlamanın anahtarı ise müşterilerdir. Sadık müşteri kitleniz gibi düşünerek birincil ve ikincil rakiplerinizi, hedef müşteri kitlenizi düşünerek üçüncül rakiplerinizi tanımlayın.
2. Rakiplerinizi Analiz Edin
Rakiplerinizle ilgili kapsamlı bir analiz yapabilmek için şirket geçmişi, Pazar kapsamı ve lokasyonları, ürün ve hizmetleri, pazarlama stratejileri, satış verileri gibi kapsamlı verilere ihtiyacınız vardır.
Şirket Geçmişi
Rakiplerinizin geçmişine bakın, şirket gelişimine etki eden önemli kırılma noktalarını not edin. Araştırmanıza sahiplik, finansman ve organizasyon yapısı gibi konuları da dahil edin.
Lokasyon
Rakiplerinizin fiziksel ve ekonomik açılardan var oldukları lokasyonları tespit edin. Ofisler, şubeler ve satış noktalarının nerelerde konumlandıklarını öğrenerek rekabetin coğrafi boyutlarını da keşfedin. Lokasyon, rekabetin anahtar unsurlarından biridir. Rakibinizin yer seçim kriterlerini analiz ederek hedeflediği kitleye erişebilir, erişilebilirliğini ve etki alanını değerlendirebilir, rekabet bağlamında yeni fırsatlar keşfedebilirsiniz.
Ürünler
Ürün sunumu yapan bir şirketseniz rakiplerinizin sunduğu ürünlerin türüne, niteliğine, fiyatlandırma politikasına ve ürünün etki alanına bakın.
Ürüne dayalı işletmeler, sunulan ürün türlerini, ürün hatlarının derinliğini ve genişliğini ve kilit ürün eksik olup olmadığını görmek için rakiplere bakmalıdır. Sadece ürününüzün niteliği ve türünü rakiplerinizin ürünleriyle karşılaştırmayın. Ürünün ekonomik, coğrafi ve psikolojik etki alanlarını da analiz edin.
Satış Kanalları ve Stratejisi
Nerede hangi ürünü satmanız gerektiği ve nasıl satmanız gerektiğiyle ilgili kararları rakiplerinizin satış stratejilerini ele alarak verin. Şirketler rakiplerinin satış stratejileri ve verilerine her zaman ulaşamayabilirler. Rekabet edebilirliği arttırabilmek söz konusu rakibinizle ilgili aşağıdaki soruları yanıtlayarak satış stratejilerinize girdi oluşturabilirsiniz:
- Rakibimin yıllık hasılatı nedir, büyüme deseni nasıl?
- Rakibim hangi satış kanallarını kullanıyor?
- Rakibim hangi lokasyonlarda ne derece etkin? Coğrafi etki alanı nedir?
- Satış süreci nasıl işliyor, satış elemanının satış sürecindeki rolü ne?
- Rakibim büyüyor mu?
Rekabet ekosistemindeki yarışa dahil olduktan sonra rakiplerinizle ilgili söz konusu analiz ve değerlendirmeleri sürekli olarak devam etmelisiniz, çünkü rekabet durağan bir süreç değildir.
İlginizi Çekebilir; Coğrafi İş Zekası ile İşinize Değer Katın
3. Rekabeti Segmente Edin
Rakipleriniz hakkında yaptığınız kapsamlı bir araştırmanın sonunda onları birincil, ikincil ve üçüncül gruplara ayırın.
- Birincil Rakipler, doğrudan şirketinizin hedeflediği tüketici kitlesine hitap eden ve sizin sunduğunuz ürün ya da hizmetin aynısını veya çok benzerini sunan şirketlerdir.
- İkincil Rakipler, sizin sunduğunuz ürün ya da hizmetin farklı bir varyasyonunu sunan, ya da sizin sunduğunuz ürün ya da hizmeti farklı bir hedef kitleye sunan rakiplerinizdir.
- Üçüncül Rakipler, sizin ürün veya hizmetlerinizle ilişkili sunum yapan fakat doğrudan rekabet içerisinde olmadığız rakiplerinizdir.
4. Yeni İş Fırsatlarını Değerlendirin
- Doğrudan rakiplerin büyüyor mu küçülüyor mu? İndirekt rakiplerim ne durumda?
- Şirketimi diğer rakiplerimden ayıran unsurlar (ürün, pazarlama, satış, vb) neler?
- Rakiplerimin zayıf ve güçlü yönleri neler? Rakiplerimin zayıf yönlerini nasıl fırsata çeviririm?
Pazarı ve rekabeti analiz edebilmek adına “en iyi veri” diye bir şey olmamakla beraber, her veri farklı faaliyet alanları için en iyisi olabilir. Şirketinizin faaliyet alanı bu verinin türünü belirlemede bir unsurdur.
Konum verisi konusunda 2009 bu yana farklı sektörler, iş modelleri ve faaliyet alanları için iş analitiği çözümleri sunan Maptriks, lokasyon ve coğrafyanın gücünü de kullanarak müşterilerine içerisinde bulundukları rekabet ekosistemi ile ilgili kapsamlı bir öngörü sunabilmeyi hedefliyor.
Maptriks Hayatta Kalma Kiti: REPS İle;
Maptriks’in sürekli değişen rekabet ortamında hayatta kalma kiti REPS ile makro ölçekten cadde/avm ölçeğine kadar lokasyonun gücünü kullanarak hedef pazarınızda rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. REPS’in kapsamlı analizleri ve raporlarıyla zayıf ve güçlü yönleri keşfedebilir, risklerinizi optimize edebilir ve zorlukları fırsatlara dönüştürebilirsiniz. Detaylı bilgi için iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir; Marka Görünürlüğü ve Konum/Lokasyon Faktörü