İşletmeler, satış oranlarını artırmak ve hedef kitlelerini genişletmek maksadıyla çok farklı yöntemlere başvurmaktadır. Günümüzde teknolojinin sağladığı destekler sayesinde de çok yenilikçi yöntemler ortaya çıkmıştır. Bu yöntemler arasında segmentasyon önemli bir yere sahiptir. Segmentasyon nedir bilmeyenler için söylemek gerekirse, firma müşterilerinin ya da potansiyel müşterilerin daha iyi tanınması amacı ile farklı özellikleri dikkate alınarak gruplaştırılmasıdır. Bu gruplaştırmalarda demografik özellikler, coğrafi durum, psikografik özellikler gibi hususlar göz önünde bulundurulmaktadır. Bu yöntemde hedef kitlenin mümkün olduğu ölçüde küçük parçalara ayrılması hedeflenmektedir. Zira pazarlama konusunda gelinen noktada kitlesel pazarlamanın herhangi bir geçerliliğinin kalmadığı ve özelleştirilmiş gruplara ya da doğrudan bireylere yönelik pazarlamanın daha etkili olduğu keşfedilmiştir. Tüketiciler de artık kendilerine kitle gibi değil, birey gibi davranılmasından mutluluk duymaktadır.
Segmentasyon Analizi İşletmelere Ne Katar?
Segmentasyon analizinin işletmelere sağladığı en büyük katkı, müşteri kitlesinin daha iyi tanınması ve bu sayede de pazarlama işleminin daha etkin bir şekilde yapılabilmesidir. Farklı ölçütlere göre hedef pazarda bulunan müşterilerin gruplandırılması, nokta atışı pazarlama işlemlerinin yapılmasına olanak tanımaktadır. Bunun yanında segmentasyon analizinin bir diğer katkısı olarak reklam ve pazarlama için harcanması gereken paranın azalmasına yardımcı olduğunu; buna karşın harcanan bütçenin satışa dönüşme oranının yükselmesini sağlamakta olduğunu söylemek mümkündür. Örnek olarak bir markanın alt sınıf, orta sınıf ve üst sınıf araçlarının satışını yapan bir işletme üzerinden gidildiğinde konu daha iyi anlaşılabilir. Lüks ve pahalı bir otomobil satışı yapmak için hedef kitlenin tamamına yapılacak pazarlama ve reklamlar, maliyetin artmasına neden olur. Zira hedef kitle içerisinde yer alan insanların tamamının lüks bir araç almaya yetecek kadar parası olmayabilir. Bu yüzden de segmentasyon yöntemine başvurulur ve satılmak istenilen lüks aracı alabilme potansiyeli olan kişiler belirlenir. Pazarlama işleri yalnızca onlarla sınırlı kalır.
İlginizi çekebilir: Gayrimenkul Sektörü ve Lokasyon Teknolojileri
Perakende Sektörü Nedir?
Perakende sektörü, her geçen gün daha da büyüyen bir sektördür. Üretilen ürün ve malların toptan olmayacak şekilde son tüketiciye satılmasının sağlanmasına perakende denilmektedir. Perakendecilik çok farklı alanlarda yapılabilmektedir. Günümüzde görülebilecek en büyük perakendecilere zincir marketleri ya da zincir giyim markalarını örnek vermek mümkündür.
İlginizi çekebilir: Uzmanından FMCG Sektöründe Rota Optimizasyonu
Segmentasyon ile Perakende Sektörü
Perakende sektöründe satışları artırmak ve verimliliği sağlamak amacı ile çok farklı yöntemlere başvurulmaktadır. Özellikle rekabetin daha küresel ve kıyasıya hale geldiği bir dönemde perakende firmaları, rakiplerinden farklılaşmak ve daha avantajlı hale gelmek için farklı yollara başvurmaktadır. Segmentasyon yöntemi de bunlardan biridir. Segmentasyonun perakende sektörüne katkılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Yer Seçimi
Perakende sektöründe yer alan bir firmanın yeni şube açma kararı vermesinden sonra, bu şubenin nerede olacağının belirlenmesi için birtakım analizler yapılmaktadır. Lokasyon analizi bu doğrultuda başvurulacak en etkili yöntemlerden biridir. Hedef kitlenin hangi bölgede ve ne yoğunlukta yaşadığının belirlenmesini zengin veri tabanları sayesinde analiz eden lokasyon teknolojileri, bu sayede segmentasyonun sağlanmasına katkıda bulunmaktadır.
Cathcment Analizi
Bu analiz hem var olan şubeler açısından hem de yeni kurulacak şubeler açısından önem taşımaktadır. Şubenin yayalar ve motorlu araçlar tarafından ne derece ulaşılabilir olduğunun tespit edilmesini sağlayan bu yöntem sayesinde, firmalar hizmet verdikleri alanların genişliğini belirleyebilmektedir. Şubelerin hizmet alanlarının geniş olması, kârlılık açısından daha istenilen bir durumdur. Bu yüzden de şube açılışı yapılacağı zaman dar bir erişim alanında kısıtlı kalmamasına özen gösterilmelidir.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Örneklerle – Medya Sektöründe Lokasyon Nedir?
Dinamik Pazar Trend Analizi
Hedef pazarda yer alan diğer firmaların analiz edilmesi ve sektörel dağılımlarının incelenmesi, segmentasyonun işletmelere sağladığı yararlardan biridir. Segmentasyon işlemi sayesinde pazarda yer alan firmaların daha iyi tanınması ve daha etkin rekabet stratejilerinin geliştirilmesi mümkündür. Ayrıca pazarın toplam hacmi ve işletmenin bu hacim içerisindeki payının hesaplanabilmesi, uzun vadeli tahminleme yapabilmek için gereklidir.
Perakende sektöründeyseniz ve segmentasyon analizinin avantajlarından faydalanmak istiyorsanız, Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.