Tüketici profiline dair bilgi sahibi olmak, bilgi toplumu olarak adlandırılan günümüz dünyasında tüm sektörler açısından önem arz etmektedir. Zira bu sayede hizmetlerin daha doğru bir şekilde ulaştırılabilmesi ve pazarlama faaliyetlerinin kâra dönüştürülme oranının yükselmesi söz konusudur. Müşteri profilini tanımlamak açısından segmentasyon analizi sıklıkla başvurulan yöntemlerden biridir. Tüketici profilini belirlemek adına segmentasyon yöntemlerinden yararlanma, her dönemde değerli bir fenomen olmuştur. Ancak günümüzde onu daha fazla ön plana çıkaran husus, yapay zekâ gibi akıllı teknolojiler ile birleşimi neticesinde ortaya çıkarmış olduğu potansiyeldir. Özel sektörde faaliyet gösteren pek çok iş kolunda da, bu potansiyelden maksimum düzeyde yararlanma eğilimi görülmektedir. Özel sağlık kuruluşlarının sayısının artması ve sağlık için özel hizmet alma oranının yükseliş göstermesi, sağlık sektöründe segmentasyon yöntemine başvurulma oranını da artırmıştır. Sağlık sektörü açısından bu yöntemin yararı oldukça fazladır.
İlginizi çekebilir: Her Yeni Şube Açmada, Öncekine Göre Lokasyon Önemi Neden Artar?
Segmentasyon Nedir?
Segmentasyonun yararlarından ve sağlık sektöründe kullanım biçimlerinden söz etmeden önce segmentasyon nedir sorusuna cevap vermek gerekmektedir. Segmentasyon, hedef pazar içerisinde bulunan tüketicilerin belirli özellikler çerçevesinde gruplanmasıdır. Bu grupların genişliği, işletmenin faaliyet alanına göre belirlenmektedir. Segmentasyonda esas önemli olan husus, birbirine son derece benzer özelliklere ve ihtiyaçlara sahip olan küçük grupların oluşturulmasıdır. Hedef kitle içerisinde bulunan bu gruplarının ihtiyaçlarının iyi derecede bilinmesi, bu kitleye sunulacak hizmetlerin neler olduğunun belirlenmesinde de rol oynamaktadır. Bu hem müşterilerin ilgi duymadıkları ürünler ile karşılaşmasının önüne geçen; hem de işletmeleri isabetsiz pazarlama faaliyetlerinden kurtaran bir durumdur.
Segmentasyonda müşteriler; yaşları, cinsiyetleri, tüketim alışkanlıkları, yaşadıkları coğrafi konum, ilgi alanları, kişilik özellikleri, gelir düzeyleri gibi pek çok yönden ele alınarak detaylı bir analize tabi tutulmaktadır. Bu analizler neticesinde de gruplandırmalar yapılmaktadır. Örneğin, İstanbul’da yaşayan, 18-25 yaş arasında ve aylık maksimum 1000 TL gelire sahip kadın üniversite öğrencileri bir segmentasyon grubudur. Bu grubun farklı özellikler ile daha daraltılması da mümkündür. Üst düzey araç satışı yapan bir firmanın, bu gruba yönelik pazarlama faaliyeti yapması, pazarlama maliyetini artıran ancak buna karşın geri dönüşü olmayan bir durumdur. Segmentasyon, pazarlama faaliyetlerini maksimum verimlilik seviyesine çıkarmayı amaçlamaktadır.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? Telekomünikasyon Sektörüne Ne Sağlar?
Segmentasyon Analizi Nasıl Yapılır?
Segmentasyon ne demek sorusunun yanıtlanmış olması, bir diğer soru olan segmentasyonun nasıl yapıldığını akıllara getirmektedir. Esasında bu, göründüğünden ve anlatıldığından daha karmaşık bir yöntemdir. Müşteri segmentasyonunun insan emeği ve yöntemleri ile yapılabilmesi neredeyse olanaksız bir durumdur. Segmentasyonu olanaklı kılan şey, yapay zekâ teknolojileridir. Kullanıcıların dijital ortamlarda gezinirken bıraktıkları verileri toplayan ve derleyerek işleyen sistemler, müşteri profillerinin belirlenmesinde en önemli rolü oynamaktadır. Büyük veri de denilen geniş veri tabanlarında toplanan bu verilerin, işletme hedefleri doğrultusunda işlenerek raporlanması ile müşteri segmentasyonu gerçekleştirilmektedir. Segmentasyon analizi esnasında daha benzer özelliklere sahip olan grupların oluşturulması, pazarlamanın başarısını artırmaktadır.
İlginizi çekebilir: Yapay Zekâ ve Veri Analitiği ile Tahminleme
Segmentasyon ile Hasta Profili Çıkarma
Sağlık sektöründe hizmet veren özel sağlık kuruluşları için de müşteri profillerinin belirlenmesi son dönemlerde önem arz eden konulardan biri haline gelmiştir. Özellikle sağlık hizmetleri konusunda tüketici konumunda olan bireylerin daha iyi tanınması, daha kaliteli ve isabetli hizmet verebilmenin gereklilikleri arasında yer almaktadır. Yaş aralıklarına göre en çok tercih edilen sağlık hizmetleri ya da belirli yaş aralıklarında sık görülen sağlık sorunlarının belirlenmesi, bölgesel olarak yaygınlık arz eden hastalıkların belirlenmesi, kişilerin bireysel olarak en çok başvurdukları sağlık hizmetlerinin neler olduğunun analiz edilmesi, sağlık hizmetleri tüketicilerinin kendilerine hangi yollardan erişim sağlanmasını talep ettiklerinin öğrenilmesi, hastaya karşı hangi yaklaşımların ya da yöntemlerin daha dikkat çekici olduğu gibi pek çok husus, sağlık sektöründe hasta profili çıkarmak adına yapılabilecek analizler arasında yer almaktadır.
Esasında hasta profillerinin belirlenmesinde, başvurulabilecek analiz başlıklarının sayısını daha da artırmak mümkündür. Bu analizin yapılabilmesi ve tüketici segmentasyonunun gerçekleştirilebilmesi adına büyük veriden yararlanılması gereklidir. Bu yöntemin sağlamış olduğu olanaklar, sağlık kuruluşlarının sağlık hizmetlerini tüketen bireylere karşı yaklaşımlarını belirlemektedir. Ayrıca hangi sağlık hizmetlerinin, kimlere sunulacağı konusunda da bu yöntem sayesinde karar sağlanabilmektedir. Diğer bir söylemle, segmentasyon sağlık alanında, sağlık hizmetlerinin pazarlanacağı kitlenin daha iyi şekilde tespit edilebilmesini ve isabetli sağlık hizmetlerinin sunulabilmesini olanaklı hale getirmektedir.
Segmentasyon analizi ve daha fazlası için Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.