Yirmi birinci yüzyılın başından itibaren bilgisayar ve internet teknolojilerinde yaşanan büyük ivme, her alanda olduğu gibi reklam ve pazarlama alanında da büyük değişim ve dönüşümlerin meydana gelmesine neden olmuştur. Bilgisayar teknolojilerine dayalı modern bir pazarlama alanı olan dijital pazarlama, kitle odaklı pazarlama yerine, grup ve hatta birey odaklı pazarlamayı getirmiştir. Bu doğrultuda en çok başvurulan yöntemlerden biri segmentasyon yöntemidir. Segmentasyon ne demek kısaca açıklamak gerekirse; hedef pazarda yer alan müşteri kitlesinin, belirli özellikler doğrultusunda gruplandırılmasıdır diyebiliriz. Bu sayede her müşteriye, ihtiyacına göre pazarlama yapma olanağı doğmuştur. Segmentasyon, reklam ve pazarlama için harcanması gereken maliyetleri azaltırken, diğer yandan da bu amaçla harcanan bütçenin net satışa yansımasında gözle görülür bir artış sağlamıştır. Müşteri segmentasyonu ve müşteri analizi, bankacılık sektöründe de sıklıkla kullanılan bir yöntemdir.
Müşteri Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?
Bir işletme tarafından müşterinin tanınması ve ihtiyaçlarının bilinmesi, daha etkin pazarlama yapabilmek açısından önem arz etmektedir. Bu yüzden de müşteri analizi ve müşteri kitlesi içerisinde yer alan kişilerin profillerinin belirlenmesi amacı ile müşteri analizleri yapılmaktadır. Diğer bir isimle segmentasyon olarak adlandırılan müşteri analizi; müşterilerin coğrafik, demografik, psikografik ve davranışsal yönlerden tanımlanmalarını ifade etmektedir. Müşteri analizinde özellikle coğrafik segmentasyonun yapılabilmesi açısından lokasyon teknolojileri, sıklıkla başvurulan yöntemlerden biridir. Müşterilerin ya da potansiyel müşterilerin hangi bölgelerde yaşadığını belirlemek ve hizmetleri bu doğrultuda sunmak için lokasyon analizi yönteminin önemi büyüktür. Müşteri analizi yapılırken, genellikle müşterilerin dijital platformlarda bıraktıkları izler takip edilir. Müşterilerin tüketim alışkanlıkları, ziyaret ettikleri ya da sıklıkla bulundukları konumların belirlenmesi, kişi profillerinin belirlenmesi gibi amaçlar için kişilerin bu ortamlardan toplanan verilerinin analiz edilmesi ile mümkün hale gelmektedir.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Lokasyon Teknolojileri ile Eğitim Sektörü
Bankacılık & Finans Sektörü Nedir?
Bankacılık ve finans sektörleri için tüm sektörlerin kilit noktası demek, yanlış bir yakıştırma olmayacaktır. Zira bankalarla irtibatı olmayan ya da bankaların sunduğu olanaklardan yararlanmayan işletme sayısı yok denilecek kadar azdır. Bankalar genellikle işletmelere ve bireylere ihtiyaçları olan kredileri sağlamak, ihtiyaç fazlası olan birikimlerin ve şirket gelirlerinin kârlı biçimlerde işlenerek korunmasını sağlamak, alım ve satım işlemlerine aracılık etmek gibi mali faaliyetler yürüten kuruluşlardır. Bu amaçla da bankalar hem işletmelere hem de bireysel olarak kullanıcılara hizmet sağlamaktadır. Teknolojik alanda yaşanan gelişmeler, bankacılık sektöründe de birtakım değişimlerin meydana gelmesini sağlamıştır. Akıllı bankacılık olarak adlandırılan bu yeni bankacılık modelinde bankalar, müşterilerinin ihtiyaçlarını en iyi şekilde tespit etmek ve ihtiyaçlarını giderebilmeleri için en uygun seçenekleri sunmaktadır.
İlginizi çekebilir: Lokasyon Nedir? Otomotiv Sektöründe Nasıl Kullanılabilir?
Segmentasyon ile Bankacılık Sektörü
Bankacılık sektöründe segmentasyon yönteminin önemi son derece büyüktür. Bu yöntemin, bankacılık ve finans sektörüne sağlamış olduğu katkılardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Yer Seçim Analizi
Bankacılık ve finans sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlar, yeni açacakları şube ve yerleştirilecek ATM’ler için yer seçimi analizine ihtiyaç duymaktadır. Bankanın ya da finans kuruluşunun müşteri kitlesinin en çok hangi coğrafi alanlarda yaşadığının tespit edilmesi ve bu lokasyon ve alanlardan hangilerinde yeni bir şubeye ya da ATM’ye ihtiyaç duyulduğunun belirlenmesi için segmentasyon yöntemine başvurulmaktadır. Bu amaçla yapılacak olan segmentasyon işlemlerinde, lokasyon analizi ön plana çıkmaktadır.
İlginizi çekebilir: CBS Nedir? Sigorta Sektöründe Coğrafi Bilgi Sistemleri
Potansiyel Müşteri Analizi
Bankalar ve finans kuruluşları, yeni müşteriler kazanabilmek açısından potansiyel müşterilerin belirlenmesine ihtiyaç duymaktadır. Potansiyel müşterilerin mevduat ve kredi kullanma potansiyellerinin tespit edilmesi, bankanın yatırım planlarının şekillenmesine yardımcı olan bir husustur. Potansiyel müşteri analizinin bir diğer avantajı ise sunulacak ürünlerin belirlenmesine yardımcı olmasıdır. Örneğin okul ve eğitim ile herhangi bir alakası olmayan emekli bir potansiyel müşteriye eğitim kredisi tanıtımı yapmak, başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali yüksek bir pazarlama girişimdir. Bu durumlarla karşı karşıya gelmemek ve herkese ihtiyacı doğrultusunda sunum yapabilmek için potansiyel müşterilerin iyi analiz edilmesi gereklidir.
Şube Verimlilik Analizi
Bankanın ya da finans kuruluşunun hangi şubesinin ne derecede kârlı olduğunun tespit edilmesi için de, bazı analiz yöntemleri kullanılmaktadır. Özellikle lokasyon bazlı analizler sayesinde, şubelerde genel durumun ne olduğunun belirlenmesi mümkündür. Bu sayede hem mevcut durumu görmek ve atılması gereken adımları atmak, hem de geleceğe dönük tahminleme yapabilme olanağı doğmaktadır.
Bankacılık ve finans sektöründeyseniz ve segmentasyon analizinin avantajlarından faydalanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.