Medya sektörünün temel işlevleri, halkı meydana gelen olaylardan haberdar etmek, farklı eğitici programlar sayesinde halkın eğitilmesini sağlamak, eğlendirmek ve insanların evlerinde sosyalleşebilmelerini sağlamaktır. Ancak medya alanında yatırım maliyetleri ve yayın yapabilmek için gerekli olan araçların fiyatı oldukça yüksektir. Buna karşın yayınların büyük bir çoğunluğu halka ya ücretsiz olarak sunulmakta ya da gazetelerde olduğu gibi cüzi miktarlarda rakamlar talep edilmektedir. Medya sektörü, faaliyetlerine devam edebilmek için gerekli olan kaynakları reklamlardan kazanmaktadır. Bu yüzden de etkin reklam ve pazarlama kampanyalarının yapılması bu sektör açısından önemlidir. Bu doğrultuda segmentasyon analizinin medya sektörüne katkısı, büyüktür. Peki, segmentasyon ne demek? Müşteri segmentasyonu nasıl yapılır? Medya sektöründe segmentasyon nedir?
Segmentasyon Ne Demek?
Pazarlama, işletmeler açısından büyük öneme sahip olan faaliyet alanlarından biridir. Öyle ki çoğu zaman, üretimden daha çok ön plana çıkmaktadır. Üretilen ürün çok iyi olsa ve rakiplerine nazaran avantajlar sunsa da doğru şekilde pazarlanmadığında başarı elde etmesi mümkün değildir. İlk dönem pazarlama yöntemlerinde daha çok, kitlesel ve tepeden inmeci bir anlayış mevcuttu. Bütün insanlara hitap edecek derecede kitlesel pazarlama teknikleri ve önce üretim yapıp sonrasında da müşteri arama gibi durumlar zaman içerisinde ortadan kalkmıştır. Bu durumda bilgisayar ve internet teknolojilerinden meydana gelen gelişim ve yeniliklerin de rolü vardır.
Günümüz modern pazarlama anlayışında ise önce müşterinin tanınması ve ihtiyacına göre üretim yapılması söz konusudur. Ayrıca kitlesel pazarlama stratejilerinin yerine de daha küçük gruplara yönelik pazarlama, hatta bireysel pazarlama gibi stratejiler almıştır. Bu doğrultuda segmentasyon kavramı son derece önemlidir. Segmentasyon nedir? Merak edenler için belirtmek gerekirse, hedef kitlenin farklı özellikleri doğrultusunda daha küçük gruplara ayrılması ve bu özelliklerine göre özel pazarlama stratejilerinin oluşturulmasıdır. Segmentasyonun başlıca dört çeşidi vardır: Demografik, coğrafi, davranışsal, psikografik.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon ile Bankacılık & Finans Alanında Potansiyel Müşteri Analizi
Müşteri Segmentasyonu Nasıl Yapılır?
Segmentasyon yöntemini olanaklı kılan şey, günümüzün akıllı teknolojileridir. Tüketicilerin dijital dünyada gezinirken ardında bıraktıkları ayak izlerini toplayan ve analiz eden bu teknolojiler, müşterilerin daha iyi tanınmasına ve isteklerinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. Tüketici kitlenin her yönden tanınması, işletmeler açısından büyük avantajlar sağlamaktadır. Segmentasyonun yapılabilmesi için başvurulan yöntemlerden biri de lokasyon analizi yöntemidir. Hedef kitlenin bölgelere göre ayrılmasını ve ayrıldıkları bölgelerde de farklı yönlerden analiz edilmelerini sağlayan lokasyon teknolojileri, pazarlama alanına büyük bir katkı sağlamaktadır. Segmentasyonun nasıl yapıldığı konusunda bir örnek üzerinden ilerlemek daha yerinde bir davranış olacaktır.
Hemen her türden kitap satışı yapan bir kitapevi, ürünlerini dijital mecralarda pazarlamak istediği zaman, kitlesel olarak bu işi yapması maliyetlerin yükselmesine neden olur. Psikoloji alanı ile hiç ilgilenmeyen kişiler için psikoloji kitaplarının reklamlarını yapmak ya da eğitim hayatını uzun yıllar önce tamamlamış olan yetişkinler için üniversite hazırlık kitaplarının tanıtımını yapmak, geri dönüşü olmayan, ölü bir reklam ve pazarlama yöntemidir. Bunun yerine firmanın hedef kitlesinin tanınması ve segmentasyon yöntemi ile gruplara ayrılarak pazarlama yapılması daha avantajlıdır. Bu sayede her müşteriye yalnızca ilgi alanına göre kitap tanıtımları yapmak olanaklı hale gelmektedir. Bu da reklam ve pazarlama için harcanan bütçenin kâr olarak geri dönüş oranını yükseltmektedir.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Lokasyon Teknolojileri ile Eğitim Sektörü
Medya Sektöründe Segmentasyon Nedir?
Müşteri segmentasyonu neredeyse bütün sektörlerde kullanılabilir bir yöntemdir. Medya sektöründe de verimliliğin artırılması ve daha etkin stratejilerin geliştirilebilmesi açısından bu yönteme başvurmak, yapılabilecek en doğru işlerden biridir. Segmentasyon işleminin medya sektörüne katkılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Sosyal Medya Analitiği
Günümüz dünyasında sosyal medya, reklam ve pazarlama işlemlerinin en sık görüldüğü ve başarıya ulaşma konusunda da büyük artıların elde edildiği mecralardır. Müşteri segmentasyonu sayesinde sosyal medyada yer alan hedef kitleye daha etkili bir şekilde ulaşma olanağı vardır. Sosyal medya üzerinden kitlesel reklam yapmak, bu iş için ayrılacak maliyetin artırılması ve buna karşın başarının düşmesinden başka bir şeye yaramayacaktır.
Hedef Kitle Analizi
Kime hangi ürünlerin tanıtımının yapılacağının belirlenmesi açısından hedef kitlenin iyi bir şekilde tanınması önemlidir. Hedef kitle ne kadar iyi tanınırsa, pazarlaması yapılan ürünlerin kesin satışa dönüşme oranı da o derecede yükselir. Bu doğrultuda segmentasyonun en ince detaylara kadar indirilmesi ve hedef kitlenin çok küçük gruplar halinde ele alınması gereklidir. Hedef kitle analizi aynı zamanda medya sektöründe rekabette de avantajlı konuma gelme olanağı sunmaktadır. Üretilen medya içeriklerinden ziyade, reklam ve ürün satışı gibi yollardan kendisini finanse edebilen medya sektörü açısından segmentasyon ve hedef kitle analizinin önemi büyüktür.
İlginizi çekebilir: Lokasyon Nedir? Otomotiv Sektöründe Nasıl Kullanılabilir?
Görünürlük Analizi
Segmentasyon yapılması ve kampanyaların planlanması son aşama değildir. Yapılan bu işlemlerin hedef kitle tarafından ne kadar görünür olduğunun da takip edilmesi ve eğer görünürlük konusunda bir aksaklık varsa giderilmesi gereklidir. Görünürlüğe engel olan birden fazla sebep söz konusu olabilir. Bu sebeplerin üstesinden gelebilmek için görünürlük analizi iyi bir şekilde yapılmalıdır. Müşteri segmentasyonunun tam olarak başarıya ulaşabilmesi ve verim sağlayabilmesi açısından bu durum önemlidir.
Medya sektöründeyseniz ve segmentasyon analizinin avantajlarından faydalanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.