Rekabetin tırmandığı, kullanıcı deneyiminin oldukça önem kazandığı günümüzde, segmentasyon gibi analiz yöntemlerinden yararlanmak, işletmelerin akıbeti için oldukça faydalı olacaktır.
Lokasyon Nedir ve Lokasyonun Önemi
Lokasyon, bir ürün veya hizmetin sunulduğu işletmenin bulunduğu konumdur. Lokasyon tüm işletmeler için çok önemli olan bir unsurdur. Lokasyon teknolojileri sayesinde yapılacak lokasyon analizi ile konumsal olarak birçok avantaj elde edilebilir. Lokasyon seçiminin yanlış yapılması da tam aksine birçok dezavantaja yol açabilir.
İlginizi çekebilir: Google Maps / Google Haritalar 15 Yaşında (Yenilendi)
Lokasyon Analizi ve Lokasyon Teknolojileri
Lokasyon analizi işletmenin yer seçiminde ve müşteriler ile olan ilişkisine katkı sağlayan bir uygulamadır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte lokasyon teknolojileri birçok farklı sektörde kullanılmaya başlanmıştır. Mobil teknolojilerin daha sık kullanılır hale gelmesi, lokasyon teknolojilerinin de daha kullanılabilir olmasını sağlamıştır. Nesnelerin interneti, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, 4G veya drone gibi teknolojiler lokasyon analizi ile eş zamanlı kullanılan yani destekleyici teknolojilerdir. Lokasyon teknolojileri sayesinde işletmeler kendileri için en doğru konumu seçebilirler. Konumun doğru bir şekilde belirlenebilmesi için birçok unsurun bir arada düşünülmesi gerekir. Örneğin; bir alışveriş merkezinin doğru konumlandırılabilmesi için trafik durumundan fiziksel koşullara dek birçok unsurun göz önünde bulundurulması gerekir. Çevre lokasyonda bulunan rakiplerin gücü ve sayısı, lokasyonun demografik özellikleri ve fiziksel olarak kullanılabilirliği gibi özellikler konumun işletme için ne kadar uygun olup olmadığının anlaşılmasını sağlar.
Bu durum finansal açıdan da işletmeyi olumlu anlamda etkilemiş olur. Finansal ivmenin ne şekilde ilerleyeceği konum ile ilgilidir diyebiliriz. Bunun haricinde lokasyon teknolojileri sayesinde müşteriler hakkında da veriler elde etmek mümkündür. Müşterilerin demografik bilgileri, alışkanlıkları, alışveriş deneyimleri ve seçimleri gibi bilgilere ulaşmak mümkündür. Bu bilgilerin analiz edilmesi ile birlikte lokasyon bazlı bir veri yönetimi gerçekleştirilmiş olur. Bu da müşteri segmentasyonu için önemli bir adımdır.
İlginizi Çekebilir: Lokasyon Nedir? AVM Yer Seçimi ve Lokasyon Analizi
Lokasyon Teknolojileri ile Geofence
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortaya çıkan lokasyon bazlı teknolojilerden biri de geofence teknolojisidir. Belirli bir alanın sanal olarak belirlenmesi ile gerçekleşen bu teknoloji, pazarlama trendleri için oldukça önemlidir. Geofence teknolojisinde uygulanan adımlar aşağıdaki gibidir.
- İşletmenin hedef kitlesi belirlenir,
- İşletmeye uygun alanlar sanal olarak belirlenir,
- Belirlenen hedef kitle, belirlenen alana giriş yaptığında mobil cihazlar aracılığıyla lokasyon bazlı pazarlama çalışması gerçekleştirilir.
Geofence teknolojisinde en sık kullanılan yöntem SMS yöntemidir. Her bir potansiyel müşteri belirlenerek geofence teknolojisi ile uyarılmış olur. Marka algısını olumlu yönde etkilemek adına bu çalışmanın profesyonel bir şekilde yönetilmesi gerekir. Geofence teknolojisi, pazarlamanın yanı sıra etkinlik haberlerinde, avm kampanyalarında veya kargo takibinde de kullanılabilir.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Önerilerle Segmentasyon ile Tüketici Analizi
Müşteri Segmentasyonu Nedir ve Nasıl Yapılır?
Müşteri segmentasyonu, günümüz tüketim toplumunda oldukça önemli olan bir kavramdır. Müşteri segmentasyonu nedir? Sorusuna cevaben;Müşterilerin gruplara ayrıştırılması ve bu şekilde daha detaylı olarak incelenmesi denebilir. Müşteri segmentasyonu adımları aşağıdaki gibidir.
- Pazarı Belirleme: Müşteri segmentasyonu yapabilmek için atılması gereken ilk adım bulunulan pazarı net bir şekilde belirlemektir. Pazarın net bir şekilde belirlenememesi müşterileri segmentlere göre ayıramamaya yol açar.
- Kitleleri Belirli Özelliklere Göre Ayrıştırma: En önemli kısmı potansiyel müşterileri belirli gruplara ayırmaktır. Yaş, cinsiyet, lokasyon, gelir, etkileşim ve bağ kurma geçmişi, satış geliri, sipariş yöntemi, önceki pazarlama, geri bildirim veya satın alma geçmişi gibi unsurlar ile müşteriler belirli segmentlere ayrılabilir.
- Segmentlere Göre Çalışmalar Yapma: Bu aşamada her bir segment incelenir ve segmentlere uygun olan iletişim ve pazarlama yöntemleri belirlenir. Böylece yapılan çalışmalar ile birlikte potansiyel müşteriyi yakalama oranı çok daha yükselmiş olur.
- Rakip ve Rekabet Analizi Yapma: Müşterilerinizi; maddi durumları, yaşam şartları, yiyecek-içecek alışkanlıklarına göre segmente edebildiği için, hangi hedef kitle için hangi rakipler daha çok dikkate alınmalı daha kolay şekilde analiz edilmiş olur. Sonuç olarak da Arçelik ve Beko’nun aynı firmaya ait olması fakat farklı kitleye hitap etmesi gibi rakip ve rekabet analizi daha ayrıntılı, derinlemesine yapılabilmektedir.
Müşteri Segmentasyonu ile Restoranınızın Kârını Katlayın
Restoran işletmeleri (özellikle franchise) de, müşteri segmentasyonu kullanan, bu analizden oldukça yararlananlardandır. Restoranı ziyaret eden müşterileri segmentlere ayırmak mantıklı olacaktır. Konum paylaşımları, değerlendirmeler ve yorumlar, WIFI izleri gibi araçlarla; düzenli olarak ziyaret edenler, restoranı arada bir ziyaret edenler, restorana çok az sıklıkta gelenler, bütçeye göre menü seçimleri, akşam saatlerini tercih edenler, sabah saatlerinde restoranı ziyaret edenler şeklinde birçok farklı segment oluşturulup bu gruplar yaş, cinsiyet ve gelir düzeyi gibi demografik bilgiler ve psikografiks segmentasyon ile de zenginleştirilebilir. Önemli olan restoranın kimliğine uygun olarak yapılan segmentasyona uyum sağlayan çalışmaların gerçekleştirilmesidir. Tüm bu özellikler göz önünde bulundurularak hazırlanacak olan pazarlama kampanyaları potansiyel müşterilerin dikkatini çekebilir ve böylece restoranın karı katlanabilir.
Siz de müşteri segmentasyonu, tahminleme, modelleme, danışmanlık, fizibilite raporu hizmetlerinden yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.