Barındırmış olduğu potansiyelin ortaya çıkmaya başlaması ile birlikte lokasyon kavramı giderek artan bir ölçüde, insan hayatında yer almaya başlamıştır. Coğrafi anlamda var olan belirli bir konumu ifade eden bu kavram, esasında o konumda bulunan insanlar ve bölgenin coğrafi özellikleri ile ilgilenmektedir. Lokasyonun sunmuş olduğu avantajlardan yararlanma konusunda özel şirket sektörleri daha isteklidir. Özellikle şube açma ya da yeni bir yatırım yapma konusunda adım atılacağı zaman hazırlanan fizibilite raporları için bu lokasyon analizleri büyük öneme sahiptir. Lokasyonu günümüz dünyasında bu denli önemli bir konuma getiren esas unsur, onun yeni ve akıllı teknolojiler ile yapmış olduğu birleşimdir. Eski lokasyon analizi yöntemlerine kıyasla çok daha verimli ve isabetli analizler yapmayı olanaklı kılan yapay zekâ teknolojileri, gerekli olan tüm verilerin bir araya toplanabilmesi ve başarılı bir şekilde analiz edilebilmesini sağlamaktadır. Bu yöntem sayesinde hem işletmelerin daha isabetli yatırım kararı alabilmeleri hem de yatırım gerçekleştikten sonra uzun vadeli hedeflerin daha iyi takip edilebilmesi sağlanmaktadır.
Lokasyon Ne Demek?
“Lokasyon nedir” sorusuna verilebilecek cevap son derece basittir. Bu kavram, yer küre üzerinde gerçek anlamda yer kaplayan herhangi bir noktayı ifade etmektedir. Yani dünya üzerinde ayak basılabilen her alan lokasyon olarak kabul edilmektedir. Ancak özel anlamı ile bu kelime, bir coğrafi konuma ve orada yaşayan insanlara ait bilgilerin, önceden belirlenmiş özel bir amaç doğrultusunda analiz edilmesini ifade etmektedir. Bu özel amaçlar, genellikle işletmelerin belirlemiş olduğu kazanç politikalarıdır. Ayrıca son dönemlerde kamu alanında da lokasyonun gücünden yararlanılması yaygın bir hal almaya başlamıştır. Doğru lokasyonda bulunmanın yanı sıra; lokasyonda bulunanların da doğru tanımlanması bu çağda göz önünde bulundurulan hususlardan biri haline gelmiştir.
Zira yeni akıllı teknolojiler, lokasyonun yalnızca insan trafiğinin yoğun olmasından ibaret olmadığını başarılı bir şekilde ortaya koymuştur. Lokasyonun basit gibi görünen anlamının altında, oldukça büyük bir potansiyel yatmaktadır. Lokasyonun itici gücünü arkasına alan işletmeler, uzun vadeli hedeflerine daha kısa sürelerde ulaşabilmekte ve şirket adına vermiş oldukları kararların daha isabetli olmasını temin edebilmektedir. Günümüz dünyasında başarılı olmak isteyen bir işletmenin, lokasyon teknolojilerini görmezden gelmesi kabul edilebilir değildir.
İlginizi çekebilir: Lokasyon Analizi Perakende Sektöründe Neden Kilit Rol Oynar?
Lokasyon Nedir? Telekomünikasyon Sektörüne Ne Sağlar?
Mobil cihazlar ve internet gibi küresel bağlantı araçları üzerinden iletişimi sağlayan telekomünikasyon şirketlerinin insan hayatındaki yeri tartışılamayacak kadar büyüktür. Ancak telekomünikasyon şirketleri, yatırım yapmadan ya da bir adım atmadan önce; bu adımın ne kadar isabetli olacağına dair birtakım araştırmalar ve analizler yapmaktadır. Lokasyon analizi yönteminden en fazla yararlanan sektörlerden biri de telekomünikasyon sektörüdür. Lokasyonun sunmuş olduğu avantajlar, telekomünikasyon şirketlerini bu uygulamaya yönlendirmektedir. Lokasyonun bu sektöre kattığı değerlerden bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Doğru Yer Seçimi
Telekomünikasyon sektöründe, yapılacak yatırımların yerlerinin doğru olarak belirlenebilmesi için lokasyondan yararlanılmaktadır. Hem yeni dikilecek baz istasyonlarının yerlerinin tespit edilmesinde hem de irtibat ofisleri ya da şube açma konularında isabetli yer seçimi yapabilmek adına lokasyon analizi büyük bir potansiyel taşımaktadır. Bu da telekomünikasyon şirketlerinin yatırım için ayırmış oldukları bütçelerin doğru kullanılmasına yol açmaktadır.
İlginizi çekebilir: Konum / Lokasyon Teknolojilerinin İşletmelere Faydaları
Rekabet Koşullarının Analizi
Pek çok sektörde olduğu gibi telekomünikasyon sektöründe de rekabetin önemi her geçen gün artmaktadır. Hedef pazarda bulunan rakiplerin stratejilerinin analiz edilmesi, karşı hamlelerin yapılabilmesi adına gereklidir. Lokasyon teknolojileri sayesinde telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren diğer firmaları kolay bir şekilde analiz etmek mümkündür.
Müşteri Segmentasyonunun Sağlanması
Pazarlama alanının yeni trendlerinden biri olan müşteri segmentasyonu, daha az pazarlama bütçesi ile daha yüksek satış rakamlarına ulaşmayı hedeflemektedir. Müşteri segmentasyonunu mümkün kılan teknolojilerin başında ise lokasyon teknolojileri yer almaktadır. Yaşadıkları bölgelere göre müşterilerin farklı özelliklerine göre kategorize edilmesini sağlayan segmentasyon yöntemi, kitle bazlı pazarlama yerine birey ya da grup bazlı pazarlamayı sağlamaktadır.
İlginizi çekebilir: GIS Nedir? Turizmde Lokasyon Ne Demek? Uzmanından Öneriler
Hedef Kitle Analizi
Lokasyon teknolojilerinin sağlamış olduğu yararlardan biri de hedef pazarda bulunan hedef kitlenin analiz edilmesidir. Daha etkin pazarlama yapılabilmesi adına kitlenin özelliklerinin bilinmesi önem arz eden bir durumdur. Lokasyonun ve ona eşlik eden akıllı teknolojilerin sahip olduğu birtakım olanaklar sayesinde bu analizler kolayca yapılabilmektedir.
Daha fazlası için Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.