COVID-19 ile mücadele için dünyanın her yerinden ülkeler, ‘evde kal’ mesajını vurguladı. Pek çok ülke, yasal düzenlemelerle 2020 yılının Mart ayından bu yana, belli aralıklarla sokağa çıkmayı engelledi. Bu öngörülemeyen süreç, insanların hareket alanlarında ciddi değişimlere yol açtı.
Okullar ve iş yerleri bir süre kapandıktan sonra pek çoğu uzaktan ya da hibrit bir modele geçiş yaptı. Fiziksel olarak bir araya gelinen etkinlikler ve toplantılar iptal edildi. Toplu taşıma, özel araçla ulaşım ve ulusal ya da uluslararası tüm seyahatler çeşitli kısıtlamalar dahilinde gerçekleşti.
Tüm dünya, bu beklenmedik pandemi kurallarına hızla adapte oldu ve Türkiye de dahil olmak üzere kitlesel olarak hareket trendlerinde büyük değişim gözlendi. Virüsün yayılmasının önüne geçmek için seferber olan geniş kitlelerin hareketi yavaşladı ve hareket alanı daraldı.
COVID-19 ile Dönüşen Türkiye Mobil Hareket Trendi
Maptriks Türkiye Mobil Hareket Trendi Raporları, tüm dünyayla birlikte bambaşka bir hareket eğilimi gösteren Türkiye’ye dair detaylı bilgiler sunuyor. Google konum takibi verilerinin Maptriks tarafından derlenmesi ile oluşturulan bu raporlar; perakende ve hizmet yerleri, market ve eczaneler, parklar, toplu taşıma istasyonları, işyerleri, ofisler ve konut gibi farklı kategorilerde zaman içinde coğrafyaya göre hareket trendlerini gösteriyor. Trendler farklı illere göre incelenebiliyor.
Google hesabında konum geçmişi ayarını etkinleştirmiş olan kullanıcıların mobil verilerine dayanan raporlar, gerçek kullanıcı davranışını baz alan içgörü imkanı sağlıyor. Kişisel veriyi koruma amacıyla anonim olarak kullanılan veriler sayesinde, pandemi itibarıyla Türkiye’de toplumun hareketlerindeki değişimleri lokasyon bazlı olarak ele almak mümkün hale geliyor.
Hareket Trendlerinde Öne Çıkan Değişimler
Maptriks Türkiye Mobil Hareket Trendi, pandemi ile birlikte hızla yürürlüğe giren sosyal mesafe önlemlerinin hareketi büyük ölçüde etkilediğini ortaya koyuyor. Bu raporlar, pandeminin günlük yaşamı nasıl dönüştürdüğünü ve bu kısıtlamaların farklı yerler için zaman zaman nasıl çözüldüğünü gösteriyor.
Bu veriye dayanarak genel anlamda insanların karantina kurallarına ne kadar uyum sağladıklarına dair net bir sonuca varamayız. Ancak, Türkiye’de yaşayanların nasıl hareket ettiğine bakarak veriye dayalı bir tahminde bulunabiliriz.
3 büyük şehir benzer değişim gösterdi
Pandemi başından bu yana İstanbul, İzmir ve Ankara’da mobil hareket verilerine baktığımızda perakende ve hizmet yerleri, market ve eczaneler, parklar, toplu taşıma istasyonları, işyerleri, ofisler ve konut kategorilerinde benzer hareket değişimi görüyoruz. Şehirler arasında küçük farklar olsa da hareket trendleri aynı yönde değişiyor.
İstanbul, İzmir ve Ankara için pandemi süresince parklara dair mobil hareket değişimini aşağıdaki grafikte görebilirsiniz.
Hareketin en fazla yavaşladığı yerler
Pandemi sırasında belli dönemlerde yasal olarak da kısıtlanan alışveriş merkezleri, kafeler, restoranlar, sinema ve tiyatroları kapsayan perakende ve hizmet yerlerinde, iş yerleri ve ofislerde ve toplu taşıma duraklarında hareket büyük oranda yavaşladı. Bu yerlerde gözlemlenen yavaşlama, pandeminin başladığı 2020 yılının Şubat ayından 2021 yılının ortalarına kadar sürdü.
Perakende ve hizmet yerleri en yüksek yavaşlama oranını %-67 ile 2020’nin Nisan ayında gördü.
Toplu taşıma duraklarındaki mobilite trendi ise 2021 yılının Haziran ayına kadar negatif oranlarda seyretti.
Market, pazar ve eczane gibi yerleri kapsayan kategoride 2021’in ikinci yarısında gözlemlenen artış, pandemi başında bu yerlerde önemli bir yavaşlama yaşandığının işaretlerini veriyor.
Pandemi sırasında hareketin arttığı yerler
Pandemi ile birlikte ofisleri, parkları, perakende ve hizmet yerini boşaltan Türkiye için hareketin en fazla arttığı yer konutlar oldu. Dalgalı bir grafikle seyretse de konutlarda artan hareketlilik 2021 yılının ortalarında azalmaya başladı. Uzaktan çalışmanın kalıcı bir iş yapma modeline dönüşmesinin yanı sıra pandemiye karşı önlem almaya devam edildiğinin bir göstergesi olarak 2021’in ikinci yarısında da büyük bir yavaşlama gözlenmedi.
Diğer yandan parklar, pandeminin ilk yılı da dahil olmak üzere yaz aylarında daha fazla hareketlendi. 2021’in Temmuz ayında parklardaki hareket oranındaki artış %90’lara yaklaştı.
Pandemi etkisi yavaşlamaya başladı
2021 yılının Mayıs ayı itibariyle tüm kategorilerde pandemi ile birlikte yaşanan değişimlerin etkisi azaldı. Böylece toplu taşıma duraklarında, halka açık parklar, halk plajları, milli parklar gibi yerleri kapsayan parklarda, marketler ve eczanelerde, perakende ve hizmet yerlerinde tekrar hareketlilik gözlenmeye başladı.
Mobilite Raporu Nerelerde Kullanılabilir?
Maptriks Türkiye Mobil Hareket Trendi Raporu, tüm sektörler için hedef kitle davranışına dair önemli bir veri kaynağı oluşturuyor. Sürekli güncellenmeye devam eden rapor ile pandemiden sonra değişen hareketlilik trendleri gözlemlenebilir. Bu sayede, markalar hedef kitlelerinin günlük yaşamlarındaki değişime dair önemli bir içgörüye ulaşabilir.
Markalar, değişen ihtiyaçlara dair somut verileri keşfederek doğru ürünü ya da reklam içeriğini doğru yer ve zamanda sunabilir. Böylece hedef kitleye ulaşma stratejileri de veriye dayalı bilgiler ışığında şekillendirilebilir.
Mobilite raporu, markaların beklenti ve ihtiyaçlarına göre çok geniş bir yelpazede kullanılabilir. Bu rapordan alınan bilgiler, farklı analizlerle birlikte değerlendirilerek çok daha spesifik bilgilere ulaşılabilir.
Türkiye Mobil Hareket Trendi: Sonuç
Türkiye Mobil Hareket Trendi, pandeminin etkilerini veri odaklı bir yaklaşımla ortaya çıkarıyor. Farklı kategori ve şehirlerde gözlemlenen hareketlilikteki dalgalanmayı sürekli olarak izlemek, stratejik adımlar atmak için değerli bir kaynak oluşturuyor.
Türkiye Mobil Hareket Trendi’ni keşfetmek ve veriye dayalı analizlerle pazarlama ve iş süreci stratejilerinizi güçlendirmek için Maptriks ekibi sizi desteklemeye hazır!