Bilgisayar ve internet teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hayatın pek çok alanında büyük değişimlerin yaşanmasına neden olmuştur. Ticaret ve iş dünyası da bu durumdan nasibini almıştır. Yeni akıllı teknolojilerin de sürece eklemlenmesi ile birlikte işletmeler açısından çok farklı fırsatlar ve kolaylıklar ortaya çıkmıştır. Kullanımı yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan bu akıllı yöntemlerden biri de lokasyon analizi olarak adlandırılan uygulamalardır. Lokasyon analizinin ne olduğundan önce, lokasyon nedir? sorusunu cevaplamak, konunun bütün olarak anlaşılabilmesi açısından önemlidir. Lokasyon, fiziki dünya üzerinde yer alan herhangi bir noktaya verilen isimdir. Konum kelimesi de bu kelime ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Lokasyon analizi ise işletmenin kendisine hedef pazar olarak belirlediği alanda ya da halihazırda faaliyetlerini yürüttüğü alanda, işletmenin hedefleri doğrultusunda yapılan analizlerdir.
Lokasyon Analizi ve Önemi
Yeni bir yatırım yapmadan önce firmalar birtakım araştırmalar yapar ve yapmak zorundadır. Bu araştırmaların neticesinde de fizibilite raporu denilen bir rapor elde edilir. Bu raporun gösterdiği sonuçlar, işletmenin ilgili yatırım konusunda takip edeceği yolun belirlenmesinde önemli rol oynar. Fizibilite raporunda yer alan konulardan biri de lokasyon analizidir. Lokasyon analizi sayesinde firmalar girmek istedikleri hedef pazarda, işletmenin üretmiş olduğu mal ve hizmetlere olan talebi ölçüp, bu duruma göre yol haritası çizebilmektedir. Bunun dışında hedef pazarda faaliyet gösteren diğer firmaların belirlenmesi ve stratejilerinin analiz edilmesi de lokasyon analizinin sunmuş olduğu olanaklar arasındadır. Lokasyon analizinin sunmuş olduğu bir diğer olanak ise segmentasyon yapılabilmesidir. Yani müşterilerin belirli faktörler baz alınarak ayrıştırılması ve daha küçük alt gruplara ayrılmasıdır. Bu sayede de firmalar müşterilerinin taleplerini karşılamak konusunda daha nokta atışı stratejiler geliştirebilmektedir. Yeni bir pazara girmeden önce bu yöntemden faydalanan firmalar, yatırım için ayırdıkları bütçenin daha verimli ve geri dönüşü daha mümkün olan şekilde kullanılmasını sağlamaktadır.
İlginizi çekebilir: GIS Nedir? Gayrimenkul Sektöründe Coğrafi Bilgi Sistemleri
Lokasyon Analizi ve Uygulama Alanları
İşletmelere sunduğu kolaylıklar ve avantajlar sayesinde lokasyon analizi günümüzde çok sayıda alanda kullanılmaktadır. Uzun vadede hedeflerine ulaşmak isteyen vizyon sahibi işletmeler, lokasyon analizinin itici gücünü arkalarına alarak geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemektedir. Bu doğrultuda profesyonel olarak faaliyet gösteren tüm sektörlerde ve sektörler içerisinde yer alan tüm firmalarda bu yöntem aktif olarak kullanılmaktadır. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler arasında da gideren yaygınlık kazanmaktadır. Rekabetin giderek daha sert hale geldiği günümüz piyasalarında lokasyon teknolojileri işletmelerin vazgeçilmezi haline gelmektedir.
İlginizi çekebilir: Lokasyon Nedir? Akaryakıt Sektöründe Lokasyon Teknolojileri
Lokasyon Analizi ile Bankacılık ve Finans
Lokasyon analizinin en sık kullanıldığı alanlar arasında bankacılık ve finans sektörleri ilk sıralarda yer almaktadır. Kârlılığın büyük önem arz ettiği ve yatırım maliyeti olarak büyük paraların gerektiği bu sektörde işletmeler doğru adımlar atabilmek adına sıklıkla lokasyon teknolojilerine başvurmaktadır. Bankacılık ve finans sektöründe lokasyon teknolojilerinin kullanımına yönelik senaryolardan bazıları şunlardır:
Yeni Şube ya da ATM Açmak İçin Uygun Yerin Belirlenmesi
Lokasyon teknolojileri bankacılık ve finans alanında çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Ancak bu teknolojilerin kullanımının en belirgin olduğu nokta, yeni şube açılımı ile ATM yerleştirilecek noktaların belirlenmesidir. Hangi bölgede, hangi şubenin açılacağını doğru tespit etmek, yapılacak yatırımın karşılığını alabilmek açısından önemlidir. Sanayi ve ticaretin yaygın olduğu bölgelerde ticari şubeler, tarım ve ziraat faaliyetlerinin fazla olduğu yerlerde tarımsal hizmet ve ürünler sunan şubeler, homojen bölgelerde ise bireysel şubeler daha uygundur. Bu yüzden de yatırım yapılmak istenilen bölgenin iyi analiz edilmesi gereklidir.
Bu durum tabi ki Türkiye için de geçerlidir. ATM’ler ve şubeler, en ücra noktasda bile insanların karşısına çıkmaktadır. Ancak bu şubeler açılırken ya da bir yere ATM yerleştirilirken mutlaka lokasyonun gücünden yararlanılmaktadır. Şubeye ya da ATM’ye ihtiyaç duyulan alanların belirlenmesi ve burada var olan talebin ölçülmesi açısından lokasyon teknolojileri aktif olarak kullanılmaktadır.
Müşteriye Uygun Strateji Belirlenmesi
Bankalar, farklı kesimden müşterileri için farklı stratejiler belirlemektedir. Örneğin tarımın yaygın olduğu kırsal bir bölgede tarımsal krediler ön plana çıkarılırken ve hedef kitle olarak çiftçilere ulaşılmaya çalışılırken, sanayi ya da turizm bölgelerinde de sanayicilere yönelik destek ve kredi paketleri oluşturulmaktadır. Hangi bölgede ne yapılacağına dair kararın verilmesinde de yine lokasyon söz sahibidir. Lokasyonun sunduğu imkanlar sayesinde banka şubeleri müşterilerine daha net bir şekilde hitap edebilmektedir. Yani coğrafi bilgi sistemleri tarafından beslenen akıllı lokasyon teknolojileri, kullanıcı verilerinden yola çıkarak onların gereksinimlerini belirlemekte ve yalnızca gereksinim duydukları ürünlerin tanıtımını yapmaktadır. Bu sayede hem müşteriler ilgi alanlarında olmayan ürünler ile muhatap edilmemekte hem de bankalar daha düşük maliyet ile daha başarılı pazarlama yapabilme olanağına kavuşmaktadır. Dijital teknolojilere entegre olma konusunda iyi bir dereceye sahip olan bankalar, müşteri segmentasyonundan da yoğun olarak yararlanmaktadır.
Müşteri Segmentasyonunun Sağlanması
Büyük şehirlerde ya da farklı kesimlerden insanların bir arada yaşadıkları bölgelerde bankalar müşterilerine daha etkin bir şekilde ulaşabilmek ve kampanyalardan haberdar edebilmek için müşteri segmentasyonuna ihtiyaç duyar. Müşterilerin belirli kriterlere göre sınıflandırılmasına ve ihtiyaçlarına uygun olarak hizmetlerin sunulmasına yönelik olarak gereksinim de lokasyon analizi sayesinde mümkündür. Müşterilerine daha özel hizmet sunmak ve onlara kendilerini özel hissettirmek isteyen bankalar için lokasyonun itici rüzgarından yararlanmak, uzun vadeli hedeflere ulaşmak açısından büyük olanaklar sağlamaktadır.
Sizler de lokasyon analizinden yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? Eğitim Sektöründe Segmentasyon Analizi