Sektörel verimliliğini ve rekabet şansını artırmak açısından lokasyon kavramına duyulan ihtiyaç ve ilgi her geçen gün daha da artmaktadır. Sektörler açısından itici bir güç oluşturan lokasyonun doğru bir şekilde kullanılması, uzun vadeli planları gerçekleştirme konusunda büyük bir katkı sağlamaktadır. Lokasyondan etkin bir şekilde yararlanabilecek olan sektörlerden biri de medya sektörüdür. Lokasyonun bu sektöre katacağı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda, lokasyona kayıtsız kalmak mümkün değildir. Lokasyon nedir, lokasyon ne demek, kısaca bahsedelim.
Lokasyon Nedir?
İşletmeler açısından her zaman önem arz eden kavramlardan biri olan lokasyon, internet ve bilgisayar teknolojilerinde yaşanan gelişmelere paralel olarak farklı bir kimliğe bürünmüştür. Lokasyon ne demek diye merak edenler açısından söylemek gerekirse lokasyon, harita üzerindeki belirli bir koordinata ve noktaya denk gelmektedir. Hem ilk defa faaliyete başlayacak olan işletmeler hem de mevcutta bulunan ancak verimliliğini artırmak isteyen işletmeler, lokasyonun gücü sayesinde istedikleri başarıya ulaşabilmektedir. Özellikle günümüzde yapay zekâ teknolojileri ile büyük ölçüde bütün haline gelen lokasyon teknolojileri, bu sayede insan eli değmeden, insanın yapabileceğinden daha muazzam hesaplamalar ve analizler yapabilmektedir. Lokasyon seçimini doğru yapmak ya da var olan lokasyondaki potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek, işletmeler açısından pazarda, 1-0 önde olmayı sağlamaktadır. Örneklerle lokasyon nedir, lokasyon analizi nedir, görelim.
İlginizi çekebilir: Data-Information-Knowledge-Wisdom Piramidi
Örneklerle Lokasyon Analizi Nedir?
Lokasyon teknolojilerinin işletmelere sağlamış olduğu yararlar oldukça fazladır. Lokasyon analizi sayesinde belirli bir coğrafi alan içerisinde işletmenin ihtiyaç duyacağı her türlü veri toplama işleminin yapılması ve işletme çıkarları doğrultusunda toplanan verilerin analiz edilmesi önemli bir duraktır. Yapılacak olan bu analiz sayesinde işletmeyi kurmak için en doğru yerin belirlenmesi, belirlenen bölgedeki tüketici profillerinin çıkarılması, işletmenin ürünlerine ve hizmetlerine olan talebin saptanması, rakiplerin durumlarının ve stratejilerinin belirlenmesi gibi pek çok avantaj elde edilmektedir.
Yeni şube açmak isteyen bir fastfood zinciri örneği üzerinden ilerlemek, lokasyon analizi konusunun daha anlaşılır olması açısından yararlıdır. Öncelikle işletmenin yeni şubesini açmak istediği şehir belirlenir. Sonrasında ise bu şehirde hangi bölgede fastfood ürünlerine olan ilginin daha yoğun olduğu tespit edilmeye çalışılır.
Hedef bölgelerde yapılan araştırmalar ile tüketicilerin profilleri ve tüketim alışkanlıkları analiz edilir. Ayrıca bu bölgeler içerisinde yer alan diğer fastfood zincirlerinin ya da mağazalarının durumları da ele alınır. Daha etkin bir rekabet stratejisi yürütebilmek açısından rakibin stratejisinden haberdar olmak işletmelere büyük bir artı puan getirmektedir.
Lokasyon hususunda yapılacak olan analiz sayesinde müşterilerin daha alt birimlere ayrılması yani segmentasyon denilen işlemin gerçekleştirilmesi de söz konusudur. Bu sayede de ürünlerin daha başarılı bir şekilde pazarlanması olanağı doğmaktadır. Gerekli olan diğer analizlerle birlikte hazırlanan fizibilite raporu neticesinde girilmek istenilen pazarın ne derece verimli olduğu ve yatırım yapmaya değip değmeyeceği belirlenmiş olur. İşletmeler için lokasyon analizi yalnızca ilk kurulum aşamasında başvurulan bir yöntem de değildir.
Yeni şube açmak isteyen bir fastfood zinciri örneği üzerinden ilerlemek, lokasyon analizi konusunun daha anlaşılır olması açısından yararlıdır. Öncelikle işletmenin yeni şubesini açmak istediği şehir belirlenir. Sonrasında ise bu şehirde hangi bölgede fastfood ürünlerine olan ilginin daha yoğun olduğu tespit edilmeye çalışılır. Hedef bölgelerde yapılan araştırmalar ile tüketicilerin profilleri ve tüketim alışkanlıkları analiz edilir. Ayrıca bu bölgeler içerisinde yer alan diğer fastfood zincirlerinin ya da mağazalarının durumları da ele alınır.
Daha etkin bir rekabet stratejisi yürütebilmek açısından rakibin stratejisinden haberdar olmak işletmelere büyük bir artı puan getirmektedir. Lokasyon hususunda yapılacak olan analiz sayesinde müşterilerin daha alt birimlere ayrılması yani segmentasyon denilen işlemin gerçekleştirilmesi de söz konusudur. Bu sayede de ürünlerin daha başarılı bir şekilde pazarlanması olanağı doğmaktadır. Gerekli olan diğer analizlerle birlikte hazırlanan fizibilite raporu neticesinde girilmek istenilen pazarın ne derece verimli olduğu ve yatırım yapmaya değip değmeyeceği belirlenmiş olur. İşletmeler için lokasyon analizi yalnızca ilk kurulum aşamasında başvurulan bir yöntem de değildir.
İlginizi çekebilir: Rota Optimizasyonu Nedir? Akaryakıt Sektöründe Rota Optimizasyonu
Medya Sektörü Nedir ve Medya Sektörü, Lokasyondan Nasıl Yararlanır?
Bir bütün olarak medya; insanların haber almalarını, eğlenmelerini, eğitilmelerini ve sosyalleşmelerini sağlayan yazılı, görsel ve işitsel araçların tamamına verilen isimdir. Ancak medyanın sayılan bu faaliyetlerini yerine getirebilmesi açısından kârlılığını koruması gereklidir. Lokasyon teknolojileri bu konuda medya sektörüne de büyük olanaklar sunmaktadır. Bu olanakları kısaca şu şekilde incelemek mümkündür
1- Hedef Kitle Analizi (Segmentasyon)
Başta reklam kampanyaları olmak üzere medya sektörü, hedef kitlesine yönelik olarak birtakım kampanyalar düzenlemektedir. Düzenlenecek olan bu kampanyalarda hedef kitlenin nerede yaşadığını veya nelerden hoşlanıdğını bilmek, daha etkin kampanya planlamaları için yardımcı olacaktır. Gelişigüzel ve kitlesel olarak yapılan kampanyalar, günümüzde geçerliliğini büyük ölçüde kaybetmiştir. Daha özel ve daha küçük gruplara yönelik yapılan kampanyaların başarıya ulaşma ihtimalinin daha yüksek olduğu, çeşitli araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Bu yüzden de hedef kitle analizinin yapılması, yani segmentasyon analizinin yapılması, başarı için şarttır.
2- Görünürlük Analizi
Medya sektörü tarafından yapılan reklamların ve diğer kampanyaların hedef kitle açısından ne derece görünür olduğunun belirlenmesi açısından da lokasyon analizi önemlidir. Sokaklara varıncaya kadar daraltılmış alanlarda yapılacak olan taramalar sayesinde reklam kampanyalarını daha başarılı bir şekilde optimize etmek ve maliyetleri düşük seviyelere çekmek mümkündür. Görünürlüğün yeterli olmadığının tespit edildiği yerlerde, bu durumun üstesinden gelmek için üretilecek stratejilerin belirlenmesinde de lokasyon kavramının önemi büyüktür.
İlginizi çekebilir: Uzmanından Lokasyon Analizi ile Bankacılık & Finans
3- Sosyal Medya Analitiği
Günümüzde sosyal medya, sıradan paylaşım alanları olmaktan çıkmış, işletmeler açısından hedef kitleye ulaşmakta büyük bir araç haline gelmiştir. Medya sektörü de bu kârlı pazarı en iyi şekilde değerlendirmelidir. Bu yüzden de lokasyon çerçevesinde reklam kampanyalarının ve diğer kampanyaların sosyal medyaya yansımasının ölçülmesi gereklidir. Sosyal medya ortamlarında da kampanyaların görünür kılınması açısından adımlar atılmalıdır. Günümüzde sosyal medyadaki varlığını ve görünürlüğünü tesis edemeyen firmalar, tutunma ve rekabet avantajlarını kaybetmektedir.
Medya sektöründeyseniz ve lokasyonun gücüncen yararlanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.