Gelişen teknolojiyle beraber hem yazılım dünyasında hem de günlük hayatta sıkça kullanılmaya başlanan çok sayıda yeni terim hayatlarımıza dahil olmakta. Bunların arasında en dikkat çekeni, teknolojinin bulunduğumuz zaman diliminde ulaştığı son nokta olan yapay zeka kavramıdır. Yapay zeka, makine öğrenmesi ve derin öğrenme konularını içinde barındırmaktadır. Derin öğrenme konusu için çok sayıda çalışma kütüphaneleri bulunmaktadır. Bu kütüphaneler arasında en çok kullanılanı ise TensorFlow kütüphanesidir. TensorFlow, derin öğrenme destekli yapay zeka uygulamaları üretenler için Google tarafından geliştirilmiş olan açık kaynaklı bir kütüphanedir.
TensorFlow Nedir?
Tensorflow, Google tarafından yıllar süren bir çalışma sonucunda oluşturulmuş, yapay zekanın derin öğrenme çalışmaları yapan geliştiriciler için üretilmiş, 2015 yılından beri kullanıcıların kullanımına açılmış açık kaynaklı bir kütüphanedir. İlk olarak sadece Python kullanılarak geliştirilmiş olan bu framework, günümüzde Pyhton’un yanında JavaScript, R, C#, C++ gibi akıllara gelebilecek en popüler yazılım dilleri tarafından desteklenmiş durumdadır. Yazılım dillerinin bu desteği TensorFlow’u herhangi bir yazılım diline hakim olan yazılım geliştiricilerin rahat bir şekilde kullanmasına olanak sağlamaktadır. TensorFlow’un bu kadar bilinen ve kullanılan bir kütüphane olmasının da temel sebebi budur.
İlginizi çekebilir; Yapay Zeka ve Veri Analitiği Nedir? 4 Adımda Açıklıyoruz!
TensorFlow – Java Script Desteği
TensorFlow’un JavaScript tarafından desteklenmesi internet browserı kullanılarak bile derin öğrenme ve makine öğrenmesi yazılımlarının kullanılabilmesi, geliştirilebilmesi ve kullanıcıların kendisini eğitebilmesini sağlamaktadır.
Google kendini bu konuda geliştirmek isteyen kullanıcılar için JavaScript Destekli demolar hazırlamış ve bunları kullanıcılara sunmuş durumda. Google’ın kullanıcılarına sunduğu bazı TensorFlow demoları ise:
- Kamera ile Emoji Algılayıcı
- Kamera Hareket Sensörleri ile Pac-Man Oyunu
- Hareket Sensörü ile Fotoğraf Eşleştirici
TensorFlow Nasıl Kullanılır?
TensorFlow, tek bir platforma hizmet eden bir kütüphane değildir. Çok çeşitli alanlar için bilgi sağlayarak geliştiricilerin kullanımına sunan bir frameworktür. TensorFlow, Mobil uygulamalardan IoT cihazlarına, web uygulamalarından yapay zeka çalışmalarına kullanılacak bilgilerin sağlandığı ve bu bilgilerin Python, C++, C#, JavaScript gibi çok kullanılan yazılım dilleri ile uyumlu halde sunulması sayesinde çokça kullanılan bir kütüphanedir. Bu kütüphaneyi kullanarak web uygulaması geliştirmek için JavaScript kodu ile TensorFlow kullanılmakta. Bunu yapabilmek için Node.js paketi indirilerek script tagleri kullanılmaktadır.
İlginizi Çekebilir; 3 Adımda Geofence ve Kullanım Alanları
TensorFlow Nasıl Öğrenilir?
Neredeyse aklınıza gelebilecek en popüler cihazlarda kullanılabilen ve yapay zeka algoritmaları geliştiricilerinin çoğunun kullandığı bir uygulama olan TensorFlow’u öğrenmek için kullanabileceğiniz belli kaynaklar bulunmaktadır. Bu kaynakların en dikkat çekenleri aşağıdaki maddelerde sizinle paylaşılmış durumdadır:
Intro to TensorFlow for Deep Learning
Bu uygulama, Google’ın TensorFlow ekibi tarafından hazırlanmış olan ve kullanıcıların derin öğrenme çalışmalarını nasıl yapabileceklerini öğreten büyük bir ücretsiz kaynaktır. Ücretsiz olmasına rağmen oldukça öğretici ve çok fazla içeriğe sahip olması bu uygulamayı TensorFlow kullanmaya yeni başlayanlar için oldukça ideal hale getirmektedir. Yaklaşık 2 ay süren bu online eğitim, TensorFlow’un web ortamında, mobil ortamda, cloud ortamlarında nasıl kullanılacağını detaylıca kullanıcılarına anlatmaktadır.
Introduction to TensorFlow for Artificial Intelligence, Machine Learning, and Deep Learning
Bu eğitim programı ile yapay zeka algoritmaları oluşturmak isteyen kullanıcılar hedeflenmiş durumdadır. Yapay zeka algoritmaları oluşturmak için gerekli araçların nasıl kullanılacağı bu eğitimde anlaşılır şekilde anlatılmaktadır. Makine öğrenimi ve derin öğrenme konularına ayrıntılı olarak değinilen bu eğitimin ardından, yazılım geliştiriciler kendi projelerini yapmaya başlayabilir hale gelebileceklerdir.
Okuduğunuz bu içerikte TensorFlow nedir, nasıl öğrenilir, TensorFlow nasıl kullanılır gibi konularda ayrıntılı bilgiler sizlerle paylaşıldı. Daha ayrıntılı bilgiler ve Maptriks özel hizmetlerden yararlanmak için iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.