İşletmeler açısından doğru lokasyonda bulunmak, tarihin her döneminde önem arz eden bir husus olmuştur. Geçmiş dönemlerde lokasyon seçimi yapılırken insan hareketliliği dikkate alınırken, bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan dönüşümlerle birlikte bu seçim, daha fazla parametre dikkate alınarak yapılmaya başlanmıştır. Özellikle teknolojinin son doruk noktalarından biri olan yapay zekâ teknolojileri, lokasyon analizi konusunda büyük olanaklar sunmaktadır. Big Data olarak adlandırılan ve insan marifeti ile toplamanın ya da işlemenin mümkün olmadığı büyüklükteki verilerin kolaylıkla toplanıp işlenebilmesini sağlayan yapay zekâ teknolojileri, işletmelere hem doğru yer seçimi kararı yapabilmeleri için hem de doğru satış ve pazarlama stratejileri planlayabilmeler için kolaylık sağlamaktadır.
Coğrafi bilgi sistemleri (CBS) kullanılarak hazırlanan haritalardan yararlanan yapay zekâ lokasyon teknolojileri, yeryüzünün herhangi bir bölgesinde yaşayan insanları farklı sınıflandırmalara tabi tutabilmektedir. Bu teknolojiler ile lokasyon analizi yapmak bir yandan işletme maliyetlerinin düşmesine neden olurken, diğer yandan da işletme verimliliğini arttırmaktadır. Son dönemde başta gelişmiş ülkeler olmak üzere Dünya’nın birçok ülkesinde ve Türkiye’de kullanılmaya başlanan, bu ülkelere ve dünyaya hem ekonomik açıdan hem de iş gücü açısından çok büyük fırsatlar sağlayacak bir teknoloji, yapay zeka nedir?
Yapay Zeka Nedir?
Yapay zeka; insan şeklinde davranışlar sergileyen, sayısal hareket ve mantık yürütebilen, ses algılayıp konuşabilen ve bunlar gibi birçok işlemi gerçekleştiren yazılım ve donanımsal sistemlerin tümüne denir. Yapay zekanın gelişmesi ve gelişiminin sunduğu fırsatlar dolayısıyla son dönemde birçok iş kolu, yapay zeka kullanımını teşvik edici çalışmalar içine girmiş durumdadır. İnsan hayatını oldukça kolaylaştıran bu teknolojik çalışma sağlıktan ekonomiye, mühendislikten veri analizlerine her türlü alanda kendini konumlandırmış durumdadır. Bu yazımızda Yapay Zeka Tabanlı Lokasyon Analizi hakkında bilgiler vereceğiz.
İlginizi Çekebilir; CBS (GIS) ile Korona Virüsü (Covid -19)
Lokasyon Analizi
Lokasyon Nedir?
Lokasyon İngilizce kökenli bir kelime olup, Türkçe’de “mekan, konum, yer” gibi anlamlara gelmektedir. Lokasyon analizi çalışmaları insanların hayatlarını kolaylaştıracak ve hızlandıracak çalışmalardan biridir. Konum analizi teknolojisi; akaryakıt sektöründen eğitim sektörüne, telekominükasyon sektöründen gayrimenkule çok sayıda sektörde kullanılan bir teknolojidir. Bu teknoloji ile şirketler pazarlamalarını şekillendirebilirken, yapacakları yatırımları hangi bölgelere yapabileceklerini analiz edebilirler. Lokasyon analizinden faydalanan bu şirketler aldıkları sonuçlara göre hedefledikleri kitlelere göre konumlanabilecekleri gibi konumlandıkları alanlara göre de hedeflemeleri gereken kitleleri belirleyebilirler. Bir şirketin verimini en çok etkileyen etkenlerden olan hedefleme ve konumlanma stratejileri bu anlamda şirketlere maddi olarak büyük katkılar sağlamaktadır.
Günümüz dünyasında işletmelerin ellerinde çok sayıda veri bulunmaktadır. İşletmelerin ellerinde bulunan bu verilerin çok büyük çoğunluğu ise anlamlandırılmayı beklemektedir. Bu verilerin anlamlandırılması için uzmanlara ihtiyaç duyulduğunda ise ya bu konu özelinde uzmanlaşmış bir ekip istihdam edilmeli ya da analiz hizmeti veren danışman şirketlerle anlaşılması gerekmektedir.
İşletmelerin konum verilerinin anlamlandırılması için gerekebilecek olan unsurlar:
- Analiz Departmanı
- Uzman Analiz Danışmanlık Şirketi
İşletmelerin verilerinin en önemlisi diyebileceğimiz ise lokasyon verisidir. Forbes’a göre tüm işletme verilerinin %80’i lokasyon bileşeni içeriyor. Lokasyon verilerinin bu kadar değerli olmasının sebebi diğer tüm veri kümeleri arasında köprü görevi görebilmesidir. Bu da analiz sonuçlarının geliştirilmesini ve anlamlandırılmasını sağlar.
İlginizi Çekebilir; İBB Açık Veri Portalı İle Neler Yapılabilir?
Yapay Zeka Tabanlı Konum Analizi
Lokasyon analizinin en güncel ve en doğru yollarından biri yapay zeka tabanlı lokasyon analizi çalışmalarıdır. Yapay zeka çalışmalarının lokasyon analizlerine sağladığı en büyük katkı daha derin analizler yapılmasına olanak sağlamasıdır. Diğer konum analizlerinde “ne”, “nerede”, ”ne zaman” gibi sorulara cevap alabilirken yapay zekalı konum analizlerinde bunlara ek olarak “neden” ve “nasıl” gibi sorulara da cevap bulabilmekteyiz.
İçerisinde veri bulunan tüm analizlerde olduğu gibi lokasyon analizi konusunda da en önemli konu doğru soruları sormak ve bu sorulara olabildiğince doğru cevaplar almaktır. Bu cevaplar şirketlerin stratejik yollarını ve bu yolda yapacakları manevraları direkt olarak etkiler. Veri analizlerindeki en doğru cevabı ise içerisinde en fazla data bulunan veri havuzu içerisinde yapılan analizler sağlar. Bir veri analizi sistemi olan lokasyon analizinde de olay aynı şekilde işlemektedir.
Yapay zeka, insana göre çok daha fazla veriyi sorgulayıp çok daha hızlı biçimde işlemektedir. Bunun vereceği bilgiler ile şirketlerin hızlı ve etkili büyümelerini sağlamak daha kolay olacaktır. Bu sebeple analiz uzmanları, Coğrafi Bilgi Sistemi ( CBS, GIS ) kullanan danışman şirketlerle çalışılmasının çok daha faydalı olacağını bildirmektedirler.
Nesnelerin İnterneti ile Çok Yönlü Lokasyon Analizi
Yapay zekâ teknolojileri esasından birden fazla alt araç ve teknolojiden meydana gelmektedir. Internet of Things ya da Türkçe adı ile Nesnelerin İnterneti teknolojisi de yapay zekâ teknolojilerinin önemli bir bileşenidir. Bu teknoloji sayesinde farklı bilgi kaynaklarından toplanan veriler bir merkeze aktarılmakta ve burada analiz edilerek tek bir dosya haline dönüştürülmektedir. Özellikle dijitalleşmenin birey yaşamının pek çok alanına hâkim olduğu günümüz dünyasında, dijital ayak izlerinin takip edilebilmesinde bu yönteme sıklıkla başvurulmaktadır. Bir bireyin kullandığı cep telefonu, bilgisayar, akıllı saat, kredi kartı ve diğer dijital kartlar bu yöntem ile toplanarak tek bir merkeze aktarılmaktadır. Hem toplama işleminde hem de analiz işleminde insana duyulan gereksinimin ortadan kalkmış olması ise bu yöntemin en önemli yönünü oluşturmaktadır.
Nesnelerin interneti, bireylerin kullandıkları dijital araçlarda ayrı ayrı dijital ayak izlerinin toplanmasına ve daha sonra tüm bu verilerin tek merkezde birleştirilerek analiz edilmesini sağlamaktadır. Bu analiz neticesinde bireye dair tüketici profili ortaya çıkmaktadır. Bu verilerin lokasyon teknolojileri ile entegre edilmesi ise işletmeler için akıllı lokasyon analizi potansiyeli sunmaktadır.
Bu yazımızda siz kullanıcılarımıza Coğrafi Bilgi Sistemi ( GIS, CBS ) hakkında ayrıntılı bilgileri derledik. Veriler arasında lokasyon verisinin önemini ve lokasyon analizinin şirketler için faydasını inceledik. Siz de lokasyonun gücünden yararlanmak istiyorsanız Maptriks firması ile iletişim sekmesinden iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir; Dijital Harita ve Geleneksel Harita Arasındaki 3 Fark