Algoritma mantığı; ilk olarak 9. yüzyıldaki algoritmik çalışmalarıyla cebir alanına büyük katkı sağlayan Ebu Abdullah Muhammed İbn Musa el-Harezmi tarafından ortaya atılmıştır. Daha sonraları Latinceye çevrilen bu kaynaklar, alimin ismi zor olduğu için algorizm olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Günümüze kadar da algoritma kavramı olarak literatüre geçmiştir. Özellikle 1970’li yıllarda kişisel bilgisayarın ortaya çıkmasıyla daha da önem kazanan ve gelişen algoritma mantığı (kodlama), günümüzde her alanda insanların hayatlarını kolaylaştırmaktadır. Hatta özellikle son 10 yılda bu sert kodlama ve algoritmalara yapay zeka denen, insan zekasını taklit etmeye başlayan zekalar da entegre edilmeye başlandı. Bu yazıda sizlere yapay zeka ve veri analitiği, makine öğrenmesi, veri bilimi, yapay zeka makine öğrenimi, derin öğrenme kavramları bahsedilmeden önce bu kavramların temelinde yatan veri biliminden bahsedeceğiz.

derin öğrenme makine öğrenme

1- Veri Bilimi Nedir?

Veri bilimi; geçmiş, şimdiki ve gelecekteki verilerden anlamlı veriler elde etmeyi amaçlayan veri analitiğinin lideri bir bilimdir. Verileri düzene sokan bu bilim; İstatistik, matematik, programlama ve bilgisayar bilimlerinden fazlasıyla yararlanmaktadır. Zaten yararlandığı alanlardan da anlaşılacağı üzere yeni yeni yöntemler, algoritmalar deneyerek çıkan sonuçlara göre girdileri doğru yorumlatmaya çalışır. 

İlginizi Çekebilir; Perakende Ticaretin Büyüme Tahmini: İstanbul İncelemesi

data science veri bilimi

2- Yapay Zeka ve Veri Analitiği Nedir?

Yapay zeka fikrini ortaya çıkaran ilk kişi, Enigma makinesinin algoritmalarının çözmeye çalışan Alan Mathison Turing’dir. Sonraları bilgisayarların iyice yaygınlaşması ile yapay zeka kavramı üssü sayı mantığı her geçen gün yaygınlaşmaya başlamıştır. Tanımına gelinecek olunursa; Herhangi bir bilgisayarın veya robotik sistemin tıpkı zeki canlılar gibi hareket etmesine yani fonksiyonlarını (algılama, uygulama, sorun çözme, iletişimde bulunma) zeki canlılar gibi çalıştırmasını sağlama yeteneğidir. Veri analitiğine gelinecek olunursa; karışık veya büyük verileri, istatistik ve diğer bazı modern hesaplamaları kullanarak işe yarayacak elle tutulur veriler oluşturma işlemine veri analitiği denir. Veri biliminin yapay zeka algoritmalarını kullanımı sonucu olarak oluşturulan sistemler denebilir. Peki veri bilimi, veri analitiği ve yapay zeka nasıl öğrenilir?

veri analitiği

İlginizi çekebilir; Veri Odaklı Müşteri Segmentasyonu

2.1 – Yapay Zeka, Veri Analitiği ve Veri Bilimi Nasıl Öğrenilir?

Bu kavramlar özellikle son 10 yıldır ülkemizde rağbet görmeye başladı. Gerek bilgisayar mühendisliği içinde olsun gerek yurt dışındaki MIT, Stanford, California gibi önde gelen üniversitelerde olsun, öğrenciler bu alanda eğitim almaya çalıştı; Ama artık Türkiye’deki üniversiteler özellikle bu alanlarda, yüksek lisans ve doktora programları açmaya başladı. Hacettepe Üniversitesi ve TOBB ETÜ, bu alanda seviyeyi bir tık aşağıya çekerek yapay zeka mühendisliği adı altında lisans programı açtı. Böylelikle yapay zeka, veri bilimi ve veri analitiği kavramları ülkemizde iyice yayılmaya ve oturmaya başladı. Büyük veri, veri analitiği, veri bilimi, veri yönetimi ve analizi, büyük veri ve iş analitiği, büyük veri analitiği ve yönetimi, data science, veri analitiği ve yönetimi adlı programlarla yüksek lisans ve doktora eğitimi veren üniversitelere göz atacak olursak;

  • Akdeniz Üniversitesi
  • MEF Üniversitesi
  • TED Üniversitesi
  • Yeditepe Üniversitesi
  • Dokuz Eylül Üniversitesi
  • İTÜ
  • Bahçeşehir Üniversitesi
  • Koç Üniversitesi
  • İstanbul Şehir Üniversitesi
  • TOBB ETÜ

Bu üniversitelerin yüksek lisans ve doktora, Hacettepe ve TOBB ETÜ üniversitelerinin lisans programlarına katılarak kendinizi yapay zeka ve veri analitiği alanında geliştirebilirsiniz. Tabi ki resmi kurumlardan ayrı olarak yüz yüze veya online kurslardan eğitim alabilir ve stajlarla kendinizi geliştirebilirsiniz. Yararlanabileceğiniz bazı online platformlar;

  1. Coursera
  2. Edx
  3. Udacity
  4. Udemy
yapay zeka, veri bilimi, veri analitiği nasıl öğrenilir

2.2 – Veri Analitiği ve Yapay Zeka Alanında Maaş

Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de kesin bir fiyat söylemek yanlış olur. Silikon Vadisi bölgesinden örnek verecek olursak; bu alanda doktorasını, uzmanlığını yapmış veya belli bir süre tecrübesi olan yapay zeka mühendislerine yıllık 300-500 bin dolar verilebilmektedir. Tabi ki bu fiyatlar şirketten şirkete, ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye için, Kariyer.net sitesini incelediğimizde; veri bilimci adı altında aylık ortalama 2.500 ila 10.000 TL arası değişmekte. Veri analisti için ise en yüksek 6.800 TL gözükmekte ve her geçen gün bu rakamlar artmaktadır.

veri analitiği ve yapay zeka alanında maaş

3- Yapay Zeka Algoritmaları ve Makine Öğrenimi Nedir?

Yapay zekanın bir alt dalıdır denebilir. Kısaca makine öğrenimi; katı kodlamadan farklı olarak yapısal olarak veya işlevsel olarak öğrenebilen ve bazı veriler üzerinde yorumlar yapabilen sistemler bütünüdür. Genel olarak; Gözetmeli Öğrenme (Supervised Learning), Gözetmensiz Öğrenme (Unsupervised Learning) ve Kuvvetlendirmeli Öğrenme (Reinforcement Learning) olmak üzere 3 grupta incelenebilir. Aslında bunlara yapay zeka algoritmaları da denebilir. Gözetmensiz öğrenmede oluşturulan modeldeki verilerden bir şablon yapması beklenirken; gözetmeli öğrenme yönteminde ise sistem dışarıdan çeşitli veriler ile desteklenerek oluşan modelin sonuçları hedef çıktılar ile karşılaştırılır. Kuvvetlendirmeli öğrenme ise gözetlemeli versiyonun alt dalı daha doğrusu özelleşmiş halidir.

yapay zeka algoritma

İlginizi çekebilir; Marka Görünürlüğünde Konum/Lokasyon Faktörü

4- Derin Öğrenme Nedir?

Derin öğrenme makine öğrenmenin alt dallarından biridir, yani bir yöntem çeşididir. Yani girilen girdileri tahmin edecek seviyeye getirmek için yapay zekayı eğitme işlemidir. Kısaca yapay zeka öğrenme işlemi de denir. Zaten başlık sırasından da anlaşılacağı üzere kümelerdeki gibi; yapay zeka kapsar makine öğrenimi kapsar derin öğrenme denebilir.

Bu kavramlardan yola çıkarak yapay zeka artık olmazsa olmazlardandır. İşte bu yüzden bir çok farklı alanda kullanılan yapay zekayı, Maptriks yerli ve milli yazılımı ile iş dünyasında lokasyon ile veri analitiğini bir araya getirebilmektedir. Bu sayede lokasyonun gücünü kullanarak 12’den fazla sektörde müşterilerine iş analitiği çözümü sunmaktadır. Siz de lokasyonun gücünün farkına varmak istiyorsanız ve lokasyonun gücünden en analitik bir şekilde yararlanmak istiyorsanız iletişim bölümünden Maptriks firması ile iletişime geçebilirsiniz.   

İlginizi çekebilir; Maptriks İstanbul Google Cloud Günü’nde