İnsanlar tarih boyunca her dönemde coğrafi verilerden yararlanmak istemişlerdir. Bu yüzden de haritacılık, çok eski çağlardan beri var olan bir alandır. Tarihin seyri içerisinde teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, insanların coğrafi verileri toplama ve onları işleme biçimleri üzerine de değişikliklerin yaşanmasına neden olmuştur. Günümüzde haritalama işlemleri için coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılmaktadır. Minimum hata payı ve anlık güncellenebilme olanakları sayesinde coğrafi bilgi sistemlerinin haritacılıktaki kullanımı her geçen gün daha yaygın hale gelmektedir.
(CBS) Coğrafi Bilgi Sistemleri Nedir?
Coğrafi bilgi sistemleri yeryüzüne ait coğrafi verileri anlık olarak toplayan, depolayan ve gerekli olduğu durumlarda istenilen amaçlar doğrultusunda analiz ederek kullanıma sunan yeni nesil bir teknolojidir. Özellikle 2000’li yıllardan sonra büyük bir atılım gösteren yapay zekâ teknolojilerinden beslenen bu sistemler, insan eli ile toplanması ve işlenmesi mümkün olmayan düzeyde veriyi toplayarak kolaylıkla işleyebilmektedir. İngilizce Geographic Information Systems olarak adlandırılan ve GIS kısaltması ile kullanılan bu sistemler hem kamuda hem de özel sektörde çok çeşitli senaryolarda kullanılmaktadır.
İlginizi çekebilir: İşyeri Açmak İçin En Önemli Maddeleri İşin Uzmanından Öğrenin!
CBS Haritalama Yararları
CBS ile oluşturulan haritaların kullanımının sağlamış olduğu faydalar oldukça fazladır. Öyle ki bu faydalar yüzünden coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanma düzeyi sürekli artış göstermektedir. Coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılarak yapılan haritalamanın yararlarından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Konum Verilerini Saklama: Veri, bilgi toplumu olarak adlandırılan günümüz toplumlarının en temel karakteristiklerinden biridir. Daha fazla veriye sahip olmak, daha güçlü olmak ile eş değerdir. Belirli bir alana dair coğrafi verilerin toplanmasının yanı sıra saklanması da önemlidir. Zira saklanan veriler üzerinden daha sonra yeniden inceleme yapma ve son durum ile kıyaslama yaparak yeni çıkarımlarda bulunabilme olanağı mevcuttur.
- İlgi Çekici Görseller: Coğrafi bilgi sistemleri ile oluşturulan haritaların en büyük avantajlarından biri de ilgi çekici görselleştirmeler yapılabilmesidir. Geleneksel haritalar genellikle donuk ve durağan bir görünümdedir. Haritaların ilgi çekecek şekilde görselleştirilmesi, kullanım kolaylığı sağladığı gibi harita kullanıcılarına da büyük motivasyon sağlamaktadır.
- Verimli ve Etkileşimli: GİS kullanılarak geliştirilen haritalar daha verimli olmaları ile de ön plana çıkmaktadır. Geleneksel haritalar ile kıyaslandıkları zaman daha fazla kullanım amacına hizmet eden bu haritalar, her türlü dijital platforma uygun olmaları ve etkileşimli yapıları ile haritacılığın boyutlarını değiştirmektedir. Özellikle anlık rotalama ya da anlık trafik yoğunluğu tespiti gibi durumlarda sürekli veri akışı sağlaması, CBS haritalarını pozitif ayrıştırmaktadır.
- Risk Analizi: Coğrafi bilgi sistemlerinden beslenen haritalar, yalnızca var olan durumu aktarmakla da sınırlı değildir. Bir bölgeye ait geçmişten bugüne kadar değişen veri akışını analiz ederek, geleceğe dair tahminleme de yapabilmektedir. Veriye dayalı olarak yapılan tahminleme, ilgili bölgede meydana gelmesi muhtemel risklerin ve kâr potansiyellerinin tespit edilmesini sağlamaktadır.
- Pazarlamada Yüksek Verim: Bir lokasyona dair verilere sahip olmak ve o bölgede yaşayan insanların tüketici profillerine hâkim olmak, daha gelişmiş ve isabetli pazarlama stratejileri geliştirebilme olanağı sunmaktadır. Özellikle müşteri segmentasyonu yaparak hedef kitleyi ilgi alanlarına göre bölümleme konusunda coğrafi bilgi sistemleri oldukça önemlidir.
GIS Haritalama Kullanım Senaryoları
Yukarıda bahsedilen avantajlar ve daha fazlası, coğrafi bilgi sistemlerinin kullanımının her geçen gün daha yaygın hale gelmesine neden olmaktadır. Günümüzde bu sistemlerin çok farklı kullanım senaryoları bulunmaktadır. Elektrik hizmetlerinin dağıtılmasında coğrafi bilgi sistemleri aktif olarak kullanılmaktadır. Bir noktada üretilen elektriğin hangi şebekeyi izleyerek, hangi bölgelere dağıtılacağına dair planlamanın kolaylıkla yapılabilmesi bu sayede kolaylaşmaktadır. Ulaşım ağlarının dizayn edilmesi ve rotaların koordine edilmesinde de coğrafi bilgi sistemleri büyük katkı sağlamaktadır. Hem şehir içinde hem de şehirler arasında en verimli rotaların oluşturulmasını sağlayan bu sistemler, bu sayede zamandan ve yakıttan tasarruf sağlamaktadır. Bunlara ek olarak halk sağlığı için de CBS kullanımının mümkün olduğunu söylemek olanaklıdır. Ambulans ve itfaiye araçları için kurulacak merkezlerin yerlerinin doğru saptanması ve olası vakalarda da olay yerine en kısa şekilde ulaşabilmeleri açısından coğrafi bilgi sistemleri büyük bir potansiyel sunmaktadır. Bu sistemlerin sunduğu altyapıyı kullanarak geliştirilen uygulamalar ile hayatın her alanında büyük kolaylıklar sağlamak mümkündür. Coğrafi bilgi sistemleri, yapılan işin verimlilik düzeyini maksimuma ulaştırmak için etkili bir araçtır.
Daha fazlası için Maptriks ile iletişim kısmından iletişime geçebilirsiniz.
İlginizi çekebilir: E-Ticaret Planlarınızı Lokasyon Zekâsı ile Geliştirin!