Her geçen gün daha da farklı bir boyuta ulaşan akıllı teknolojiler, hem kamu alanında hem de özel sektörde pek çok alanda entegre olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yeni akıllı teknolojiler, insan eliyle çok uzun vadede yapılabilecek işlemlerin, daha kısa süre içerisinde yapılabilmesine olanak tanımaktadır. Bu yüzden de hem zamandan hem de mekândan tasarruf etme konusunda yararlıdır. Günümüzde sık kullanılan akıllı çözüm sistemlerinden biri de coğrafi bilgi sistemleri olarak adlandırılan sistemlerdir. Günden güne adını daha sık duyuran ve kullanım alanını genişleten bu sistemler, kamuda ve özel sektörde büyük olanaklar yaratmıştır. Coğrafi bilgi sistemleri sayesinde yeryüzü şekillerinin daha kolay bir şekilde ortaya çıkarılması ve bunların ihtiyaçlar doğrultusunda analiz edilmesi olanaklı hale gelmiştir.

CBS Nedir?

Coğrafi bilgi sistemlerinden bahsederken coğrafi bilgi sistemleri nedir sorusu ortaya çıkmaktadır. Bu sistemler, temelleri coğrafya bilimine dayanan ve yeryüzü şekillerini belirli amaçlar doğrultusunda inceleyen, işletmelerin ya da kamunun ihtiyaçları doğrultusunda analiz eden ve neticesinde de faydalı olacak raporlar sunan sistemlerdir. Ya da diğer bir değişle, coğrafi verilerin toplanmasını ve özel amaçlar doğrultusunda işlenerek depolanmasını ve raporlanmasını sağlayan sistemlerdir. Tamamen akıllı teknolojiler ile bağlantılı olarak çalışan bu sistemler, kolaylaştırıcı nitelikte büyük bir potansiyele sahiptir. Coğrafi bilgi sistemi tarafından sunulan olanakları arkasına alan işletmeler, özellikle uzun vadeli planlarının başarıya ulaşması konusunda güçlü bir atılım şansı elde etmektedir.

CBS Nedir

İlginizi çekebilir: Lokasyon Nedir? Perakende ve Toptan Ticarete Katkısı Ne Olur?

Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulama Alanları

Coğrafi bilgi sistemlerinin kullanım alanları açısından bir sınır belirleyebilme olanağı yoktur. Zira bu sistemlerin sağladığı avantajları ortaya çıkması ile birlikte, her geçen gün daha fazla yayılım sağlamaktadır. Coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanma konusunda ilk hamleyi özel sektör kuruluşları yapmış olsa da, günümüzde kamuda da bu sistemlerin kullanımı son derece yaygın hale gelmiştir. Yeni bir yatırım için karar verileceği zaman gerek kamuda ve gerekse de özel sektörde hazırlanacak olan fizibilite raporu açısından coğrafi bilgi sistemlerine başvurulmaktadır. Zira yatırımın yapılacağı bölgenin özellikleri, durumu ve ihtiyaçlarının belirlenmesi konusunda bu sistemler son derece faydalı bilgiler sunmaktadır. Bunun yanında eğitim, sağlık, sigortacılık, toptancılık ve perakendecilik, altyapı çalışmaları, trafik planlama, şehir yönetimi gibi çok geniş bir yelpazede bu sistemlerin kullanımını görebilmek mümkündür. Tüm bu alanlarda coğrafi bilgi sistemleri yalnızca ön bilgi edinmek için değil; sonrasında tüm sürecin düzenli olarak kontrol edilebilmesi ve oluşabilecek yeni durumların takip edilebilmesi konusunda da imkân sağlamaktadır. 

Coğrafi Bilgi Sistemleri Uygulama Alanları

İlginizi çekebilir: FMCG Sektöründe Lokasyon Teknolojileri – Uzmanından Örneklerle

Kamuda Coğrafi Bilgi Sistemleri

Coğrafi bilgi sistemleri son dönemlerde kamuda da yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Özellikle Avrupa ve Amerika’da başlayan, şimdilerde de Türkiye’de de sıklıkla adından bahsedilen “akıllı kent” kavramının ön plana çıkmaya başlaması, coğrafi bilgi sistemlerinin ve diğer akıllı sistemlerin önemini artırmıştır. Kamuda bu sistemlerin kullanılmasının çok farklı amaçları bulunmaktadır. Bu amaçlardan bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

CBS ile Kent Rehberi Oluşturulması

Akıllı kent trendinin önemli bir parçası olan kent rehberleri, kente ait tüm önemli adreslerin, işletmelerin ve ihtiyaç duyulan coğrafi lokasyonların tek merkezde toplanmasıdır. Herkese açık olarak sunulan bu rehberler, özellikle kentin tanıtılması ya da turistlerin kent içerisinde sorunsuz bir seyahat deneyimi yaşanması amacıyla kullanılmaktadır.

CBS ile Kent Rehberi Oluşturulması

Veri Tabanlarının Entegre Edilmesi

Coğrafi bilgi sistemlerinin kamuya getirmiş olduğu olanaklardan biri de daha önceden var olan veri tabanları ile entegre edilebilmesidir. Bu sayede kamuya ait tüm veri tabanlarının tek bir elden kontrol edilmesi ve geniş olanakların bir arada sunulması olanaklı hale gelmektedir.

coğrafi bilgi sistemleri ile Veri Tabanlarının Entegre Edilmesi

İlginizi çekebilir: Segmentasyon Nedir? Medya Sektörüne Ne Katar?

Kolay Karar Alabilme Konusunda Destek Sağlaması

Coğrafi bilgi sistemleri sunmuş olduğu çoklu veri alt yapısı sayesinde, alınması gerekli olan kararlarda destek sağlamaktadır. Veri destekli olarak alınan kararlar, daha isabetli ve daha başarılı sonuçlara ulaşılmasını garanti altına almaktadır.

Kolay Karar Alabilme Konusunda Destek Sağlaması

Coğrafi bilgi sistemleri ile İhtiyaçların Tespit Edilmesi

Coğrafi bilgi sistemlerinin sunduğu en büyük olanaklardan biri de kentlerin sürekli olarak takip edilmesi ve oluşan ihtiyaçların anlık olarak belirlenebilmesidir. Sahada bulunan ekiplerle ve diğer bilgi sağlayıcılarla entegre edilerek kullanıldığı zaman, altyapı ya da kentsel ihtiyaçların karşılanmasına yönelik kararların daha kısa bir süre içerisinde alınması mümkün hale gelmektedir. Bu sayede kentlerdeki hizmet akışı hiçbir zaman aksamadan devam edebilmektedir.

Siz de coğrafi bilgi sistemleri avantajlarından faydalanmak istiyorsanız Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşabilirsiniz.