Rekabetin hat safhaya ulaştığı küresel piyasalarda, başarıyı elde edebilmek adına rekabet avantajını ele geçirmek önem arz etmektedir. Bu doğrultuda kullanıcı ya da hedef kitlenin verilerine sahip olmak, bu dönemde önemli bir hale gelmiştir. Pek çok şirketin elinde kullanıcılara dair yüksek miktarda veri bulunmaktadır. Lokasyona dair veriler, kullanıcılardan elde edilen veriler içerisinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Ancak bu verilerin doğru biçimde işlenmesi, ulaşılmak istenilen amaca ulaşımı kolaylaştırmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler, işletmelere bu doğrultuda bazı olanaklar sağlamaktadır. Google Maps platformu tarafından geliştirilen Geocode API da bu olanaklardan biridir.

Geocode API harita ve konum kullanımının önem arz ettiği her alanda kolaylıkla kullanılabilmektedir. Kargo sektörü, bu araçtan en sık yararlanan iş kollarından biridir. Kullanıcı verilerinin adrese dayalı dağılımına sahip olmak ve bunların haritalar üzerinde kodlanmış olması, kargo dağıtımında büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Buna ek olarak e ticaret siteleri ile büyük alışveriş merkezleri de bu uygulamadan yararlanmaktadır. Her gün onlarca konuma uğrayan ve uğradığı her konumda dijital ayak izlerini bırakan bireylerden elde edilen bu veriler, işletme stratejisi geliştirme hususunda büyük olanaklar sağlamaktadır. Geocode teknolojisinden yararlanma hususunda en istekli olan sektörlerden biri de bankacılıktır. Özellikle yeni şube açma ya da ATM yerleştirme gibi stratejik kararların verilmesinde, kişisel verilerin konuma dayalı kodlanması sayesinde mevcut potansiyeller fark edilebilmektedir. Google Maps platform tarafından sunulan bu API günlük sorgulama limitine sahip değildir. Yalnızca saniyede yapılabilecek sorgu sayısında kısıtlama bulunan Geocode API için aylık 200 dolara kadar ücretsiz kullanım sunulmaktadır.

İlginizi çekebilir: Maptriks Farkı ile AVM Açma Kısıtı Olan İlleri Öğrenin!

Geocoding Nedir?

Geocoding kelime olarak “coğrafi kodlama” anlamına gelmektedir. Bu kavramın taşıdığı esas anlam, bir lokasyonun ya da coğrafi bir bilginin dünya haritasına kodlanmasıdır. Kullanıcı verilerinin konuma bağlı olarak kodlanmasına olanak tanıyan bu teknoloji, belirli bir alan içerisinde yaşayan bireylerin kişisel bilgilerini barındırmaktadır. Coğrafi kodlama sonrası ortaya çıkan konumlar, belirlenen konular çerçevesinde mekânsal analiz yapılabilmesi ya da haritalama için kolaylıklar sunmaktadır. Geocoding API daha basit bir değişle, harita üzerine etkileşimli olarak konumlar ve bu konumlara dair verilerin girilmesini sağlayan Google Maps API hizmetidir. Bu işlem, birkaç adres için yapılabileceği gibi; milyonlarca adres için de kolaylıkla yapılabilmektedir.

Ancak coğrafi kodlama işleminin yapılabilmesi, son derece uzmanlık gerektiren bir iştir ve dikkat edilmesi gereken bir dizi husus bulunmaktadır. Bu kodlama için Google partner hizmetinden yararlanmak, daha etkin sonuçlar elde edebilmek açısından önem taşımaktadır. Coğrafi kodlama yapılırken, kodlanan ülkenin posta sistemine uygun kodlama yapılması gereklidir.

Geocoding Nedir

İlginizi çekebilir: Navigasyon Nedir? Google Haritalar ile Benzersiz Navigasyon Deneyimini Yaşayın!

Geocoding API – Google Maps Kullanım Senaryoları

Geocode API çok çeşitli sektörler tarafından geniş kullanım olanaklarına sahip olan bir Google Maps API hizmetidir. Özel işletmelerin yanı sıra kamu alanında da avantajlı kullanım olanakları mevcuttur. Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde, hangi noktalarda daha fazla trafik kazası gerçekleştiğini belirlemek için yaptığı uygulama bu duruma iyi bir örnek teşkil etmektedir. Ancak kamu alanında coğrafi kodlama uygulamalarının kullanım yaygınlığı henüz istenilen seviyede değildir. Geocoding işleminin sağlamış olduğu en büyük kolaylık rotaların daha iyi belirlenmesi ve optimize edilebilmesidir. Bu sayede ulaşım ve dağıtımda daha düşük maliyetler ile zaman tasarrufu sağlanabilmektedir.

Geocoding API – Google Maps Kullanım Senaryolarii

Coğrafi kodlama, online alışveriş ve dağıtım hizmeti veren firmalara büyük olanaklar sağlamaktadır. Google partner desteği de alarak dağıtım ekipleri için kullanışlı bir mobil uygulama geliştirmek mümkündür. Bu uygulama üzerinde işletmenin müşterilerini ve konumlarını işaretlemek, dağıtım ekiplerinin adresleri daha kolay bulabilmeleri gibi bir kolaylık sağlayacaktır. Ayrıca müşterilere ait konum verileri ile birlikte, onlara ait kişisel bilgilerin birlikte işlenmesi, işletmenin daha başarılı pazarlama stratejileri geliştirmesine olanak sağlamaktadır. Geocode API kullanımı ile başarılı senaryolar geliştirilebilecek sektörlerden bir diğeri de bankalardır. Kendi müşterilerine ait kişisel bilgilerin derlenmesi ile oluşturulacak konumların ve konum bazlı verilerin işlenmesi ile ATM kurulumu ya da yeni şube açma gibi stratejik kararların verilmesi daha kolay hale gelebilmektedir. Ayrıca hedef kitleye yönelik kampanya düzenlerken de bu verilerden yararlanmak söz konusudur. Google Haritalar platformu tarafından sunulan araçları, Google partnerliği ile müşterilerine avantajlı biçimlerde sunan Maptriks, coğrafi kodlama konusunda da teknik destek sağlamaktadır. Hemen iletişim sekmesine tıklayın!

İlginizi çekebilir: Google Maps Platform ve Google Maps API nedir?