Kısaca KOBİ olarak adlandırılan küçük ve orta ölçekli işletmeler, ülke ekonomilerinin taşıyıcı ayaklarından birini oluşturmaktadır. Bu tür işletmeler, ülke içerisinde önemli olarak kabul edilen çok sayıda sektörde üretim ve pazarlama yaparak, ekonomi açısından katma değer üretmektedir. KOBİ’lerin geliştirilmesi için bir taraftan devlet sürekli olarak destek sağlarken, diğer taraftan da bu işletmeler kendilerini daha ileriye taşıyacak birtakım yöntemlere başvurmaktadır. Coğrafi bilgi sistemleri de bu doğrultuda KOBİ’lerin yararlanmış oldukları yöntemlerden biridir. Hem ilk kez yeni bir faaliyete başlayacak olan işletmelerin yol haritasının belirlenmesinde hem de var olan işletmelerin daha verimli hale getirilmesinde coğrafi bilgi sistemlerinin rolü büyüktür. Doğru bir şekilde yararlanıldığı zaman coğrafi bilgi sistemi ya da sistemleri KOBİ’leri daha ileri taşıma konusunda büyük bir potansiyel barındırmaktadır.

İlginizi çekebilir: İşletmelerin Vazgeçilmezi – Lokasyon Analitiği Nedir?

Coğrafi Bilgi Sistemleri Nedir?

CBS nin sağlamış olduğu avantajlardan önce coğrafi bilgi sistemleri nedir sorusunu yanıtlamak, konunun bir bütün olarak anlaşılması açısından değerlidir. Coğrafi bilgi sistemlerine yönelik olarak yapılabilecek en basit tanım, yeryüzü şekillerinin ve yeryüzüne ait diğer bilgilerin başta şirket amaçları olmak üzere, farklı amaçlar doğrultusunda toplanması, depolanması ve analiz edilmesi şeklindedir. Bu sistemlerden yararlanma konusunda işletmeler çok daha istekli olduğu için, tanımda da ticari özellikler ağır basmaktadır. Ancak coğrafi bilgi sistemleri, akıllı kentlerin yaratılabilmesi ve farklı kamusal hizmetlerin daha iyi organize edilebilmesi amacıyla kamuda da kullanılmaktadır. Kısaca CBS olarak da adlandırılan bu sistemler, dijital dünyanın sağlamış olduğu birtakım akıllı teknolojiler sayesinde son derece akıllı analizler ve çözümler üretilmesinde yardımcı olmaktadır. Özellikle yapay zekâ teknolojisi ile coğrafi bilgi sistemlerinin bir tabanda entegre edilmesi, ortaya büyük bir itici kuvvetin konmasına neden olmaktadır. Bu itici kuvveti arkasına almayı başaran işletmeler ise, kısa süre içerisinde büyük mesafeler kat edebilmektedir.

Coğrafi Bilgi Sistemleri Nedir

İlginizi çekebilir: Kamu Sektöründe Lokasyon Ne Demek? – Uzmanından Açıklamalar

Coğrafil Bilgi Sistemleri Ne Sağlar?

CBS nedir soruna cevap verdikten sonra, coğrafi bilgi sistemlerinin işletmelere neler sağladığı üzerinde durmak yerinde olacaktır. Coğrafi bilgi sistemlerinin sağladığı en büyük olanaklardan biri, çok farklı veri tabanları ile entegre olarak bir arada çalışabilmesidir. Bu sayede herhangi bir konuda analiz yapılması gerektiğinde, farklı veri tabanlarına tek tek başvurarak bilgi toplamak ve bunlar üzerinde çalışma yapmak gibi zaman kaybedici uygulamalar ortadan kalkmaktadır. Bunun yanında işletmelerin stratejik kararlar vermeleri gereken noktalarda, coğrafi bilgi sistemlerinin veri tabanlarının sağlamış olduğu içerikler sayesinde daha isabetli karar verme olanağı doğmaktadır. Ayrıca uzun vadeli olarak düşünüldüğü zaman coğrafi bilgi sistemlerinin maliyet avantajı sağladığı da görülmektedir.

Coğrafil Bilgi Sistemleri Ne Sağlar

KOBİ’ler Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Nasıl Gelişir?

KOBİ’lerin konumlarını daha sağlam hale getirmeleri ve büyüme planlarına ulaşabilmeleri için coğrafi bilgi sistemlerinin faydası büyüktür. Bu faydalarından bazılarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

İlginizi çekebilir: Coğrafi Bilgi Sistemleri İle Franchise Sektörü – Uzmanından Ayrıntılar

İsabetli Yer Seçimi

Yeni bir yatırım yapmak isteyen işletmelerin en dikkat ettikleri konulardan biri, bu yatırımın yapılacağı lokasyondur. Hatalı lokasyon seçimi, yatırım için harcanan bütçenin geri dönüşünün daha geç olmasına ya da zarara uğranmasına neden olabilmektedir. Coğrafi bilgi sistemleri sayesinde yalnızca belirlenmiş olan noktaların değil, o noktalarda bulunan insanların da farklı yönlerden incelenmeleri mümkündür. Bu sayede KOBİ’ler daha isabetli yer seçimi yapabilmektedir.

Müşteri Segmentasyonu

Coğrafi bilgi sistemlerinin sağlamış olduğu bir diğer olanak ise coğrafi bazlı müşteri segmentasyonunun yapılabilmesidir. KOBİ’lerin hinterlant alanları içerisinde yer alan müşterilerin daha iyi tanınması ve demografik özellikler, gelir düzeyi, tüketim alışkanlıkları gibi hususlar bağlamında analiz edilebilmesi açısından da coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanılmaktadır. Bu sayede KOBİ’ler pazarlama konusunda, geleneksel yöntemlere kıyasla büyük kazanımlara sahip olmaktadır.

Rota Optimizasyonu

Üretim ve dağıtım yapan işletmeler açısından ürünlerin müşterilere ulaştırılması konusunda dağıtım rotasının hazırlanması önemli bir faaliyettir. Doğru rota seçiminin yapılamaması, taşıma maliyetlerinin ve bağıl diğer maliyetlerin artmasına neden olmaktadır. Coğrafi bilgi sistemleri ve onun sağladığı olanaklardan biri olan lokasyon analizi sayesinde rota optimizasyonu işlemleri gayet hızlı ve verimli bir şekilde yapılabilmektedir.

Rota Optimizasyonu

Rakip Analizi

Coğrafi bilgi sistemlerinin sunmuş olduğu temel olanaklardan biri olan rekabet analizi, KOBİ’lerin rakiplerini daha iyi tanıyabilmelerini ve onların stratejilerine karşı strateji geliştirebilmelerini olanaklı kılmaktadır.

Eğer KOBİ’yseniz ve coğrafi bilgi sistemleri avantajlarından yararlanmak istiyorsanız, Maptriks firmasına iletişim kısmından ulaşmanız yeterli.