Google tarafından geliştirilen Google Maps Platform geleneksel haritalara kıyasla çok daha işlevsel özelliklere sahip olan harita ürünlerini, isteyenlerin kendi uygulamalarına ya da web sitelerine entegre edebilmesini olanaklı hale getiren yenilikçi bir platformdur. Özellikle bu platformda yer alan API (uygulama ara yüzü) araçları ile lokasyonun gücünden yararlanabilmek mümkün hale gelmektedir.

Google Maps API Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Google Maps tarafından sunulan API araçları, açık kaynaklı olarak herkesin kullanabileceği biçimde sunulmaktadır. Üstelik bu araçların daha kolay deneyimlenebilmesi için 200 dolara varan tutarlarda ücretsiz kullanım avantajı da sunulmaktadır. Bu araçlardan yararlanabilmek için bir Google hesabına sahip olmak yeterlidir. Lokasyon zekâsı kullanılarak geliştirilen ve coğrafi alanların farklı yönlerden analiz edilmesini ya da işlevsel hale getirilmesini sağlayan bu araçlar, rekabetin temel belirleyen haline geldiği küresel ekonomi çağında işletmeler açısından önemli bir potansiyeldir.

Google Maps API Nedir

Google Maps Direction API Nedir?

Direction API, gidilmek istenilen yere dair en avantajlı rotaları oluşturan ve trafikte meydana gelebilecek aksaklıkları anlık olarak takip edip, anlık rotalama yapmaya imkân tanıyan API aracıdır. Evlere servis hizmeti sunan işletmeler, kuryelerin daha kısa sürede servis yapabilmesini olanaklı hale getirmek için bu araçtan yararlanmaktadır. Ayrıca araç kiralama, nakliyat, lojistik gibi pek çok sektörde de bu araçların önemli katkıları söz konusudur. İşletmelerin yanı sıra kamu kurumları da afet yönetimi ya da sevkiyat planlama için Direction API ara yüzünü kullanmaktadır.

İlginizi çekebilir: Covid-19 Aşısı Umut Vadeden Gelişmeleri Maptriks Farkı ile Öğrenin!

Google Maps Distance Matrix API Nedir?

Google Maps Platform tarafından sunulan işlevsel uygulama ara yüzlerinden bir Google Maps Apı olan Distance Matrix API, iki nokta arasındaki mesafenin ve zamanın ölçülmesine olanak tanımaktadır. Her uygulama ara yüzünde her bir sorgu için 25 başlangıç ve 25 bitiş noktası belirlemek mümkündür. Rota oluşturma gibi bir özellik bu sorguda söz konusu değildir. İki nokta arasındaki mesafeyi süre ile birilikte belirlemek için kullanılan Distance Matrix API dil, zaman dilimi ve ulaşım aracı gibi kriterler ile daraltılabilmektedir.

Google Maps Geocoding API Nedir?

Google Haritalar platformunun bir diğer önemli API aracı olan Geocoding API ise adresi bilinen bir noktanın koordinata çevrilmesini ve bu şekilde haritaya kodlanmasını sağlamaktadır. Bununla birlikte aynı işlemin tersinin yapılabilmesi de mümkündür. Yani Reverse Geocoding ile bir koordinat koordinatını vererek onun açık bir adrese dönüştürülmesi de bu ara yüz sayesinde olanaklıdır. Bu araç ile çalışırken dil, sınır, bölge ve içerik olmak üzere dört farklı parametreden yararlanılabilmektedir.

Google Maps – Geocode API Kullanim Senaryolari

İlginizi çekebilir: Google Maps – Direction API Nedir ve Nasıl kullanılır? Hangi Sektörler Kullanabilir?

Google Maps Places API Nedir?

Places API ya da Türkçe kullanımı ile Google Yerler platformu, haritalar üzerinde daha detaylı arama yapabilmeye yardımcı olan Google Maps API hizmetlerinden bir tanesidir. Sorgu ile arama, yakınlardan olanları arama ya da numara ile arama gibi pek çok kolaylık sunan bir ara yüzdür. Konumlara dair detaylı bilgiye toplu olarak ulaşabilmenize imkan tanımaktadır. Burada Google Basic  Data, Contact Data ve Atmosphere Data olarak yerlere ait verileri kategorize etmektedir. En detaylı kapsam ve veri içeriği Atmosphere Dataya aittir.

Google Maps Javascript API Nedir?

Google Maps tarafından sağlanan belki de en işlevsel ara yüzlerden biri olan Google Maps API çeşidi Javascript API, haritaların bireylerin ihtiyaçlarına ve zevklerine göre özelleştirilebilmesini ve web servislerde ya da uygulamalardaki harita ihtiyacının giderilmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte, uydu görüntüsü, hibrid altlık, 3 boyutlu altlık ve ulaşım ağı altılığı olmak üzere 4 farklı biçimde altlık olarak kullanılma imkânı da bulunmaktadır.

İlginizi çekebilir: Google Maps Platform Nedir ve Ne İçin Kullanılır? Maptriks Farkı ile Öğrenin!

Google Maps EMEA Partnerliği

İnternet üzerinde milyonlarca web sitesinin ve mobil uygulamanın yer aldığı düşünüldüğünde, Google’ın tüm bu müşterileri ile doğrudan iletişime geçmesi ya da onlara destek sağlayabilmesi oldukça güç bir durumdur. Bu yüzden de Google Partner olarak belirlenen iş ortakları, Google Haritalar hizmetlerinin avantajlı bir şekilde müşteriler tarafından kullanılabilmesi için destek sağlamaktadır. Europe Middle East and Africa olarak kısaltılan Google Maps EMEA partnerliği, bu bölgelerde Google ile işletmelerin arasındaki bağlantıyı kurmak için yetkilendirilmiş iş ortaklarıdır.

Maptriks Faydaları ve Avantajları

10 yılı aşkın süredir lokasyon analizi ve lokasyona dayalı pek çok teknolojiyi müşterilerine sunmayı kendine misyon edinmiş olan Maptriks, günümüzde de başarılı bir Google EMEA Partner olarak faaliyetlerini devam etmektedir. Google Maps tarafından sunulan hizmetlerden Maptriks desteği ile yararlanmak, aynı zamanda Maptriks’in deneyimli teknik kadrosundan da her alanda yardım alabilmeyi olanaklı hale getirmektedir. Bununla birlikte Maptriks, müşterileri için partner indirimi de uygulayabilmektedir. Detaylı bilgi için iletişim sekmesinden iletişime geçebilirsiniz.