İl, ilçe veya mahalle ölçeğinde demografik veriler, sayısal ya da sözel verilere göre hazırlanan tematik haritalar sayesinde makro düzeyde bilgiye sahip olunur. Bu haritalar bize analiz edilen bölgelerin mevcut ve geleceğe yönelik demografik yapısına, yaşam koşullarına dair önemli bilgiler veriyor. İstanbul Kreş Haritası, bu çalışmalara bir örnek oluşturuyor.

Ebeveynlerin hem aktif çalışma hayatına sahip olması hem de çocuklarını iyi bir eğitimle büyütme isteği kreş sayılarının günden güne artmasının nedenleri arasında yer alıyor. Maptriks olarak bizler de İstanbul’daki kreş ve gündüz bakım evi verilerini inceledik. Çalışma sonunda İstanbul’un farklı ilçelerindeki farkları ortaya koyan haritalar oluşturduk.

Kreş ve gündüz bakım evlerine dair veri, incelenen bölgelerdeki sosyo-ekonomik yapı, bölge sakinlerinin ihtiyaç ve yönelimlerine dair derinlemesine analiz yapabilmemiz için değerli bir kaynak oluşturuyor. Bu bölgelerdeki kamu kurumları ve özel kuruluşlar, faaliyetlerini bu veriye dayanarak gözden geçirebilir ve gerçek veriyi baz alarak iyileştirme şansı bulabilir.

İSTANBUL KREŞ YOĞUNLUĞU

istanbul kreş haritası veriye dayalı analiz
İlçelere göre İstanbul Kreş Yoğunluğu

Maptriks databank sistemine kayıtlı yaklaşık 2.000 kreş ve gündüz bakım evi bulunuyor. Bu noktaların ilçelere göre dağılımına baktığımızda Kadıköy’ün %7’lik oranla ilk sırada yer aldığı görülüyor. Kadıköy ilçesini Kartal, Ümraniye ve Pendik izliyor. 

Avrupa Yakası özelinde incelediğimizde ise kreş sayısının en yüksek olduğu ilçenin Sarıyer iken, Sarıyer’i Başakşehir, Bakırköy ve Beylikdüzü ilçeleri takip ediyor.

Veriye Dayalı Sosyo-Ekonomik Göstergeler

Ortalama hane geliri, ailelerin kreş ve gündüz bakım evi tercihini etkileyen en önemli belirleyicilerden biridir. Maptriks’in uzman veri ve analitik ekiplerinin geliştirdiği algoritmalar sayesinde üretilen aylık ortalama hane geliri bilgisine ulaşabiliyoruz. Böylece düşük, orta ve yüksek gelir düzeyi gruplarından oluşan 14 ilçeyi belirlemek mümkün hale geliyor. 

Bu ilçelerin dağılımına birkaç örnek üzerinden bakacak olursak; 

* Sultanbeyli ve Esenyurt düşük gelir düzeyi aralığında, 

* Bağcılar ve Beylikdüzü orta gelir düzeyi aralığında, 

* Sarıyer ve Beşiktaş ise yüksek gelir düzeyi aralığında yer alıyor.

Tüm bu verileri, seçilen ilçelerde ortalama aylık kreş ücretlerinin bilgisine ulaşmak için İstanbul Kreş Haritası çalışması kapsamında saha çalışması gerçekleştirdik. Bu çalışma sayesinde aylık ortalama kreş ücretinin en düşük olduğu ilçenin aylık ortalama 2.000 TL ile Sultanbeyli olduğunu ve Sultanbeyli’yi  Esenyurt, Üsküdar ve Avcılar ilçelerinin izlediğini belirledik. 

En yüksek kreş ücret bilgisine baktığımızda ise aylık ortalama 7.000 TL ile Beşiktaş listenin başında yer alıyor. Sarıyer, Kadıköy ve Ümraniye ise Beşiktaş’ı takip ediyor.

Aylık Ortalama Gelir ve Kreş Fiyatları Analizi

Ortalama hane geliri açısından baktığımızda aylık 5.000-10.000 TL aralığıyla Üsküdar aylık ortalama gelir düzeyi orta seviyede ailelerin yaşadığı bir ilçe olup, 2.000-3.000 TL aralığıyla aylık kreş ücretleri açısından düşük kreş ücreti aralığında yer alıyor. 

Üsküdar ile aynı ortalama gelir bandında yer alan Pendik ilçesindeki aylık kreş ücretleri ise 3.000-5.000 TL ile orta seviyede seyrediyor. Bu veriye dayanarak, Üsküdar’da ailelerin çocuklarını diğer ilçelerde yaşayanlara göre nispeten daha rahat ekonomik şartlarda kreşe gönderdiği, Pendik ilçesinde ise durumun tam tersi olduğu söylenebilir.

Ortalama 7.000 TL ile aylık kreş ücreti en yüksek olan Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinin 15.000-25.000 TL dolaylarındaki ortalama hane geliri açısından da yüksek gelir düzeyine sahip olduğu görülüyor. Yine Esenyurt ve Sultanbeyli ilçeleri de hem aylık kreş ücretlerinin hem de aylık ortalama hane gelirinin korele şekilde düşük seyrettiği ilçeler olarak tespit ediliyor.

Sonuç

İstanbul Kreş Haritası çalışması, farklı araştırma yöntemlerini bir araya getirerek demografik yapıya dair önemli bulgular ortaya koyuyor. Gelir düzeyi ve kreş fiyatlarının çoğu ilçede paralel olarak artıp azaldığını, ancak bazı ilçelerde bu dengenin değiştiğini görüyoruz. Kreş sayılarına baktığımız zaman, yine benzer bir paralellik ve istisnai dengesizlikten söz etmek mümkün. 

Gerçekleştirdiğimiz çalışma, İstanbul genelinde ya da belli ilçelerinde faaliyet gösteren kamu kurumları ve özel kuruluşların stratejilerine ışık tutuyor. 

İstanbul Kreş Haritası çalışmasının detaylarını keşfetmek ve veriye dayalı analizlerle stratejilerinizi güçlendirmek için Maptriks ekibi sizi desteklemeye hazır!